Hyp hyp, lille kæphest

Ridning på kæpheste er en hobby i fremgang herhjemme. Og faktisk er det slet ikke så tosset, mener en af Danmarks kendeste beridere.

Man kan både stille op til spring og dressur til Hillerød Horse Show. Her er det Freya Edmonsson på 11 år fra Jægerspris, der giver den gas i springkonkurrencen. Der er ingen aldersgrænse for dem, der kan stille op. Den yngste er ni, og den ældste er 15. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

»Det er bare noget andet end at ride på en rigtig hest – for eksempel bliver den ikke bange, hvis der kører en traktor forbi,« siger Seline Tang Hansen på 11 år.

Hun står med sin kæphest – eller »Hobby Horse«, som disciplinen egentlig kaldes, og er klar til at gå ind på banen og træne, inden konkurrencen »Hillerød Horse Show Kæpheste Springcup« går i gang.

Frederiksborg Centret er denne weekend fuld af heste og folk, der lugter af samme, og når man får mulighed for at ride en træningsrunde, siger man naturligvis ikke nej.

Seline viser Berlingskes udsendte, hvordan man rider dressur på en kæphest. Det er sjovt, men kræver en god kondition – og kan naturligvis være farligt, hvis man har fået en fyrig ganger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Jeg får lov til at låne den brune hoppe Alba, men det viser sig, at hun er lidt svær bagtil, måske fordi hun har folet nogle gange, eller også er det noget med kosten. I hvert fald skal vi kæmpe lidt for at følge med Seline og hendes Spacegirl, mens denne unge ekvipage viser, hvordan man traver i en diagonal, og hvordan man galopperer med flotte ben. Selines/Spacegirls benarbejde er virkeligt flot, mens Alba kæmper lidt med stive ben.

Rigtige ryttere kan lære noget

Egentlig skulle man melde sig til konkurrencerne i spring og dressur inden hestemessen, men i sidste øjeblik er der kommet en del flere deltagere til, og arrangørerne har besluttet at lade alle, der har lyst, stille op. Den kendte berider og dressurrytter Hasse Hoffmann har sagt ja til at være dommer, for han er ret vild med Hobby Horse:

»Man kan lære meget om at ride på en rigtig hest, og det er guldrandet, at vi får nogle børn ud at motionere i stedet for at sidde og blive dovne og fede foran en computer,« siger Hasse Hoffmann.

»Måske er det ikke så kendt, men vi etablerede ryttere løber også ofte rundt på banen, når vi træner vores program. Selvfølgelig uden en kæphest, men det giver meget til ens dressur, hvis man har trænet programmet, inden man sætter sig op på hesten,« siger han, og forklarer, at når han skal dømme dressurkonkurrencen om lidt, så vil han se på, om rytterne har rytme og ynde, præcis som til rigtig dressur.

Der sammenlignes heste og seletøj. Mange af deltagerne har lavet deres heste selv. Fra venstre er det: Isa, Isabella-Maria, Freya og Sofie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Nogle af pigerne laver selv deres heste. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Ved siden af dressurbanen er der en lille butik med kæpheste og seletøj, som nogle af pigerne selv har lavet.

Og rundt om i Frederiksborg Centret er der alt, hvad en hest kan ønske sig, og kurser og talks som for eksempel »Den uridelige hoppe« og »Kan heste være frække?«, samt naturligvis opvisning med rigtig heste. Både miniature, dressur og western.

Frank Carlsen fra NKG Miniatureheste er her med sin hoppe Moon og det tre måneder gamle føl Sunshine, som er på størrelse med en skødehund.

»Miniatureheste er meget nemme at træne og elsker at være med, hvor det sner,« siger han. I år har pigerne, der træner hans heste til show, valgt temaet »Pokémon«, og han forstår ærligt talt ikke helt, hvad det går ud på, men han elsker den begejstring, der er omkring heste.

»Og det er jo også sjovt, at der er børn, der er begyndt at ride på kæpheste,« siger han.

Tid til dressur

Så er det ved at være tid til konkurrencen i kæphestedressur. Børn og forældre står spændt omkring indhegningen, mens de deltagende ekvipager læses op.

Olivia Kristiansen er første rytter, koncentrationen er stor, der changeres ved volteskift, og den hvide hoppe The  Best Day of My Life opfører sig eksemplarisk, og lader ikke til at være nervøs over publikum.

Seline Tang Hansen er tredje deltager, og hendes Spacegirl er tilsyneladende i topform. Efter endt opvisning er hun glad og lettet.

»Det eneste, der kiksede, var min bagparti-vending, men ellers er jeg tilfreds.«

De blå heste er nogle, alle kan låne, hvis de endnu ikke har deres egen. Her er det en norsk rideskole, som er mødt op til hesteshow i Hillerød. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Så er det Braga Henriksen på 13 år fra Norge, og han har inden konkurrencen forklaret, at han også rider på rigtige heste og er her med sin rideskole.

Dagens vinder

Olivia Kristiansen på 15 år står og ser på, hvordan konkurrenterne klarer sig. Hun har været med til at starte Hobby Horse i Danmark, efter at hun fik øje på dem på Instagram.

»Og i foråret stillede jeg op i den internationale klasse i Hobby Horse i Finland, hvor jeg fik en femteplads . Jeg bruger en del tid på det. Desuden laver jeg Hobby Horses, som jeg sælger til folk i hele landet, men der skal jo også være tid til den rigtige hest.«

Den rigtige hest er en fjordhest, der hedder Anton. Og kæphestene – dem har hun solgt næsten 40 af. Det tager hende omkring 25 timer at skabe en.

»Nogle mediterer – jeg laver Hobby Horses. Og jeg er rigtig glad for, at Dansk Rideforbund har fået øjnene op for sporten og er begyndt at arrangere turneringer. En rigtig hest sætter dagsordenen ud fra dens humør – med en Hobby Horse kan du selv bestemme. Desuden er jeg havnet på skadestuen nogle gange, når jeg har redet på Anton, men Blaze giver højst et par blå mærker,« siger hun og kigger kærligt på sin kæphest.

Se portrætter af nogle af deltagerne herunder:

Isa Buck Thomsen tv, 11 år, fra Skævinge med sin kæphest Flicka og Freya Edmondson th, 11 år, fra jægerspris med sin kæphest Charlie. De har begge redet siden 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Fanny Aittolahti tv., 9 år, fra Finland med sin kæphest Laku. Hun har redet i et halvt år. Hannah Mikkelsen, 14 år, fra Esbjerg med sin kæphest Jack Frost. Hun har redet i halvandet år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Isabella-Maria Bech Olsen tv, 10 år, fra Ølstykke med kæphesten Woody. Hun har redet siden i sommer og Seline Tang Hansen, 11 år,  fra Ebberup med sin kæphest Lykkegårdens Sunshine. Hun har redet i et år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Olivia Kristiansen tv, 15 år, fra Køge med kæphesten The Best Day of My Life. Hun har redet i 3 år og Kiana Sedghrohi, 14 år, fra Farum med sin kæphest Mirabella. Hun har redet i et år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

 

Dagens vinder af dressurkonkurrencen blev Seline Tang Hansen. Ingen ryttere faldt af. Hillerød Horse Show fortsætter søndag.