Hvad gør København til noget særligt? Vær med til at hylde byen

Marmorkirken med den smukke kuppel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Allan Lundgren

Hvad er det, der gør København til København? Er det Marmorkirken, udsigten fra Inderhavnsbroen, Rundetårn, Kongens Have, svanebådene på Peblinge Sø eller måske Christiania-cyklen?

Eller er det snarere trængslen på cykelstierne, det omfattende metrobyggeri og den dårlige service i butikker og restauranter, hvor ansatte synes at lide af omfattende ungdomssløvsind?

Berlingske kårede i foråret Københavns grimmeste bygning – nu har vi brug for din hjælp til at finde Københavns vartegn. Hvorfor? Fordi vi elsker København og gerne vil vide, hvad du mener gør vores hovedstad til noget særligt.

For os er København den fedeste by at spise, drikke, elske og leve i. Byen rummer mere end 850 års kulturhistorie og er et vidnesbyrd om den historiske sammenhæng, vi indgår i som folk.

Siden middelalderen har København været Kongens By, og det var her, Kierkegaard gik sine daglige ture, ligesom det var her, Leonora Christina sad fængslet i Blåtårn. København har desuden lagt ryg til eksperimentet Christiania og til Tesla City – den nye bydel i Nordhavn – ligesom byen har været ramt af pest og krig, af recession og højkonjunktur og af den ene røde borgmester efter den anden.

Når man elsker noget, kerer man sig om det. Derfor deltog tusindvis af læsere i kåringen af Københavns grimmeste bygning, og den ære tilfaldt Østerport II. Den mageløse øjebæ vandt suverænt over ellers værdige konkurrenter som Bohrs tårn, BLOX, Operaen og Industriens Hus ved Rådhuspladsen.

Også når det kom til at beskrive kandidaterne, var kreativiteten stor. Østerport II blev således kaldt Dødsstjernens HR-kontor, og Operaen blev beskrevet som »et sørgeligt, søvnigt projekt, der sikkert ville fungere glimrende som møbelhus i Glostrup«.

Vi håber, at I vil gå til kåringen af Københavns vartegn med samme ildhu og på den måde være med til at hylde byen.

Og til sidst en serviceoplysning: AOK Søndag udgår i sommerperioden. Vi er tilbage med tillægget i uge 35 og udkommer indtil da mandag-lørdag. Hen over sommeren vil vi se nærmere på et par af de kulturbærende institutioner i København og levere stærke interview med folk, der ikke har haft håndbremse på deres livsførelse, og som har været med til at definere deres tid.

God sommer.