Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Siden coronakrisen ramte Italien, og italienerne begyndte at synge opera fra deres balkoner, er fællessang også blevet mere og mere populær her til lands.
De sociale medier oversvømmes med klip af danskere, der fra deres altaner synger #sammenhverforsig. For fællessangen er for alvor tilbage i de danske hjem.
Fællessangens fornyede popularitet har nu også spredt sig til boghandlerne, hvor »Højskolesangbogen« for første gang ligger på førstepladsen på Arnold Buscks bestsellerliste, der bliver opgjort hver uge. Ugen forinden var »Højskolesangbogen« slet ikke med på listen.
Populariteten og interessen for fællessang er godt hjulpet på vej af danskernes nye helt. Det er selvfølgelig DR Pigekorets chefdirigent Phillip Faber, som de fleste danskere er kommet på fornavn med den seneste tid. Hver morgen synger han sammen med danskerne, når DR siger godmorgen med fællessang.
»Hvis du havde spurgt mig for en måned siden, om man kunne lave fællessang uden at være fysisk sammen, havde jeg sagt nej. Hvis du også havde spurgt, om man kunne samle over en million seere til fællessang, havde jeg sagt, at det lød dejligt – og fuldstændigt urealistisk,« siger Phillip Faber til Berlingske om den store interesse for fællessang.
Chefdirigenten forklarer, at der er en særlig interesse for de ældre danske sange. Det er nemlig dem, danskerne mest ønsker, når han hver morgen toner frem på TV-skærmen hjemme i stuerne. Blandt ønskerne er »Det er i dag et vejr«, »Du som har tændt millioner af stjerner« og »Lyse nætter«.
Netop sangen »Lyse nætter« har for alvor opnået en renæssance. Sangen, der er skrevet af søskendeparret Alberte Winding og Aske Bentzon, har med den fornyede interesse bevæget sig op på en 21. plads på Telmore Musiks top 50 over mest spillede sange i Danmark.
Til TV 2 Lorry siger Alberte Winding, at sangen »handler om tab og det at få det gode tilbage«, som hun tror, at mange kan genkende i denne svære tid.
Højskolesangbogen i teateret
Det Kongelige Teater, der i denne tid holder lukket, lukker i stedet gæsterne »virtuelt inden for« til blandt andet forestillingen »Højskolesangbogen«, hvor man gratis kan se teatrets skuespillere synge de populære sange fra netop »Højskolesangbogen«.
Skræmmende aktuelt er halvdelen af befolkningen i stykket døde af en epidemi. Den anden halvdel af befolkningen er flygtet. Det har efterladt kun otte personer, der skal genopbygge Danmark – ved at synge højskolesange.
Om forestillingen skriver Det Kongelige Teater selv:
»»Højskolesangbogen« er yderst relevant, næsten for relevant lige nu, fordi det er en fortælling om at søge fællesskabet i svære tider, og om alt det, der binder os sammen uanset, hvor vi er, og hvem vi er.«