Hun smed en buste i Københavns havn – nu er hun tiltalt for groft hærværk

Katrine Dirckinck-Holmfeld, tidligere institutleder og underviser ved Kunstakademiet i København, er tiltalt for groft hærværk, efter hun smed en buste i havnen.

Sådan tog busten af Frederik 5. sig ud efter en tur i havnen. Skaden løber op i 44.350 kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er langt om længe nyt i sagen om den ødelagte buste af kong Frederik 5., som i efteråret 2020 blev stjålet fra Charlottenborgs festsal og endte sine dage i Københavns havn.

Dengang påtog institutleder ved Kunstakademiet Katrine Dirckinck-Holmfeld sig ansvaret for »happeningen«, som Dirckinck-Holmfeld kaldte episoden, og forklarede forseelsen med at ville sætte fokus på Danmarks kolonialistiske fortid.

Anklageskriftet i sagen er nu klar, og Berlingske har fået aktindsigt i det.

Af det fremgår det, at Katrine Dirckinck-Holmfeld tiltales ved Københavns Byret med påstand om straf for groft hærværk efter straffelovens paragraf 291, stk. 2, jf. stk. 1.

»Ved den 23. oktober 2020 mellem cirka kl. 11.35 og cirka 12.10 på Det Kongelige Danske Kunstakademi ved Kongens Nytorv i København, som institutleder og underviser, at have foranlediget at flere studerende uforvarende i fællesskab med tiltalte udøvede hærværk af betydeligt omfang,« fremgår det:

»Idet de fjernede en gipsafstøbning af Frederik V og efterfølgende smed den i Københavns havn, hvorved der skete skade for 44.350 kroner.«

Det fremgår endvidere, at der på vegne af Akademiraadet nedlægges påstand om erstatning.