Historisk motorbåd får nu fast plads på Frihedsmuseet

En del af den faste udstilling på det nye frihedsmuseum bliver et af de fartøjer, der bragte jøder til Sverige.

Motorbåden Ternen er kommet på museum. Fold sammen
Læs mere
Foto: Roberto Fortuna/Frihedsmuseet

En vigtig del af modstandskampen bestod i at hjælpe frihedskæmpere og jøder til Sverige. Hvorfor det i så høj grad lykkedes, debatteres endnu, men det var en afgørende faktor i modstandskampen, at aktionen mod jøderne fik almindelige danskere involveret. Frihedsmuseet, der åbner i sin nye skikkelse 5. maj, har fundet en af de både, der bragte jøder til Sverige.

Det drejer sig om Terrnen, en større motorbåd, der også dengang havde sejl. Båden er blevet renoveret og hejset ned i museets lokaler, og Frihedsmuseet har fundet frem til en beretning, afgivet af Abraham Steinbock, der sejlede med Ternen i oktober 1943. Hans datter, Aviva Steinbock, gav museet beretningen, der klart dokumenterer Ternens virksomhed.

Abraham Steinbock var en ung jøde, der sammen med sin bror, Rafael, drog til Sydsjælland for at flygte derfra. Fra fiskerlejet Lunde i nærheden af Rødvig fik brødrene fat i en fisker, der ejede Ternen. Her er Abraham Steinbocks beretning, som han nedskrev i 1997:

.»Det var bælgmørkt, da vi satte sejlene kl. 23.00 om aftenen. Da vi var tilstrækkelig langt ude på havet, forsøgte jeg at starte motoren, men det viste sig umuligt. Det tog en time, før det lykkedes at få den i gang. Det var den længste time, jeg har oplevet. Så snart jeg havde fået motoren startet, satte jeg kurs mod øst. Jeg havde et kompas med lysende skive, så det var ikke et problem at navigere i natten. Ca. 1 time efter fik vi et væmmeligt chok. Vi kolliderede næsten med et tysk krigsskib, der sejlede nordpå. Det var ca. 50 meter fra os, og det var helt mørkt. Men mørket blev pludselig oplyst af skibets søgelys. Havde vi haft sejl oppe, ville vi uden tvivl være opdaget.«

Efter at det gamle frihedsmuseum nedbrændte, blev det debatteret, hvor fokus skulle ligge. Overlevende frihedskæmpere fastholdt, at et nyt museum skulle afspejle frihedskampen og ikke inddrage andre emner, mens andre røster mente, at man skulle gøre temaet bredere, og at frihedskampen kun skulle være en del af museets udstilling. Frihedskæmperne fik deres vilje,  så det nye frihedsmuseum følger den borgerlige Jørgen Kieler og tre andre frihedskæmperes vej ind i modstandsarbejdet. Man har også valgt at medtage en enkelt nazist, Henning Brøndum, der blev henrettet efter krigen

Det nye frihedsmuseum ligger samme sted som det gamle, men hovedsagelig under jorden. Frihedsmuseet i dets nye skikkelse får også samme areal som det gamle, mens en række nye digitale teknikker tages i brug for at øge oplevelsen.

Frihedsmuseet åbner 5. maj.