Historisk: Danskers sange er blevet afspillet en milliard gange udelukkende i Danmark

Rapperen Gilli har opnået et for danske kunstnere uhørt antal afspilninger. I løbet af sin karriere er han gået fra hård gaderap til de mere dansable numre.

1.008.920.910 gange har danske brugere afspillet sange med Gilli. Det svarer til, at hver eneste dansker har afspillet Gilli sådan cirka 172 gange. Tallet inkluderer ikke afspilninger på YouTube, hvor rapperens sange ligeledes er blevet spillet millioner af gange. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard/scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har været svært at tænde for radioen de seneste år uden at høre Gilli-sange som »Vai Amor«, »Tidligt op« eller »Rica«, der er gæstet af Kesi og Sivas. Gillis karriere har nu nået et foreløbigt højdepunkt med en bemærkelsesværdig rekord.

Den 29-årige rapper Gilli, der hedder Kian Rosenberg Larsson, har som den første danske kunstner nogensinde opnået en milliard streaminger udelukkende i Danmark. Det oplyser musikselskabet MXIII i en pressemeddelelse.

Berlingskes musikredaktør, Michael Charles Gaunt, påpeger, at tallet taler sit eget sprog om en mand, der har formået at være på toppen i mange år:

»Det er helt vildt, det må man bare sige. Man holder sig kun på toppen på den måde ved at forny sig og følge med tiden – og i hans tilfælde endda også ved at være med til at definere tidens lyd,« siger Michael Charles Gaunt.

Gilli fik sit store gennembrud, da han medvirkede i filmen og stod for soundtrackket til filmen »Ækte Vare« i 2014. Forinden var han med på Sivas' kæmpehit »D.A.U.D.A.«, som med sine slangord og sin tunge trap-beat indvarslede en ny tid i dansk rap.

»Han har helt åbenlyst et godt øre for fængende melodier – uagtet om man kan lide autotune eller ej. Og så har han som vokalist formået at bevæge sig med tiden. Han begyndte som hård gaderapper, men har med tiden udviklet en mere syngende og melodisk stil. Det er noget, man også ser hos Drake. Skellet mellem rap og sang er udvisket i nutidens popmusik, og den bølge har Gilli også været eksponent for herhjemme. Samtidig har han været god til at gribe populærmusikalske strømninger uden for den traditionelle engelsktalende del af verden som Frankrig, Afrika og Sydamerika,« forklarer musikredaktøren.

Lykkes på en anden måde en alle andre

Gilli stiller stort set aldrig op til interview, giver ikke mange livekoncerter, og han er i det hele taget ikke synderlig aktiv på sociale medier – og trods den voldsomme popularitet kan han ikke spilles særlig meget på eksempelvis P3:

»Netop fordi han bruger så meget autotune, markerer Gilli en klar kultur- og generationskløft. Den ene halvdel af befolkningen ser nærmest rødt, når den hører autotune, mens det for den anden halvdel er det mest naturlige i verden. Derfor er Gilli da også først og fremmest er kongen af streaminguniverset. Han er slet ikke ligeså stor på radio, fordi dem, der udvælger musik til radio ved, at halvdelen af lytterne slukker, lige så snart de hører lyden af autotune. Han har bypasset den traditionelle måde at gøre karriere på indenfor musikken,« siger Gaunt.

Netop fordi Gilli er så privat et menneske, er følgende udtalelse bemærkelsesværdig.

»Jeg er taknemmelig over at have så stor support og loyalitet fra publikum. Det viser virkelig, at al den tid, alt det arbejde og al den sjæl, jeg har lagt i musikken siden dag et, betaler sig,« siger Gilli i pressemeddelelsen og fortsætter.

Rappere og musikere – især dem på Gillis alder – er som nævnt typisk aktive på Instagram og andre sociale medier, som er blevet essentielle værktøjer til selv- og musikpromovering.

Men selv når den private Gilli er med i sine egne stories – opslag, der forsvinder efter et døgn – kigger han ofte væk fra kameraet, eller også er hans ansigt skjult af en hånd, et par solbriller en kasket eller en kaffekop – selv når opslaget handler om rekorden.

Multietnolekt

M & I Service, som er den officielle leverandør af markedsdata til pladeselskabernes brancheforening, IFPI, oplyser, at tallene stammer fra Spotify, Apple, YouSee og Tidal, samt de tidligere streamingtjenester Google Play og Microsoft Xbox, og at de kun dækker stream fra danske brugere.

Selvom mange danskere efterhånden har abonnement på Spotify eller en anden musikstreamingtjeneste, er det dog mest unge, der driver tal og rekorder som Gillis:

»Det er de unge lyttere, som har tid til at høre de samme sange igen og igen. Det har også en selvforstærkende effekt. Fordi han er så populær, så bliver en ny sang fra ham automatisk placeret på de vigtigste spillelister herhjemme, hvilket yderligere booster hans streamingtal,« siger Michael Charles Gaunt.

Musikredaktøren siger videre, at det er imponerende, at Gilli med sine danske forældre har bragt blokkens dialekt – som sociologer kalder multietnolekt – ud til danskerne.

»På den måde har de eksponeret danskerne for det nydanske samfund og givet det samfund en plads i dansk kultur, og det fortjener anerkendelse. Hvis jeg alligevel skulle dryppe lidt malurt i bægeret, er det mange af de samme emner, der går igen i teksterne over årene: Om sommeren handler sangene om kærlighed og om at kurtisere damerne, og ellers er det noget med at støtte op om sine venner, at der er hårdt på blokken, og det er fedt at tjene penge.«

Herunder kan du læse et eksempel på multietnolekten og høre nummeret »Knokler hårdt«, som var med på soundtrackket til »Ækte Vare«.