Hvorfor er det så svært at sige, at man er jomfru?

Unge oplever, at det kan være grænseoverskridende at tale om sex og den seksuelle debut, hvis de endnu ikke har haft den. Vi er blevet bedre til at diskutere homoseksualitet, panseksualitet, transseksualitet og aseksualitet – så hvorfor er det svært at tale om at være jomfru?

I en tid hvor Tinderknald, bare bryster på bussen og snak om sex i den offentlige debat er blevet mere normalt, er det blevet svært at være en af dem, der venter med den første gang. Fold sammen
Læs mere

Clara og resten af 3.A. sidder på en pub i Dublin. De er på studietur. Som fadølsglassene kommer og forsvinder fra bordet, drejes samtalen ind på sex, og gymnasieeleverne diskuterer , ihærdigt, hvem der har »prøvet mest«.

En dreng fra klassen er interesseret i Claras scoring til seneste gymnasiefest og spørger hende, om de »bare kyssede«, eller om de havde sex. Hun tøver en smule men ender med at svare. Drengen ser forbavset ud. Der er stilhed et kort øjeblik.

»Har du overhovedet haft sex?« spørger han.

Claras hjerte hamrer, da hun nervøst får fremstammet »øh nej, jeg er jomfru.«

Klassekammeraten begynder at grine, og der går et stykke tid, inden han opdager, at han er alene om det. En akavet tavshed indtager rummet. Hvor skal jeg bare aldrig snakke om det igen, tænker Clara, da hun rejser sig og skynder sig ud på toilettet for at skjule sin ærgrelse over hans reaktion.

»For mig kan dét at fortælle om, at jeg ikke har haft sex, måle sig med at skulle fortælle om sygdom eller en psykisk lidelse,« fortæller Clara, som i dag er 20 år.

Hun er langtfra alene om at have svært ved at tale om at være jomfru. I en tid hvor Tinderknald, bare bryster på bussen og snak om sex i den offentlige debat er blevet mere normalt, er det blevet svært at være en af dem, der venter med den første gang.

Sådan er det også for 20-årige Jakob.

»Jeg tager ofte mig selv i at sidde en fredag aften med vennerne og føle mig malplaceret og akavet, når mine venner begynder at snakke om sex. Jeg kan slet ikke finde ud af, hvad jeg skal gøre af mig selv, når de snakker om, hvor fedt sex er, hvad de har prøvet, og hvor mange de har været sammen med. Jeg ender ofte med at sidde helt stille og passiv ved bordet,« fortæller han.

Jakob fortæller, hvordan han føler sig malplaceret, når samtalen handler om sex.

»Det er svært, fordi folk generelt snakker ret åbent og frit om sex, så jeg føler, at jeg blotter mig, hvis jeg står ærligt frem. Jeg føler tit, at jeg ikke »hører til« i samtalen, når der bliver snakket om sex. Det er ærgerligt, for jeg vil egentligt rigtig gerne kunne snakke åbent med mine venner om det, men de ignorerer ofte det faktum, at jeg er jomfru.«

Sex er en del af de unges CV

Ph.d. og forsker i psykologi på Københavns Universitet Torben Bechmann Jensen forklarede i en artikel i Berlingske sidste år, at seksualitet er blevet en del af de unges CV, som er med til at definere, hvem de er.

»Grænserne for, hvad man vil vise af sin seksualitet, er rykket, og mange unge gør det til en del af deres image,«, sagde han dengang.

Det handler i høj grad om, at det store fokus på seksualitet i det omgivende samfund gør det vanskeligt for de uerfarne, uddyber han i dag:

»Vi er blevet gode til at italesætte forskellige aspekter af seksualitet og sex. Dermed bliver det dem, der råber højest, som kommer til at definere resten. Det gør det svært for den uerfarne at blive hørt. Jo mere udfarende nogen er seksuelt, jo vanskeligere bliver det for dem, der er seksuelt afholdende, at tale om det.«

Sociolog og projektleder i Sex & Samfund Morten Emmerik Wøldike har flere bud på, hvorfor det kan være svært at tale om den seksuelle debut i vores samfund:

»Vi lever i et gennemseksualiseret samfund, hvor det seksuelle hele tiden træder frem i vores sociale omgangsformer med venner og kammerater, fra mediebilleder og den nemme adgang til pornografi. Tidens seksualmoral er pluralistisk og følger ikke samme normer og grænser for alle. Langtfra. Seksualitet er også en social markør for menneskers identitets- og fællesskaber, især blandt unge,« siger Morten Emmerik Wøldike.

De unge bekymrer sig ikke

Ifølge en forskningsrapport fra Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet er det ikke, fordi de unge ærgrer sig over, at de ikke har haft sex endnu. Undersøgelsen viser, at 67,8 procent af de unge, der endnu ikke har haft deres seksuelle debut, faktisk ikke bekymrer sig om det.

Man kan derfor sætte spørgsmålstegn ved, om det er selve det faktum, at de ikke har haft sex endnu, eller omgivelsernes forventninger til det, som gør det svært at tale om det.

Sexolog fra Center for Sex og Samliv Marianne Egense mener, at de unge jomfruer netop kan ses som værende selvbevidste og selvsikre mennesker:

»Jomfruer i 20erne er ofte stærke og bevidste mennesker, som handler efter, hvad de selv har lyst til, og ikke efter hvad andre forventer. De mærker efter, om de har lyst til sex, og om han eller hun er den rette, eller om man bare bliver nummer 21 i rækken ved at gøre det,« siger Marianne Egense.

Den generelle opfattelse af, hvad seksuel debut er, lever heller ikke nødvendigvis op til den måde, vi reelt udlever seksualitet i dag, mener Morten Emmerik.

Seksuelle erfaringer er nemlig ikke kun noget, vi gør os ved at have vaginalt samleje på den konventionelle, heteronormative måde i missionærstillingen:

»I stedet for at tale om jomfrudom eller samlejedebut burde vi måske anvende et mere flydende begreb som »de første seksuelle erfaringer«. Det vil være godt for at opbryde det heteronormative udsyn på unges seksuelle liv, når man kun spørger til heteroseksuel samlejedebut. Det vil også give mulighed for i langt højere grad at indfange, at »den seksuelle debut« måske nok er mere flydende, en proces og samling af flere forskellige erfaringer, som ikke kun er genitale, som ikke kan reduceres til én seksuel debut. Den første gang kan jo se ud på mange måder. Det vil også afdramatisere den skræk og bekymring, som præger en del unge omkring at få deres første seksuelle erfaringer.«

Clara er enig:

»Jeg har ikke noget imod at tale om sex og seksualitet, tværtimod synes jeg, at det kan være helt vildt spændende. Jeg håber, at det med tiden vil blive lettere at snakke åbent om for andre unge, som vælger at vente. Seksualitet er jo stadig noget, man oplever på egen krop, selv om man ikke har udlevet den med andre,« siger hun.

Clara og Jakob ønskede ikke at optræde med deres fulde navne og er anonymiserede.