Hvad ville der ske, hvis du skiftede navn?

Når Christiane Schaumburg-Müller får et »Margueritte« sat på sit navn, lægges der mærke til det. Men det er ikke kun de kendte, der går til numerolog – mange mennesker skifter navn i håbet om at ændre deres livsbane. Hvad går det i det hele taget ud på? Og virker det?!

Numerolog Line Vilstrup, der her giver en bekendt en numerolog-session i sin klinik i Virum. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Kan det virkelig passe, at man kan ændre sin livsbane, bare fordi man skifter hele eller dele af sit navn ud? Nej, ville de fleste nok sige.

Men nu åbner vi lige vores sind og tager på en lille rejse for at finde ud af, hvorfor de, der tror på numerologi, er overbevist om, at det hjælper. Vi skal til Virum. Her bor Line Vilstrup, som er clairvoyant og numerolog.

I dag har hun besøg af Katrine, som gerne vil have et nyt navn, fordi hun er træt af at være syg. Det har stået på længe, hun har lidt af mange forskellige skavanker, og desuden har hun på fornemmelsen, at bruddet med hendes sidste kæreste også kom, fordi hun var inde i en uheldig periode.

På forhånd har den 29-årige sygeplejerske givet Line sin fødselsdato og sit fulde navn, og ud fra det har Line Vilstrup lavet nogle beregninger.

Vi har aftalt, at journalisten følger med på sidelinjen, men Line Vilstrup kunne alligevel ikke dy sig for at lægge mit numeroskop, og det viser sig, at Katrine og jeg har en del til fælles: Vi har tilsyneladende begge held i penge – noget, ingen af os har bemærket, men man kan selvfølgelig forestille sig, at det var gået endnu værre, hvis vi havde heddet noget andet – og vi skulle også have en tendens til at være flyvske.

Det sidste bekræfter Katrine ivrigt og med flagrende arme ved at sige, at hun f.eks. skal lægge bånd på sig selv for ikke at sms’e, mens hun kører bil. Nu får Katrine udleveret tre stykker papir.

På det ene er udregnet hendes numeroskop, som det ser ud nu med hendes nuværende navn, et, hvor der er lavet små ændringer og tilføjet et mellemnavn, og et hvor det meste er skiftet ud.

Tallenes betydning

Hvad numerologi præcis går ud på, er svært at forklare. Kort fortalt har hvert bogstav et tal mellem et og ni, og tallene i dit navn lægges sammen. Desuden indgår din fødselsdato. Ideen er, at alle har en vibration – selv om den ikke er synlig for øjet.

»Vibration 1« er din grundenergi, og udregnes ud fra din fødselsdag. »Vibration 2« er din navne-energi, og disse energier er ingredienserne for dit numeroskop. Tallene udgør din samlede »tone« eller energi og viser altså, hvilke svage og stærke sider, du har.

Når disse tal er udregnet, så ser man på dit fødselsår for at lave »årstalsrækkerne«. Årstalsrækkerne illustrerer i grove træk begivenheder, du løber ind i. Det er lidt som en vejrudsigt, der oplyser om gunstige perioder og lavenergi-perioder for f.eks. kærlighed, boligkøb eller jobskifte.

Og hvis man tænker, at det hele lyder som noget pjat, så er det i hvert fald ikke nymodens pjat: Numerologi har i århundreder været en del af både filosofisk og religiøs mystik – den græske filosof og matematiker Pythagoras var angiveligt numerolog, ligesom der i den jødiske retning Kabbala, som bl.a. Madonna er tilhænger af, indgår et element af numerologi.

For bedre at kunne vurdere, hvilket navneforlag, der er bedst, skal vi lægge os ned, og Line Vilstrup guider os gennem en meditation. Hun lægger på skift de tre forslag på vores brystkasse, uden at vi kender rækkefølgen.

Nu skal vi i vores sind gå ind i pyramider (tilsyneladende den mest brugte boligform inden for al meditation …) og op ad trapper og ind ad døre og ud i skibe, og der er også noget med lyset, vi skal lægge mærke til. Vi får begge to meget forskellige fornemmelser, alt efter hvilket papir vi har på brystet.

Og hvad skal man så lægge i det? Jamen, det er ikke til at sige. Og det bliver ikke nemmere af, at jeg under meditationen får meget ondt i venstre ben, og Line Vilstrup bagefter siger, at hun havde set en ældre dame – måske min mormor – sætte sig på benet …

Det nye navn skal markere et skifte i livet

Foto: Asger Ladefoged. Fold sammen
Læs mere

Som med meget andet er det ofte de kendte, der inspirerer os andre. Skuespiller Christiane Schaumburg-Müller fik for nylig tilføjet navnet Margueritte, ligesom TV-værten Marianne Dinesen for nogle år siden ændrede sit fornavn til Mayianne, bokseren Johnny Bredahl Johansen valgte at hedde Johny Wahid Johansen, og popsangeren Joey Moe konsulterede en numerolog, før han fandt navnet til sin søn – »Elion Phelix«.

I 2006 kom der en ny navnelov, som gjorde det nemmere og billigere at skifte navn. Før kostede det lidt over 3.000 kroner, men nu er prisen nede på 510 kroner. Om det er prisfaldet, der er skyld i det, vides ikke, men der er en stigning i navneskift på et par hundrede hvert år. Sidste år skiftede 1.560 mænd fornavn, mens man skulle råbe noget andet end man plejede, når man kaldte på 2.640 for kvinder.

»Wow, jeg så en båd, der susede af sted!« siger Katrine efter meditationen. Båden er et af symbolerne, vi skulle lægge mærke til. Og ved at diskutere de forskellige symboler og deres betydning, når Line Vilstrup og Katrine frem til, at den bedste løsning for hende er at få et ekstra mellemnavn.

»Jeg er lillesøster, og vil altid føle mig som sådan i alle sammenhænge, men jeg føler mig også meget uheldig, og det har jeg ikke lyst til,« siger Katrine.

»Min kæreste og jeg skulle giftes, men gik så fra hinanden meget pludseligt. Det var som om, der var nogle højere magter, der greb ind, og nu vil jeg gerne selv tage styring over mit liv.«

Det koster hende 1.800 kroner at få en times seance, et numeroskop og to efterfølgende samtaler med Line Vilstrup, men hvis det hjælper, så er de penge godt givet ud, siger hun. Hun studerer listen med forslag til mellemnavne, der sammen med hendes oprindelige navn skulle give de mest gunstige forhold for hendes fremtid, og kaster straks sin kærlighed på »Mynte«.

»Jeg vil helst ikke lave om på hele mit navn, for så ved jeg bare, at mine venner og familie siger »hvad har du NU lavet!« Men jeg gider ikke være den her person mere, og jeg føler at jeg står i stampe, så der skal ske noget nu,« siger hun.

»Jeg kan godt forstå, hvis folk er skeptiske, for det er også ret langhåret«

Foto: Asger Ladefoged. Fold sammen
Læs mere

Line Vilstrup giver også mig en liste over mellemnavne, der ville være gunstige, og blandt dem er: Alexandra, Beatrice, Brynhild, Dortea, Fattima, Fjolla, Helen, Indianna, Jonne, Mwagale, Nuvin, Nælde, Nølle, Piamarie, Portia, Pytte, Søsser, Tutte, Vignaram, Vienna og Zebrina.

Ikke umiddelbart tillokkende, men Line Vilstrup forklarer, at det vigtigste er, at man ændrer sit navn i alle officielle henseender, altså hos Folkeregistret, og så kan man egentlig fortsætte med sit gamle navn i det daglige – hvis altså ikke, man har kastet alle bogstaver op i luften og skifter hele baduljen ud.

Katrine spørger ind til de forskellige tal, og hvor de er gode at have rundt omkring i sit numeroskop. Line forklarer, og da hun når til tallet 3, siger hun »Det er sådan nogle ... Det er direktørens tal. De er lidt tunge i det ...« Katrine og jeg bagtaler 3’ere for fulde gardiner.

Dem er vi bestemt ikke vilde med, de der tunge nogen, men på den anden side er vi heller ikke vilde med at være så u-tunge, så flyvske. Og nu er det så, at vi skal vurdere, om vi kan finde mere ro, hvis vi får et nyt navn, og dermed nogle nye personlige nøgletal.

Tanken lyder helt fornuftig for Katrine, og stadig meget mærkelig for mig. Line Vilstrup kan godt forstå, hvis folk stejler. Sådan havde hun det også selv engang – indtil hun begyndte at lægge mærke til, at alle mennesker vibrerer og udstråler energi.

»Jeg kan godt forstå, hvis folk er skeptiske, for det er også ret langhåret. Men jo mere jeg læste om det, jo mere gav det mening for mig, og så uddannede jeg mig til numerolog.«

»Hvis jeg skal forklare folk, hvad det går ud på, siger jeg, at man kan sammenligne det med Den Store Bagedyst, hvor alle deltagere får samme ingredienser, men resultaterne er forskellige. Hvert bogstav er en ingrediens, men det er ikke alle, der har evnerne til at bruge ingredienserne på samme måde.«

»Til syvende og sidst kan man korte det ned til, at hvis du føler, at du har været offer for de samme ting i 20 år, så kan det være, at du skal begynde at gøre noget nyt. Det kan ændring af dit navn hjælpe med.«

Katrine siger, at hun tror på numerologi, fordi hun er begyndt at lægge mærke til, hvor meget det usagte betyder: »Nogle mennesker kan man bare lide med det samme, og så er der nogen, hvor man automatisk er på vagt.«

Hun vil gerne høre, hvor lang tid der går, fra hun ændrer navn, til hun kan mærke ændringerne.

»Der går 14 dage til en måned, fra du officielt har ændret dit navn, til du begynder at mærke forandringer. Så følger cirka et halvt års renselsesproces, hvor du er lidt den gamle og lidt den nye person. Nogle mennesker reagerer med at få udslæt eller ligefrem bylder,« svarer Line Vilstrup, og Katrine og jeg ser bestyrtet på hinanden. Hun, ved udsigten til bylder, og jeg, fordi tanken om en fysisk reaktion på et nyt navn er mere, end jeg lige sådan kan kapere en tilfældig onsdag i Virum.

Dit navn bærer på en betydning

Foto: Asger Ladefoged. Fold sammen
Læs mere

Hvorvidt de 37.630, der sidste år skiftede efternavn eller de 4.200, der ændrede deres fornavn, har fået hudproblemer siden hen, er der ikke lavet undersøgelser over. Men navneforsker på Nordisk Forskningsinstitut på Københavns Universitet, Birgit Eggert, siger at der er en klar forskel på, om man ændrer sit for- eller efternavn.

»Hvis man ændrer efternavn, er det ofte, fordi man bliver gift, mens det er mere alvorligt og langt større at ændre sit fornavn. Der er jo ekstremt meget identitet og selvfølelse i det, folk kalder dig.«

»Desuden kan der være rigtig mange konnotationer til et fornavn, og man kan for eksempel sige, at det måske er nemmere at hedde Paprika Steen, når du er skuespiller, end hvis du er bankdirektør. Nogle mennesker er så med til at ændre de stereotyper, og vi har da f.eks. haft en minister, der hed et af de navne, nogle ville kalde belastet, nemlig Brian.«

Godkendelsen af navne ligger ude i sognene, men hvis folk har klager over, at de ikke må hedde det, de ønsker, så ryger sagen videre til Ankestyrelsen. Ifølge Birgit Eggert er der ikke lavet optegnelser over, hvad folk skifter fra og til, og heller ikke om det skyldes, at folk har været hos numerolog.

»Jeg tror mildt sagt ikke på numerologi, men når det er sagt, så kan jeg sagtens forstå, hvis folk har behov for at ændre deres navn. Måske synes man, at man er en helt anden, end ens navn giver associationer til – og jeg er med så langt, at jeg tror, at det kan hjælpe en, hvis man får det navn, man synes passer bedst til en,« siger Birgit Eggert.

»Jeg dømmer ingen, men jeg kan da godt nogle gange tænke, at folk vælger nogle mærkelige navne,« siger Line Vilstrup. Hun har selv heddet et par forskellige mellem- og efternavne, og hun har også skiftet navn på sin søn fordi hun kunne mærke, at han ikke trivedes, bekymrede sig meget, havde let til tårer og ikke var glad.

»Det hjalp med en ny stavemåde af fornavnet og nogle mellemnavne, som balancerede ham mere. Og der er sket en klar stigning i antallet af forældre, der kommer til mig for at få lagt deres barns numeroskop, fordi de har problemer.«

Hun fortæller, at nogle energier kan give problemer i nogle livsfaser, og ikke i andre – f.eks. er den, der hedder »11/2«, en lidt barnlig energi, og den er fin at være født med, men hvis du får den senere i livet – f.eks. hvis du bliver gift og derfor skifter navn – så kan det være hårdt for dig i din dagligdag.

Syvtallet er angiveligt som en telefon til himlen, og så er man i god kontakt med det spirituelle, men den negative side er, at man kan komme til at tiltrække 3’ere, som kan være ærekære og bestemmende.

Katrine og jeg farer op med al vores flyvske energi som to undulater i tordenvejr, og får lige bagtalt de der tunge 3’ere lidt mere. Det begynder at være sjovt, det her! Men der er selvfølgelig ingen, der ændrer deres navn for sjov.

Seancen i Virum er ovre. Line Vilstrup siger til Katrine, at hun skal gå hjem og lægge sine papirer under hovedpuden, og bogstaveligt talt sove på oplevelsen. Det er en vigtig beslutning at skifte navn, så det skal være velovervejet.

»Og husk, du må ikke ændre dit navn, før du har ringet til mig og dobbelttjekket,« siger hun, da Katrine er på vej ud af døren.

Efterskrift: Efter at have sovet lidt på det, var det ikke Mynte, men navnene Isabella Sidsel, Katrine endte med at tilføje. Hun har endnu ikke mærket en effekt af navneskiftet.

Lolita Bellstar. Foto: Uffe Weng Fold sammen
Læs mere