Højere priser på juletræer

Der mangler juletræer, så priserne er 10-20 procent højere end sidste år. Men kunderne betaler gerne for kvaliteten.

På Højbro Plads sælger Kristian Kjeldsen juletræer. Prisen for et almindeligt juletræ er 160 kroner pr. meter, mens et økotræ koster 180 kroner pr. meter. Foto: Benita Marcussen Fold sammen
Læs mere

En kæmpe, oppustelig julemand hilser juletræsshopperne velkommen på Højbro Plads i København. En kvinde kommer for at hente det træ, hun har fundet tidligere på dagen. Kristian Kjeldsen, en af ejerne af »Grøn Jul« boden saver grene af stammen til, så den passer, og pakker til sidst træet ind i et net.

I forhold til sidste år har Kristian Kjeldsen haft en mindre stigning på de traditionelle træer, mens han som noget nyt har økologiske juletræer i år. Og de er dyrere. Men kunderne er der alligevel.

»Folk kører gerne efter de økologiske træer, selv om prisen er højere. Det betyder noget for dem, om det er økologisk, men for andre er det formen, det handler om. Så kan det godt være, prisen ikke betyder så meget,« siger Kristian Kjeldsen.

For det er blevet bedre tider for danske juletræsdyrkere og -sælgere. Prisen på et juletræ er steget med 10-20 procent siden sidste år.

Efterspørgslen på træer har fået priserne op. Det skyldes ifølge direktøren for Dansk Juletræsdyrkerforening, Kaj Østergaard, at der for seks-syv år siden var så dårlige priser, at flere dyrkere lod være med at plante flere træer.

»Da det tager otte-ni år at lave et nyt træ, ja så mangler vi dem nu. Og det får priserne til at stige,« siger Kaj Østergaard. Han vurderer, at manglen vil vare ved de næste tre-fire år.

»Priserne begyndte at vende i 2004, så dér startede man med at plante igen, men det, der blev plantet dengang, er først til salg i 2010,« siger Kaj Østergaard.

På Grangården i Nordsjælland har juletræsproducent Peter Belling haft stigninger på 10-15 procent på sine træer. Men det har ikke haft betydning for antallet af kunder, der gerne kommer fra København for selv at fælde deres juletræ og nyde julstemningen.

»Folk bruger nemt mere end 5.000 kroner på gaver, julemad og transport til familien i den anden ende af landet, så 100 kroner mere for et flot træ betyder ikke noget, når det er træet alle kigger på juleaften,« siger Peter Belling.