Holocaust kommer på Instagram til en ung generation

Eva Heyman var en 13-årig jødisk pige, der blev myrdet af nazisterne. Hendes historie fortælles nu på Instagram, som om hun havde en smartphone med sig og selv filmede. Kan man det?

Mati Kochavi og hans datter Maya ser på film med Eva Heyman, der blev myrdet af nazisterne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dan Balilty/The New York Times

Anne Franks tragiske historie og hendes død i en nazistisk koncentrationslejr har været en af de stærkeste historier om mordene på de europæiske jøder – med et budskab til også yngre læsere. Men hvordan får man det 20. århundredes tragedier kommunikeret ud til en ny generation, hvor læsning ikke altid er i højsædet?

Internationale medier fortæller, at en Instagram-historie med titlen Eva.Stories nu har fået fat i de unge. Eva var en 13-årig ungarsk-jødisk pige, der blev myrdet af nazisterne som en af de i alt 430.000 ungarske jøder, der blev deporteret til KZ-lejre mellem 15. maj 1944 og 9. juli 1944. En af skaberne af Instagram-historien er Mati Kochavi, der er israeler. Det meste af hans familie forsvandt under holocaust. Han og hans datter, Maya, har lavet i alt 70 Instagram-historier om jødeforfølgelser, og de har valgt Eva Heymans historie, fordi man kender meget til hendes skæbne, og fordi der findes fotografier af hende. Samtidig har de valgt at lave Instagram-historien som en lille fiktionsfilm med skuespillere, hvor Eva Heyman har en smartphone på sig og filmer det hele og lægger det ud på Instagram.

Filmen begynder en onsdag eftermiddag med nazisternes og ungarske fascisters stadig hårdere tiltag mod jøderne, der blev frataget ejendele og livsmuligheder. Filmen havde premiere i sidste uge, og Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, delte den på sin Instagram-profil.

Hollandske Anne Frank skrev dagbog, og derfor kender vi hendes liv og tanker. Eva Heyman skrev også en dagbog, der er bevaret, og Mati og Maya Kochavi valgte hende, fordi hun var en type pige, som også nutidens unge kan identificere sig med. Eva Heymans dagbog fortæller blandt andet om familiedramaer og om hendes ambition om at blive fotograf.

Filmen har generelt fået en positiv modtagelse, men der har også været kritikere, der mener, at at anvendelsen af internetsprog, hashtags og emojis er med til at trivialisere holocaust. Maya Kochavi siger selv, at hun forventede kritikken, men at der er tale om en nødvendig aktualisering i en tid, hvor antisemitismen igen viser sit ansigt. Til Times of Israel siger hun:

»Vi er måske den sidste generation, der rigtig husker og sørger over holocaust.«