Historisk teater lukker og istandsættes for 73,5 millioner

I genåbningens navn kan man igen nyde kulturoplevelser landet over. Men Hofteatret i København lukker frem til slutningen af næste år. Efter 254 år er det blevet tid til en omfattende renovering.

Hofteatret i København lukker midlertidligt, mens der laves en større istandsættelse af de 254 år gamle rammer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens mange kulturinstitutioner landet over genåbner eller gør klar til samme, er der nedlukning på dagsordenen for Hofteatret på Slotsholmen. Corona er dog ikke årsagen. Det er et kvart årtusindes levetid med slid. Det gamle teater og museum holder nu lukket til december 2022, mens det renoveres.

Hofteatret på Slotsholmen fylder i år 254 år. Nu er der behov for en gennemgribende renovering og istandsættelse – et projekt for 73,5 millioner kroner.

Når renovationen er afsluttet, vil det blandt andet betyde, at publikumsfaciliteter og sceneteknik er fornyet, at der er nye udstillinger i teatermuseet, og at der er etableret nyt indgangsparti med café og butik.

»Det er en nænsom transformation, som vil styrke Hofteatret som historisk attraktion – ja, hele stedets ånd, foruden oplevelsen af det gamle barokteater. Det vil ikke mindst løfte formidlingen af både Hofteatret og teaterhistorien og gøre den aktuel og relevant for nutidens besøgende, uanset hvem de er,« udtaler Peter Teilmann – hofteatrets direktør i en pressemeddelelse.

Hofteatret åbnede i 1767, da Christian 7. besluttede sig for at få sit eget hofteater. Teatret blev opført midt i Christiansborgkomplekset og har i årenes løb været scene for alt fra forestillinger til maskerader og dans. I 1922 blev stedet indrettet som teatermuseum og er siden blevet brugt til forskellige arrangementer: Herunder et pressemøde med dronning Margrethe, der fortalte om H.C. Andersens eventyr »Den standhaftige tinsoldat« i forbindelse med en balletforestilling baseret på samme historie.

Restaureringsprojektet styres af Teatermuseet i Hofteatret i samarbejde med Slots- og Kulturstyrelsen. De 73,5 millioner kroner til projektet kommer fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond samt Augustinus Fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

De nye udstillinger i teatermuseet skal laves af JAC Studios, Dark Matters og Fortheloveoflight.

»Ambitionen med de nye udstillinger på Hofteatret er at skabe en teatralsk oplevelse, der formidler dansk scenekunst, Hofteaterets kulturhistoriske betydning og de mange magiske fortællinger, som dets interiør danner rammerne om,« siger direktør Johan Carlsson fra JAC Studios.

Følger istandsættelsen tidsplanen, kan Hofteatret igen besøges fra december 2022.