Hvis du ikke har været i DR Koncerthuset endnu - så giv næste sæson en chance!

Masser af stjerner, stort set ingen vandbærere. Næste sæson i DR Koncerthuset har noget for enhver smag undtagen den kedelige. Berlingskes redaktør for klassisk musik guider.

Når russiske Anna Netrebko giver operagalla den 9. november, er det i selskab med ægtemanden Yusif Eyvazov ved sin side. Foto: Sergei Chirikov/AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: Sergei CHIRIKOV

Du ser dig måske ikke som »kender« af klassisk musik.

Men du husker da Anne-Sophie Mutter med den fantastiske fortid som barnestjerne og de mageløse kjoler fra Nicholas Oakwells kollektion.

Og du har helt sikkert hørt om Anna Netrebko med kometkarrieren på scener over hele kloden og de stadig mere kontroversielle holdninger rent politisk.

Både den tyske violinvirtuos og den russiskfødte sopran kan opleves i DR Koncerthuset inden længe og gør i sig selv husets næste sæson til en klasse for sig.

Sæsonen med DRs orkester og kor virker faktisk stærk på indtil flere punkter. Kim Bohr på DR Koncerthusets chefstol holder ikke bare fanen højt i henseende til musikernes kvalitet - han viser den også frem på kommende turneer til eksempelvis Japan og Spanien og vifter direkte med den i fremsynede koncertprogrammer.

Man kan kort sagt se frem til en sæson med musikken fra »Star Wars« hele fire gange og noget for enhver smag i almindelighed.

Tag bare uddelingen af Léonie Sonnings Musikpris 2020 til Barbara Hannigan med det store hjerte for dansk musikliv. Den skønne canadier er formelt sopran og dirigent af fag og i praksis et fænomen med talløse talenter og udstråling som højfjeldssol.

Eller tag violinstjerner som græske Leonidas Kavakos i Korngolds populære koncert ved sæsonåbningen 29. august og den gennemført sympatiske Augustin Hadelich i Tjajkovskijs ditto!

De hjemlige helte

Læg også mærke til de dejlige navne fra orkestrets egne rækker.

Søstrene ved navn Soo-Jin Hong og Soo-Kyung Hong beriger os til daglig med spil på violin og cello og kan høres i Johannes Brahms’ lidt skæve koncert for de to instrumenter.

Helt som man kan se parret Christina Åstrand på violin og Per Salo på klaver optræde sammen - og for den sags skyld høre navnefætrene Gert Sørensen og Gert Mortensen på fælles eventyr i slagtøjets farverige verden.

»Koncerter uden mødet med de mange udøvende og ligesindede i salen bliver rigtignok aldrig det samme - men man får til gengæld spændende optakter og nye indsigter i pauserne.«


Sæsonens mest spændende side handler måske endda om selve musikken.

Man får verdenspremieren på et værk af unge Allan Gravgaard Madsen alias »Speaker-Allan« fra Den Korte Radioavis med mere. Elskere af Carl Nielsen, Rued Langgaard og Axel Borup-Jørgensen plus levende kolleger som Per Nørgård og Hans Abrahamsen kan også se frem til interessante aftener.

Og husk: Stort set alle arrangementerne sendes som altid i radioen samme aften eller på tv lidt senere. Koncerter uden mødet med de mange udøvende og ligesindede i salen bliver rigtignok aldrig det samme - men man får til gengæld spændende optakter og nye indsigter i pauserne.

Vel mødt og vel hørt!