Hvad blev der egentlig af P-dag?

Højtiden er ikke længere, hvad den har været. Påskebryggen er en drik i krise.

BM200410104040414AR.jpg
Foto: Allan Lundgren Fold sammen
Læs mere

Jeg er formentlig ikke den eneste, der kan huske fornemmelsen af P-dag, som den udspillede sig i de gode gamle dage, da man stadig gik i gymnasiet. P'et stod selvfølgelig for påskebryg, og den dag, denne særligt kraftige øl kom på gaden, lod man lærerne have undervisningen for sig selv og rykkede udendørs. De første solstrejf var begyndt at titte frem, temperaturen havde sneget sig over de ti grader, og der var amoriner i luften.

Carlsbergs søde, men også bittert humlede påskebryg, var svaret på de indestængte længsler: Med sine heftige 7,9 procent (næsten en hel procent mere end 47) gjorde den os svimle allerede før, den første flaske var bundet. Og efterhånden som plasticposen blev tømt, og solen syntes at varme mere og mere, forsvandt alle hæmninger og presset fra den nært forestående eksamen.

Ak ja, de dage har nu fået en ende, alene af den grund, at Carlsberg Påskebryg, som ellers havde været brygget siden 1905, blev lavet for sidste gang forrige år. Stille og roligt er pladsen blevet overtaget af Carls Påske, som med 5,7 pct. holder samme styrke som en guldøl og smager som en pilsner med en anelse mere fylde og let ristet, karamelagtig malt.

Det er ikke bare hos Carlsberg, at man ser denne tendens. Kun meget små og ihærdige bryggerier som Hancock og Thisted Bryghus har stædigt valgt at holde fast i den traditionelle alkoholstærke sæsonbryg. I Thisted erkender man dog blankt, at der mere er tale om folkeminde end forretning, eftersom bryggeriets nye økologiske bryg i guldølsklassen sælger langt bedre end det klassiske på 7,9 pct.

Egentlig er det heller ikke så svært at forstå, at danskernes smag generelt går i retning af en mindre alkoholstærk øl. Når man mærker, hvor lidt ekstra smag, man får for de tre-fire procent alkohol, der er op til Thisted og Hancocks stærke bryg, er det næsten ikke umagen værd at skulle bære rundt på det svimle hoved bagefter - med mindre man altså stadig går i gymnasiet. De overgærede belgiske ales har også et meget højt alkoholindhold, men de smager til gengæld af langt, langt mere, og følgelig nedsvælger man dem ikke som en læskedrik, men nipper kultiveret som til en vin.

Hos Carlsberg melder man, at salget af påskebryg er tilbagegående og efterhånden udgør under en tredjedel af volumen på julebryg, og samme tendens ses på de andre bryghuse. Årsagen kan man kun gætte på, men den skal nok søges i en blanding af forbrugernes vaner og påskebryggets manglende identitet.

Bortset fra chokoladeæggene er lammestegen vel nok den eneste tradition, vi har tilbage omkring påske, og i den sammenhæng er det altså meget svært at hamle om med en god flaske krydret rødvin - ikke mindst for den danske påskebryg. Påskefrokosterne, hvor man drikker sig lam i øl og snaps, er efterhånden blevet udfaset hos den yngre generation, som hellere vil bruge fridagene på at få malet sommerhuset.

Og med hensyn til selve brygget, så ligger det vel lidt for tæt på guldøl til egentlig er være berettiget til selvstændig status. Modsat juleøllene, som - i hvert fald de bedste af dem - er langt mørkere og mere domineret af ristet chokolademalt og krydderier end almindeligt pilsnerøl. Og så har julebrygget også den fordel, at det knytter sig den eneste tid på året, hvor traditionerne for at mødes omkring det klassiske danske frokostbord holdes i hævd.

Testen: Alle påskebryg er smagt blindt i samlet flok. Antallet af stjerner refererer udelukkende til

kvalitet, prisen er ikke indregnet i bedømmelsen.

Gouden Carolus Easter Beer, Hetanker, Belgien, 9,5 pct.

75 cl. for 50 kr. hos Høkeren

Kommentar: Overgæret ale-type. Dyb tæt mørkebrun farve. Voldsomt maltet - som at indtage flydende maltbolsjer. Monumentalt, nærmest portvinsagtigt bryg med masser af sødme, tyngde og lækker lang smag. Flot, flot øl, men hvor blev foråret af?

Påske Bryg, Hancock, 9,7 pct.

8,50 kr. hos Høkeren

Kommentar: Dyb gylden farve. Den voldsomt alkoholiske øl byder på nogen sødme og tyngde, men ingen egentlig længde på smagen. Smager af tømmermænd - som en guldøl på steorider - man bliver helt svimmel.

Thy Påskebryg, Thisted Bryghus 7,9 pct.

9,50 kr. hos Holte Vinlager

Kommentar: Meget lys farve. Frisk blomsteragtig duft. Meget let smag - ikke mindst set i relation til den høje alkoholprocent.

Påske Beer, Hancock, 6.6 pct.

7,25 kr. hos Høkeren

Kommentar: Lys, gylden farve. Meget frugtig med nogen humle, men ikke rigtig lang nok i smagen i forhold til alkohol.

Carls Påske, Carlsberg, 5,7 pct.

8 kr. i Magasin

Kommentar: Pæn ravagtig dybde i farven. Udmærket, let ristet duft med nogen humle. Men smagen skuffer ved at være kort, vandig og meget tør.

Kylle, Kylle Tuborg Påskebryg 5,7 pct.

8 kr. i Magasin

Kommentar: Ravfarvet. Baconagtig let røget duft med grøntsager - ikke helt ren. Moderat fylde og længde. Relativt letdrikkelig.

Påskebryg, Svaneke Bryghus (ufiltreret) 5,8 pct.

70 cl. 40 kr. hos Høkeren

Kommentar: Flot duft med letristet malt og masser af humle. Lækkert blødt, cremet skum. God fylde i smagen med moderat alkoholtyngde og fin længde. Hænger fint sammen og er et godt eksempel på, at smag ikke behøver at være lig med høje procenter. Men vær opmærksom på, at kvaliteten fra dette bornholmske mikrobryggeri kan svinge.

Påskeøl, St. Feuillien,

Belgien, 7,5 pct.

75 cl. for 45 kr. hos Magasin

Kommentar: Overgæret ale-type. Læderbrun, men langt fra så mørk som Gouden Caolus. Fortryllende, kompleks duft med bl.a. lakrids, appelsinskal og tons af humle. Malten er fint ristet med chokoladeagtige toner og nogen sødme, men med 7,5 pct. alkohol bliver brygget aldrig for tungt. Sådan skal påskebryg være.

Påskeæg, Thisted Bryghus økologisk, 5,8 pct.

8 kr. hos Høkeren

Kommentar: Ravfarvet. Nogen humle samt karamelmalt at spore i duften. Rimelig fylde i munden med moderat alkoholtyngde, bitterhed og længde. Blød og rar påskebryg, som fraset Svaneke er en anelse bedre end de andre i gruppen lige under 6 pct.

Harboe Påskebryg, 5,9 pct.

3 kr. i Netto

Kommentar: Ravfarvet. Let ristede aromaer, men lavt humleniveau. Lidt uren, grøntsagsagtig tone. Let og meget kort i smagen, men ikke decideret ubehagelig - derfor to stjerner og ikke én.

Påskeøllene i testen kan bl.a. købes hos:

Høkeren, Ravnsborggade 13, Kbh. N, tlf. 35 35 32 44.

Magasin, Kgs. Nytorv, Kbh. K, tlf. 33 11 44 33

Netto, tlf. 89 30 30 30

Holte Vinlager, tlf. 32 54 07 05