Hvad lavede John og Yoko i sengen for 50 år siden?

I seng for freden: John og Yoko på Amsterdam Hilton, marts 1969. Foto: Keystone/Hulton Archive/Getty Images. Fold sammen
Læs mere
Foto: POLFOTO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er 25. marts 1969. To stenrige, nygifte hippier, John Lennon og Yoko Ono, rykker ind i præsidentsuiten på Amsterdam Hilton,  sætter sig i den luksuøse dobbeltseng og inviterer pressen indenfor til en omgang Bed-In for Peace. Der er adgang hver dag mellem kl. 9. og kl. 21 i den uge, eventen varer. Det hele sker til ære for verdensfreden.

Efter opholdet i Amsterdam flyver John og Yoko til Wien, hvor de laver en Bagism, der går ud på, at de lader sig interviewe, mens de sidder skjult i en sæk, og i maj laver de en ny Bed-In for Peace – denne gang i Montreal – hvor de indspiller Lennons nye fredssang, »Give Peace a Chance«.

LSD-guruen Timothy Leary, beat-digteren Allen Ginsberg og andre kendte gæster synger med på sangen, der ud over at være Lennons første solosingle også bliver et pænt hit, og som op gennem 1970erne bliver en af antikrigsbevægelsens foretrukne hymner. Hele forløbet – fra giftermålet til Montreal – er beskrevet i et andet hit, Beatles-sangen »The Ballad og John og Yoko«, der bliver indspillet i al hast og udsendt et par måneder efter begivenhederne.

John og Yoko fortsætter med at politisere. Efterhånden bliver det pinligt. Lavpunktet bliver albummet »Some Time in New York City«, der udkommer i 1972. Men det er en anden historie.