I 1962 skrev Paul, George og Peters forældre under for dem. Nu er Beatles-kontrakt solgt for millionbeløb

En Beatles kontrakt tilbage fra 1962 er på en auktion i Sothesby blevet solgt for et beløb svarende til lidt under 2,3 millioner danske kroner.

The Beatles fotograferet tilbage i 1966 under en koncert i Tokyo. For nyligt er bandets kontrakt med manager Brian Epstein tilbage fra 1962 blevet solgt for et millionbeløb på en auktion.(Photo by JIJI PRESS / JIJI PRESS / AFP) / Japan OUT Fold sammen
Læs mere
Foto: JIJI PRESS

275.000 pund.

Det er den nette sum, som The Beatles første kontrakt med Brian Epstein, er blevet solgt for på en auktion hos auktionshuset Sothebys.

I danske kroner svarer det til en sum, som er lige under 2,3 millioner kroner, og pengene skal gå til den velgørende organisation Ernest Hecht. Det skriver det britiske medie The Guardian.

Kontrakten som nu er solgt til et millionbeløb stammer tilbage fra den 24. Januar 1962. Her skrev John Lennon, Paul McCartney, George Harrison og Pete Best, som var The Beatles oprindelige trommeslager, under på en kontrakt med Brian Epstein. Eller. John Lennon skrev under på kontrakten, mens de resterende tre bandmedlemmer måtte bede deres forældre om at gøre det, fordi de unge mænd endnu ikke var fyldt 21 år.

Brian Epstein var dengang indehaver af en pladeshop, og så skrev han faktisk også selv musik. Aftalen mellem ham og bandet lød på, at Epstein skulle have 10 procent af bandets indtjening, og så skulle hans andel stige med fem procent, hvis bandet nåede en ugentlig indtjening på over 120 pund. Oprindeligt var det ellers meningen, at Epstein skulle have 20 procent, men det fik den ganske unge Paul McCartney forhandlet ned til fordel for bandet.

Blæst bagover

På trods af den procentvise mindre indtjening holdt Brian Epstein dog fast i de unge mænd. Det viste sig at give pote, for der gik kun få måneder fra The Beatles havde signet med Brian Epstein til de slog igennem, og blev de verdensstjerner, som vi dag husker dem for.

»Han var blæst bagover af deres passion, energien, karismaen og den rå seksualitet på scenen,« sagde Gabriel Heaton, som er specialist ved Sotheby's auktionshus, om Brian Epsteins forbløffelse over The Beatles.

Epstein så dem første gang spille på »Liverpools Cavern Club« i november måned 1961. Med det samme spottede hans deres potentiale, og efter få måneder havde han lavet kontrakt med dem.

Senere da Ringo Starr afløste Pete Best sørgede Epstein for at sikre sig selv en større procentvis andel af fortjenesten.

Han lærte dem at optræde professionelt, og ifølge Gabriel Heaton var det høj grad Epsteins fortjeneste, at det kom så vidt for bandet. Det var under hans guidning at de udviklede sig til at blive et af verdens mest indflydelsesrige bands nogensinde.

»Han fik dem til at stoppe med at spise på scenen, han sørgede for at de spillede deres numre ordentligt og at de huskede at bukke, når koncerten var slut,« siger Gabriel Heaton.