Husk lige familien

Når udstationerede rejser hjem i utide, begrunder næsten 70 procent det med »familiemæssige årsager«. Udenrigsministeriet arbejder på ny familiestrategi.

Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere

De fleste udstationerede danskere er mænd mellem 30 og 39 år, og næsten 75 procent af dem arbejder ude mellem et og tre år.

Det viser en undersøgelse, som Center for Ledelse lavede i 2003. Ifølge undersøgelsen har langt de fleste deres familie med, når de rejser ud, og når udstationerede rejser hjem i utide, begrunder næsten 70 procent det med »familiemæssige årsager«. En hindring for at trives i udlandet kan være, at den medfølgende ægtefælle i dag ofte har sit eget karriereforløb i gang i hjemlandet og et ønske om at komme til at arbejde i udlandet.

Ægtefælleforeningen for udsendte diplomater i EU (EUFASA) peger på, at mange medfølgende ægtefæller oplever, at der hverken i deres eget land eller det land, de er udstationerede i, bliver lagt særlig stor vægt på deres muligheder for at arbejde. I Udenrigsministeriet er man opmærksom på problemet og arbejder på at forbedre den medfølgende ægtefælles karrieremuligheder.

Familierådgiver i Udenrigsministeriet, Anne Rudbeck: »Vi vil ikke risikere, at vore medarbejdere fravælger en udstationering af hensyn til deres ægtefælle. Derfor arbejder vi i øjeblikket på en stor familiestrategi, hvor en af de største prioriteter vil være at sikre den medfølgende ægtefælles karrieremuligheder både i udlandet, og når han eller hun vender hjem.«

482 danskere er per 1/4 2007 udsendt for Udenrigsministeriet. Tallet inkluderer ikke lokalansatte danskere eller projektansatte i Danida.