Hittegodskontorer har juletravlt

Vi glemmer overtøjet ved julefrokosten, gaverne i stormagasinet og en del af os får også stjålet pungen, når vi er på juleindkøb.

Foto: Magnus Møller

Julen kan mærkes på flere af landets hittegodskontorer. Nogle steder hober det glemte overtøj fra de mange julefrokoster sig op, andre steder er det julehandlens lommetyve, der får bunkerne af efterladte tegnebøger til at vokse.

- Jo, vi kan godt mærke, det er jul, konstaterer Jeannie Krog, sektionsleder på hittegodskontoret hos Københavns Politi, der også dækker Kastrup Lufthavn.

Kontoret får normalt indleveret op mod 200 efterladte tegnebøger om måneden, men i december stiger det tal til mellem 300 og 400 tegnebøger.

- De fleste indeholder ikke penge, når de bliver indleveret, så jeg vil tro, at mange af dem skyldes lommetyve, der er på spil i julehandlen, siger Jeannie Krog.

Hittegodskontoret i København forsøger så vidt muligt at sende de indleverede punge tilbage til den rette ejermand inden for en uge, hvis ellers pungen indeholder papirer, så ejeren kan identificeres.

I Odense mærker hittegodskontoret, at der er flere gæster i nattelivet i december, og ikke alle har styr på mobiltelefoner, tasker, overtøj og andre personlige ejendele, når aftenen slutter.

- Vi har mere travlt og får flere henvendelser her i julemåneden end ellers, fordi folk glemmer deres ting ved julefrokoster og i julehandlen. Det er især den lidt ældre generation, der er tilbøjelige til at ringe ind og høre, om vi har fundet noget, fortæller Kristiane Rasmussen fra hittegodskontoret i Odense.

Flere steder i landet får hittegodskontorerne endda indleveret julegaver, som folk har glemt i stormagasinet eller på vej hjem i bussen.

- Vi gør virkelig meget for at finde frem til ejeren af pakkerne. Og ofte lykkes det blandt andet ved hjælp af boner i posen. Når vi så ringer til folk og fortæller, at vi har deres pakker, bliver de meget glade. Mange overvejer slet ikke at ringe til hittegodskontoret i den anledning, men det burde de nok gøre, for vi får faktisk af og til gaver ind, siger Jette Hansen fra hittegodskontoret i Næstved.

En type pakker ender dog sjældent hjemme hos ejermanden. Det er de små 10 eller 20-kroners pakker til pakkeleg, som bliver glemt i bussen eller taxaen.

- Dem er der ikke så mange, der efterlyser. I stedet forsøger vi at sælge dem på auktionerne som en del af en lykkepose, når de ikke er blevet efterspurgt i den fastsatte tid, fortæller Kristiane Rasmussen fra hittegodskontoret i Odense.

Politiet gemmer hittegods i op til tre måneder afhængig af, hvilke ting, der er tale om. De ting, der kan sælges, kommer på auktion.

/ritzau/