Hvad er bedst – hund eller kat? Dansk forskning har nu svaret

Shubidua vidste det, og nu cementerer en ny undersøgelse fra Københavns Universitet det samme.

Danskernes foretrukne kæledyr »formår at åbne menneskers hjerter og tegnebøger på en måde, som ingen andre dyr gør,« siger professor ved Københavns Universitet Peter Sandøe. Fold sammen
Læs mere
Foto: JANEK SKARZYNSKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ét dyr har for alvor indtaget førerpositionen i danskernes hjerter.

Både når man ser på dyrets betydning for dets ejer, men også når man ser på, hvad den enkelte ejer er villig til at betale, hvis dyret bliver syg og har brug for behandling for at blive rask.

Det viser helt nye tal fra en omfattende undersøgelse lavet af forskere ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi og Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab ved Københavns Universitet.

Dyret er, måske ikke overraskende, menneskets bedste ven.

Nemlig hunden.

Hvad der imidlertid er overraskende er, at katten – som indtager andenpladsen som vores foretrukne kæledyr, i øvrigt efterfulgt af fisken – ikke længere vinder frem på bekostning af hunden.

Det var ellers tilfældet i en lignende undersøgelse for tyve år siden.

Her lød konklusionen, at nok var hunden vores foretrukne pelsede ven, men der var langt flere katte end hunde at finde iblandt os.

Sådan forholder det sig ikke længere:

»Ikke alene er andelen af familier, som holder hund, vokset i forhold til antallet af familier, som holder kat, men det samlede antal af hunde, som lever i danske familier, er nu også større end antallet af katte,« siger professor Peter Sandøe i en pressemeddelelse. Han har sammen med lektor Thomas Bøker Lund ledet arbejdet med den nye undersøgelse.

Ifølge undersøgelsen holder 20 procent af danske familier hund, mens 14 procent holder kat. Det svarer til, at der er cirka 810.000 familiehunde i Danmark, mens antallet af katte er på cirka 730.000.

Undersøgelsen er ligeledes en bekræftelse af, at »hunde formår at åbne menneskers hjerter og tegnebøger på en måde, som ingen andre dyr gør,« fortæller Peter Sandøe.

Hunden er suverænt det dyr, vi knytter os mest til, fastslår Sandøe, og blandt de respondenter, som både ejer en hund og en kat, svarer 78 procent, at hunden betyder mest for dem af de to.

45 procent af de personer, som svarede, at hunden betød mest, ville betale 5.000 kroner eller mere for en behandling af hunden, hvis det betød, at den blev rask og ikke skulle aflives.

Blandt de katteejere, som svarede, at en kat betød mest for dem, var det kun knap 23 procent, som ville betale samme beløb for at få katten behandlet hos dyrlægen.