Højt profileret museumschef bliver direktør for stort museum i Nordsjælland

En af landets mest profilerede museumschefer skifter M/S Museet for Søfart ud med Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg i Hillerød. Hun kalder muset for »et naturligt førstevalg for alle, der er optaget af, hvem vi er, og hvad vi er rundet af«.

Museumsdirektør Ulla Tofte skifter nu M/S Museet for Søfart ud med Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg. Arkivfoto: Tobias Kobborg Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver en erfaren museumschef, som fremover får ansvaret for driften og udviklingen af Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg i Hillerød.

53-årige Ulla Tofte, som er direktør på M/S Museet for Søfart i Helsingør, har i snart 20 år har haft chefposter i museumsverdenen, og »senere på året« overtager hun direktørposten på Frederiksborg efter Mette Skougaard, der gik på pension i foråret.

»Med ansættelsen af Ulla Tofte får museet en visionær og erfaren direktør med et stærkt fagligt fundament inden for 16-, 17- og 1800-talshistorie, kunst og bygningskultur. Derudover har Ulla Tofte stor erfaring med museums- og organisationsudvikling og er et velkendt ansigt på den danske kulturscene,« skriver museet i en pressemeddelelse.

Ulla Tofte har siden 2015 været direktør på M/S Museet for Søfart. Inden da var hun direktør i den erhvervsdrivende fond Golden Days og fra 2003-2008 festivalchef i organisationen.

Hun sidder i en række bestyrelser, blandt andet Dansk Arkitekturcenter, og hun er næstformand i VisitDenmark. Hun har også markeret sig som debattør i medierne.

Hvem er vi, hvad er vi rundet af?

Ulla Tofte er cand.mag. i historie og fransk og glæder sig til at skulle formidle historie, kunst og arkitektur.

»Det Nationalhistoriske Museum skal være et naturligt førstevalg for alle, der er optaget af, hvem vi er, hvad vi er rundet af, og hvordan vi som individer og som land udvikler os i samspil med resten af verden,« udtaler Ulla Tofte i pressemeddelelsen:

»Det Nationalhistoriske Museum skal være ramme om refleksion over egen identitet – et historisk bagtæppe, som ethvert moderne menneske kan definere sig selv i forhold til.«

Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg i Hillerød er med den omgivende barokhave et af landets smukkeste museer. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Hvorfor skifter du M/S Museet for Søfart ud med Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg?

»Det forstår jeg godt, at du spørger om, for Museet for Søfart er et helt fantastisk sted, både når det gælder bygninger, ansatte og potentiale. Men jeg er fascineret af Frederiksborgs ambition om at være et sted for individets dannelse,« siger Ulla Tofte:

»Historie handler om at undersøge, og Frederiksborg stiller en ramme til rådighed, hvor man kan undersøge og danne sig selv som moderne menneske. Dét har altid fascineret mig. Museet rummer en helt enestående samling af portætter, og det giver mulighed for, at man kan stå ansigt til ansigt med fortidens mennesker. På andre museer kan man tilbyde genstandene. På Frederiksborg kan man spejle sig i fortidens mennesker. 500 års danskere, som man skal møde for at forstå, hvem man selv er.«

284.825 besøgende

Museet i Hillerød er en af Nordsjællands store attraktioner. 284.825 besøgte i 2019, året inden coronapandemien brød ud, museet, og det var det tredjestørste antal besøgende nogensinde. Museet tiltrækker blandt andet mange udenlandske turister, som gerne vil se det smukke museum og barokhaven.

Frederiksborg rummer både Det Nationalhistoriske Museum og Danmarks Nationale Portrætgalleri. Det første fortæller 500 års danmarkshistorie gennem en rig samling af portrætter, historiemalerier, møbler og kunstindustri. Det andet rummer en fornem samling af kongelige portrætter og portrætter af kendte danskere samt skiftende udstillinger af samtidsmaleri og -fotografi.