Hun vil finde det bløde punkt, også hos en seriemorder

Danskeren Lea Thau er kvinden bag nogle af de mest succesrige podcast i USA. Hun bringer sine egne følelser i spil og prøver at finde ind til »det bløde punkt«, uanset hvad et menneske har gjort eller været udsat for. I morgen kan man møde hende i Den Sorte Diamant.

Podcastværten Lea Thau har samtaler med mennesker om alt fra organdonation til incenst, seriemord, utroskab og religion. Foto: Rasmus Jensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Welcome to Strangers and Radiotopia,« lyder det, mens blid elektronisk loungemusik flyder i baggrunden.

En inviterende, behagelig, venlig, indlevende, fortrolig stemme. En anelse hæs med lidt nasal.

»I’m Lea Thau. Today I ...«

Det er svært ikke at blive forført, ikke at lade sig føre med dybt ind i et univers af fortællinger og skæbner, når ørebøfferne suger sig fast og en ny episode indledes.

Podcast-værten og hendes samtaler med mennesker om alt fra utroskab og organdonation til seriemord, incest og religion er hentet ude i virkeligheden. Livshistorier oplevet og fortalt af mennesker på en hudløst ærlig og intim måde. Ikke i form af interview, men gennem samtale og lydfortælling, derfor supplerer værten selv med anekdoter og erfaringer fra sit eget liv.

Det er konceptet for en af de mest succesfulde podcast i USA.

Debbies historie

En episode af »Strangers« går tæt på Debbie, en ung, emigreret persisk jøde i USA. Debbie indvier lytterne i sin religion og beskriver en mor, der gør ekstreme og grænseoverskridende ting. Hun fortæller om at have været et behåret barn som 12-årig med overskæg, fordi hun ikke måtte få fjernet overskægget for sin mor. Om stadig at være jomfru som voksen. Og hvor vanskeligt hun har ved at finde sin identitet i en moderne, strømlinet virkelighed i en amerikansk millionby. Det sidste gør Debbies historie almengyldig.

I en anden episode beretter en familiefar stille og rørende om sin skizofrene søn, der har slået en medfange i fængslet ihjel. Hvor skal han gøre af den totale fremmedgjorthed, han har over for sønnen?

I morgen aften kan man møde kvinden bag den internationale podcast-succes »Strangers« med over ti millioner downloads om måneden i 170 lande. Det sker, når den prisvindende århusianske producer og instruktør Lea Thau besøger Den Sorte Diamant under »International Forfatterscene«.

Lea Thau, 43 år, er en af de helt centrale kreative skikkelser, der har været med til at forme podcasten til det ambitiøse og populære medie, det er i dag. Hun har læst litteraturhistorie i Århus, rejste i 1996 til New York som gæsteunderviser på Colombia University, blev i byen de næste 14 år og har de sidste seks år boet i Los Angeles. Inden hun gik solo med »Strangers«, var hun med til at grundlægge storytelling-organisationen The Moth i New York.

En fortælleform, hvor folk indvier andre i deres livs- eller hverdagshistorier, enten på en scene eller til en radiomikrofon.

Prøver at menneskeliggøre, ikke retfærdiggøre

»Jeg prøver at finde ind til folks menneskelige side, lige meget hvad de har gjort eller været udsat for,« siger Lea Thau om »Strangers«, da Berlingske fanger hende over telefonen i Los Angeles få dage inden, hun lander i København.

»Det kan være en »serialkiller«, jeg taler med, og hvor jeg prøver at menneskeliggøre – ikke retfærdiggøre – hans eller hendes handlinger. Men jeg forsøger at finde frem til et blødt punkt, som næsten alle har. Jeg vil gerne helt derind hos mennesker, hvor det, vi taler om, dårligt nok er noget, de selv har vovet at tænke. Dér begynder det at blive interessant og kan give en samtale mellem to mennesker en ny dybde. Jeg investerer meget af mig selv og bringer mine egne følelser i spil.«

Det er en usædvanlig smuk og krystalklar junimorgen med udsigt til bjergene ved Santa Monica, siger Lea Thau, mens hun går rundt i den lille forstad, hvor hun bor sammen med sin otte-årige søn, sin kæreste og hans to børn.

Hun sidder alt for meget ned, siger hun, og derfor henlægger hun flere og flere telefonmøder og interviews til oprejst position, hvor hun samtidig går rundt.

»Jeg troede ikke, jeg nogensinde ville falde til i Los Angeles, efter 14 år i New York, hvor man altid er lige midt i det hele. Men Los Angeles er så meget andet end store trafikerede motorveje og knudepunkter. Los Angeles er også en masse lommer af små »surburbs« med en meget høj livskvalitet, og når man først finder de her lommer, er her ret fantastisk og uendelig frodigt. Hjemme i min have har jeg citrontræer, appelsintræer og avocadotræer.«

Hun beklager støjen, da en fejemaskine kører forbi og hæver stemmen lidt for at overdøve den.

Arketypiske  fortællinger

Noget af det, som storytelling kan, forklarer Lea Thau, er at gøre nogle livshistorier mangfoldige og at forbinde mennesker.

»Man har måske ikke selv oplevet det, som et andet mennesker fortæller om, men kan alligevel relatere sig til noget mere almengyldigt.«

Ifølge Lea Thau findes der nogle klassiske fælles historier for de fleste, uanset kulturelle, etniske, sociale, geografiske eller politiske forskelle.

»Vi skal ikke tro, at vi alle er ens, men heller ikke overdrive, hvor forskellige vi er. Der er nogle arketypiske menneskelige oplevelser med nogle grundelementer, der er forholdsvis ens. Skyld for eksempel. Skyldsspørgsmålet i en helt masse sammenhænge er noget, næsten alle kender til.««

Hun er netop ved at producere de sidste episoder færdig af en ny miniserie podcast: »Trumpland«. Samtaler med mennesker, som har stemt på Donald Trump. De første er klar og kan downloades.

Udmattet efter rejse i Trumpland

»Jeg er stadig udmattet, det har været en af de største faglige og personlige udfordringer, jeg nogensinde har givet mig i kast med. Idéen opstod helt banalt, fordi jeg ikke kunne forstå, hvordan nogen kunne stemme på Trump og alt det, han står for. De havde jo stemt på verdens undergang! Men jeg blev samtidig nysgerrig efter at finde ud af, hvem Trumps vælgere egentlig er. Og hvor grænsen ville gå for min empati med de mennesker. Jeg blev klar over, at jeg ikke ville kunne forberede mig på denne opgave, som jeg normalt gør. Eneste måde var at kaste mig på hovedet ud i den.«

Når hun kunne møde en seriemorder og høre om hans liv, kunne hun vel også mødes med en Trumpvælger, der lever et helt almindeligt liv med mand, børn, ferierejser og aldrig har begået en kriminel handling, tænkte hun.

Derfor har Lea Thau de seneste par måneder rejst rundt i USA. Hun har drukket sammen med dem, Trump-vælgerne. Taget på roadtrip med dem, overnattet i deres børns værelser, grædt med dem, spist med dem og råbt med dem. I forsøg på at bringe en samtale et nyt og andet sted hen.

»Jeg var godt klar over, at vi ikke bare skulle sidde og være enige om, at vi synes, hundehvalpe er nogle søde små væsener. Vi var nødt til at tale politik, derfor har det også været nogle heftige samtaler, hvor jeg undervejs er blevet meget overrasket, ikke mindst over den åbenhed og venlighed, jeg har mødt, på trods af, at Trump-vælgerne kendte mit udgangspunkt og synspunkt, inden jeg mødtes med dem. Men indimellem har jeg været nødt til at glemme, hvem de havde stemt på, hvis det overhovedet skulle lade sig gøre at producere noget som helst.«

Sin rejse ind i »Trumpland« begyndte Lea Thau med at tage til spillebyen Reno i Nevada. Her mødtes hun med Alicia.

»Hun inviterede mig som noget af det første hjem til sig og foreslog, at jeg kunne overnatte i hendes datters værelse. Det var utrolig generøst.«

kcrw.com/strangers