Hundredevis af cognac- og likørflasker fra 1917 er reddet fra sunket skib. De er en formue værd.

Et svensk dykkerhold har fundet 900 flasker af den fineste cognac og likør på havets bund. De var muligvis bestemt for zar-familien, som ikke nåede at drikke af dem, før familien blev myrdet.

Foto af Peter Lindberg og hans kollega Floris Marseille, der viser flasker fra fundet af 900 flasker af den fineste cognac og likør.  Fold sammen
Læs mere
Foto: STR/Ritzau Scanpix

Skattejægerne forventede at finde guld, diamanter og andre værdifulde genstande, da de fandt vraget af et svensk skib ved navn Kyros i det Baltiske Hav mellem Sverige og Finland. Skattejægerne var svenskere, og magasinet Live Science fortæller, at Kyros blev sænket af en tysk ubåd i 1917 på vej til Rusland.

Hvad, der dukkede op, var imidlertid ikke guld og diamanter, men hundredvis af den fineste cognac og likør. Skattejægere og arkæologer har formodning om, at Kyros var på vej med luksusvarer til det russiske aristokrati og zar-familien. På det tidspunkt herskede zar Nicholas II stadig i Rusland, men kort efter indtræf revolutionen og hele zar-familien blev brutalt myrdet af kommunisterne. Lederen af det svenske skattejægerhold, Peter Lindberg, siger til medierne: »Lasten var bestemt for Rusland og muligvis til zaren.«

Det kolde vand har været optimalt for at bevare cognac og likør. Foreløbig har holdet hevet 900 flasker op fra vraget, hvilket omfatter 50 kasser med cognac og 15 kasser med likør. Nu er spørgsmålet, om væskerne stadig er drikkelige, hvilket Peter Lindberg siger, at han snart vil efterprøve. Hvis de er drikkelige, er spørgsmålet, hvad de vil koste på en auktion.

Nogle af flaskerne har fået korkpropperne presset ned i flaskerne på grund af vandtrykket, men de fleste er intakte. Sverige var, ligesom Danmark, neutralt under Første Verdenskrig, så dets skibe skulle ikke være i fare, men den tyske flåde havde ordre om at sænke alle skibe, der transporterede varer til Rusland uanset nationalitet. Kyros havde ialt to ton varer med, og foruden cognac og likør transporterede det også stål og maskindele, som kunne have hjulpet russisk krigsindsats.

Kyros blev stoppet af den tyske ubåd 19. maj 1917, og da den tyske kaptajn opdagede lasten, beordrede han skibet sænket med eksplosiver. Besætningen var inden blevet hjulpet over i et andet skib og sejlet til Sverige.

Det svenske hold opdagede Kyros allerede i 1999 på 77 meters vand, men man mistede lokationen, og det blev først for et par år siden fundet igen. Sigtbarheden på bunden var ringe, fortæller Live Science, men det lykkedes at få de mange flasker op.

Lindberg har gjort det før, for i 1997 fandt han og hans hold i samme farvand 3.000 flasker champagne i et skib, som også sejlede mod Rusland før forliset. Dengang reddede man 2.000 flasker og auktionsprisen var dengang cirka 50.000 kr pr. flaske.

Cognacen er af mærket De Haartman & Co., som ikke mere produceres. Likøren hedder Benedictine, og det mærke produceres endnu, men ejes af Barcardi.