Hold ferie på en nedlagt gård

Tusindvis af nedlagte og forladte landbrug bør anvendes til ferieboliger i stedet for at forfalde og skæmme naturen

Forfalden landbrugsejendom ved Svinninge. Arkivfoto: Claus Bjørn Larsen Fold sammen
Læs mere

Sådan lyder forslaget fra paraplyorganisationen Bygningskultur Danmark, der netop har undersøgt danskernes holdning til ferie i tidligere bondegårde, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag.

Organisationen repræsenterer en lang række foreninger, institutioner og organisationer inden for bygningskultur og bygningsbevaring.

Undersøgelsen viser, at næsten to ud af tre danskere godt kunne forestille sig at tage i sommerhus i en renoveret bondegård, og det giver ifølge Bygningskultur Danmarks direktør Thomas Martinsen nyt håb om at puste liv i nogle af de gamle gårde og sikre bygningskulturelle værdier, som ellers ville gå tabt.

Det ville dog kræve ændringer i planloven og landbrugsloven, hvor der lige nu er krav om bopælspligt eller minimum en helårs-lejer i stuehuset, hvis ejeren ikke selv bor der.

»Det kunne være et fint alternativ til at bygge nye sommerhuse. Vi ved, at sommerhuse er populære som aldrig før, men boliger med sjæl og historie, som ligger i fri natur, er også i høj kurs. Derfor kan en renoveret gård eller et husmandssted sagtens være et økonomisk fordelagtigt alternativ til de efterhånden ret dyre sommerhuse på markedet,« siger Thomas Martinsen til Jyllands-Posten.

Han hæfter sig ved, at de færre, men langt større landbrug, har medført, at der ifølge Dansk Landbrugs egne oplysninger i dag står 60 mio. kvm landbrugsbyggeri ubenyttet hen, hvoraf ca. halvdelen har potentiale til genanvendelse.

Heraf skønner arkitekt og landskonsulent Kræn Ole Birkkjær fra Dansk Landbrugsrådgivning, at omkring 10 pct. - altså 3 mio. kvm svarende til 15.000 boliger á 200 kvm - kan bruges til ferieboliger i kraft af deres stand og beliggenhed i smuk natur.

Forslaget, der støttes af både Dansk Landbrug og politikere, vil ifølge Thomas Martinsen have to gunstige virkninger:

- ud fra et æstetisk synspunkt vil det betyde istandsættelse og vedligeholdelse af bygninger, der ellers går i forfald og skæmmer landskabet.

- de tyndt befolkede landdistrikter ville kunne få tilført nyt liv i store dele af året.