Hvide TikTok-stjerner beskyldes for kulturelt tyveri fra sorte unge: Nu kommer protesten

Endnu en gang har den hvide kapitalisme profiteret på ubetalt arbejde udført af sorte, siger en protestbevægelse, der boykotter TikTok.

TikTok-stjernerne Addison Rae, Dixie D'Amelio og Charli D'Amelio poserer til en selfie under en NBA-kamp i 2020. Nu bliver søstrenes brug af danse skabt af ukendte sorte kunstnere udsat for en protestkampagne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Layne Murdoch Jr./NBAE via Getty Images/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ligesom Elvis Presley blev beskyldt for at have »stjålet« de sorte amerikaneres musik, bliver hvide TikTok-stjerner nu beskyldt for at efterligne sorte danseres særlige dansetrin for derefter at opnå viral succes på TikTok med dårlige kopier.

Det skriver Newsweek, der har lavet en større gennemgang af fænomenet, og som beskriver, hvordan unge sorte danseskabere nu protesterer mod det, de opfatter som kulturel appropriation på det kinesiskejede medie, hvor særligt unge deler videoer, der blandt andet rummer nye måder at danse på.

Boykotten følger efter, at sorte i længere tid har udtrykt utilfredshed med fænomenet på de sociale medier. En hashtagkampagne #BlackTikTokstrike blev startet på Twitter, efter at hundreder af hvide TikTok-brugere lagde videoer op på det social medie, hvori i de dansede til Nicki Minajs sang »Black Barbies«, der specifikt handler om sorte piger.

Med opfordringen til strejke fik de peget på det fænomen, at hvide TikTok-stjerner som de berømte D'Amelio-søstre, der har adskillige hundrede millioner følgere, kopierer ukendte danseres originale trin og bevægelser – dansere der meget ofte har en anden etnisk baggrund end hvid.

Det sorte, feministiske kollektiv der står bag kampagnen forklarer aktionens formål i en video: »Sorte tiktokkere afviser at få deres arbejde og kultur approprieret, hvilket kan ses som en del af den større historie, hvor hvide kapitalister har profiteret på sorte amerikaneres ubetalte arbejde.«

NBA danser også 

Problemstillingen med TikTok er mindst et par år gammel. Influenceren Charli D’Amelio – ofte betegnet som »Dronningen af TikTok« har sammen med sin storesøster Dixie og deres veninde Addison Rae Easterling hyppigt optrådt sammen med basketballstjerner og cheerleaders ved NBA-kampe, og ved disse lejligheder opnået virale publikumstal på mange millioner.

Basketballorganisationen NBA blev da udsat for kritik, da mange af dansene var lån fra ukendte sorte TikTok-danseopfindere.

I et forsøg på at komme kritikken i møde, inviterede NBA den 14-årige TikTok-danser Jalaiah Harmon til at optræde med sin dans »Renegade«, som har været et af de største dansefænomener på mediet – og som var et af de numre, som også gjorde den 17-årige Charli D’Amelio til et af de mest kendte ansigter på platformen.

De danseglade søstre har også lavet en video, hvor de »officielt« lærer Renegade-dansen af Jalaiah Harmon.

Charli D'Amelio har tidligere været udsat for forsøg på såkaldt cancel culture eller »udfrysning« på de sociale medier. det skete i 2020, efter at TikTok-stjernens familie delte en video på YouTube med titlen »Middag med D'Amelios«, hvor de to søstre angiveligt optrådte uhøfligt over for en kok, der havde forberedt et gourmetmåltid til dem. I videoen skærer søstrene ansigter over den mad, de får serveret, og storesøster Dixie løber endda udenfor for at kaste op efter på et tidspunkt at have fået serveret snegle.

Kritikken af søstrenes opførsel førte til, at flere hundrede tusinder af Charlis følgere i 2020 forsvandt fra hendes TikTok-profil, og i et Instagram-opslag truede den tårevædede TikTok-stjerne med helt at forlade det medie, der har gjort hende verdensberømt. Det er dog ikke sket.