Hvordan kan en ufarlig ballademager samle 152.000 mennesker på fire dage?

I dag åbner Øresundsparken for 38.000 publikummer og singer-songwriteren Ed Sheeran. Han er manden bag den musik, som de næste fire dage samler 152.000 mennesker – det største publikum nogensinde til en dansk koncertrække. Men hvordan formår han det?

»Han har været god til at lave en maggiterning af tidens lyd på et givent tidspunkt, og så sætte nogle melodier på, som alle kan være med til,« giver Berlingskes musilkredaktør, Michael Charles Gaunt, som en af årsagerne til britiske Ed Sheerans store popularitet.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Charles Sykes/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

152.000.

Så mange mennesker vil de næste fire dage strømme frem og tilbage til Øresundsparken i København for at opleve musikeren Ed Sheeran. Det er aldrig sket før i Danmark, at en kunstner har kunnet samle så mange.

Michael Jackson, Robbie Williams og Coldplay har alle spillet for 100.000 mennesker over to dage. Men hvad er det, der gør, at en britisk mand på 31 år med sin guitar under armen kan sælge så mange billetter til danskerne og overgå The King of Pop?

Svaret er enkelt, hvis man spørger Michael Charles Gaunt, der er Berlingskes musikredaktør.

»Han gør meget ud af at være i øjenhøjde og være normal,« fortæller Gaunt og fortsætter:

»Det gør ham jo lidt ufarlig, og det gør, at der er rigtig mange mennesker, der kan være med i klubben på en eller anden måde.«

Og den holdning er Gaunt ikke alene om at have. Ordet »ufarlig« går igen, når Soundvenues musikredaktør, Christian Wolkoff, skal sætte nogle ord på, hvordan den tidligere strøgmusikant adskiller sig fra andre stjerner i det musikalske landskab.

»Han er ærlig og oprigtig. Han flasher ikke sine dyre ure og dyre biler, selvom han helt sikkert har dem. Og han disker ikke op med sine politiske holdninger på de sociale medier. Han er ufarlig – man slår sig ikke på ham.«

»Vor tids helt store ballademager«

Selvom de to musikredaktører mener, at Sheeran er »ufarlig«, så er de enige i, at han kan noget helt særligt. For hvordan kan man ellers samle flere mennesker end på Roskilde Festival og Copenhell tilsammen? Gaunt mener, at den rødhårede brite har været særlig god til at have en finger på tidens puls – og overføre det til en finger på sin guitar.

»Han har været god til at lave en maggiterning af tidens lyd på et givent tidspunkt, og så sætte nogle melodier på, som alle kan være med til«.

Wolkoff mener også, at en af Ed Sheerans styrker er, at han har fulgt med tiden. Og så kan han lave musik, som »alle kan forholde sig til«.

»Han er vor tids helt store ballademager. De sange, som kærester sender til hinanden over Messenger. Det er sange, som bliver spillet til et hav af bryllupper – jeg har selv været til et,« fortæller Christian Wolkoff og fortsætter:

»Alle kan forholde sig til den måde, han synger om kærlighed på. Man skal ikke igennem alle mulige lag.«

Fortsat lyst til livemusik

Hos Dansk Live, interesseorganisation for danske spillesteder og festivaler, er man begejstret for, at Sheeran skal spille foran det store publikum i Danmark. Man havde ellers frygtet, at danskernes lyst til livemusik ville sive bort efter corona.

»I lyset af corona beviser koncerterne danskernes fortsatte lyst til livemusik, og det er en helt unik situation, at så mange mennesker samles om en enkelt mand.«

Dansk Lives sekretariatschef, Esben Marcher, mener også, at det er Sheerans ydmyge facon, som er med til at tiltrække danskerne.

»Han har en bred appel som naboens dreng, og så er han nede på jorden og i øjenhøjde med danskerne. Hans sange bliver samtidig afspillet på alle de danske radiostationer, så de fleste kender til hans store hits.«

Når superstjernen i aften vender snuden forbi Danmark på Touren »The Mathematics Tour«, er det femte gang. Koncerterne er specielle, fordi publikum er på størrelse med det, som findes på en festival. Til sammenligning havde Roskilde Festival 135.000 deltagere til festivalens 50. års-jubilæum.

Sidste gang, Ed Sheeran spillede i Danmark, var i 2019, hvor han gæstede Odense i Tusindårsskoven. Her spillede han foran 43.000 mennesker.