Her er hemmelighederne bag det lykkelige ægteskab

Ny undersøgelse afslører en række af de faktorer, der kan føre til et længere og mere lykkeligt ægteskab. Herunder brylluppets størrelse, antallet af tidligere sexpartnere og ægtefællers evne til at træffe beslutninger.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Formlen for det perfekte ægteskab findes stadig ikke. Men et forskerhold fra University of Denver mener at have fundet frem til en del af de ubekendte faktorer. I fem år har det amerikanske team fulgt 1.294 mennesker, der på rekrutteringstidspunktet var mellem 18 og 34 år gamle. Heraf blev 418 gift under forsøgsperioden.

I et interview med New York Times forklarer forholdsforskeren Galena K. Rhoades fra University of Denver nogle af de mere interessante fund i undersøgelsen. Blandt andet understreger hun, at en af de ting, der virkelig højner chancerne for at lykkeligt ægteskab, er parrets evne til at definere deres forhold og drømme klart samt være i stand til at planlægge. Altså træffe gennemtænkte beslutninger om både små og særligt store ting. 

- Par, der "glider" fra den ene fase af forholdet til den næste, har generelt et dårligere ægteskab end dem, der træffer klare valg med hensyn til forholdets milesten, siger Rhoades og nævner det at flytte sammen, det at få børn og selve ægteskabet som milesten.

Det lyder måske selvfølgeligt, skriver forskerne i deres afhandling. Men faktum er, at mange par undgår at tage stilling til livets større spørgsmål. Måske begynder den ene partner sådan lidt tilfældigt at bruge længere tid i den andens lejlighed, og så når de til et punkt "hvor de ligeså godt kan flytte sammen". 37 procent af testpersonerne flyttede sammen ved tilfældigheder og havde aldrig den dybere snak om det.

Professor i psykologi Scott Stanley er også en del af forskerholdet. Han tilføjer:

- Forhold kan i dag være særdeles svævende. For hvis vi sætter os ned og definerer vores samvær, er der risiko for, vi ender med at gå fra hinanden. Mange mennesker har ikke lyst til at se i øjnene, hvor "satte" de egentlig er, og derfor undgår de at tale alvorligt sammen om det emne, siger professor Stanley. 

Stort bryllup, få sexpartnere
En andet element, der spiller ind, når det gælder "det lykkelige samliv", er antallet af sexpartnere forud for det forhold, der fører til ægteskab.
Det gennemsnitlige antal sexpartnere for de 418 testpersoner, der blev gift, var fem. Men de 23 procent, der forud for ægteskabet blot havde været sammen med deres udkårne, rapporterede om et mere problemfrit ægteskab på stort set alle parametre, oplyser Galena K. Rhoades.

- Tidligere elskere indprenter sig i vores hukommelse. Vi sammenligner nye partnere med de gamle, siger forskeren til New York Times.

Studiet viser desuden, at størrelsen på brylluppet rent faktisk spiller ind. Jo flere gæster, jo lykkeligere beskriver testpersonerne det følgende ægteskab. Ifølge forskerne indikerer et stort bryllup ofte, at parret har gode familieforhold, masser af venskaber og en sund økonomi. Men det viser også, at de er villige til at planlægge og træffe beslutninger.

Forskerne understreger, at deres resultater udelukkende viser sammenhængene mellem de enkelte elementer i undersøgelsen og lykke blandt ægtepar generelt.

Der er naturligvis en lang række ubekendte, dynamiske faktorer, der også påvirker ægteskaber. Og der findes også undtagelser, hvor folk med mange sexpartnere og et lille bryllup bliver lykkelige. Men forskerne konkluderer, at langt flere mennesker bør træffe aktive valg med hensyn til deres forhold og diskutere med hinanden om retningen af samme.

- På det personlige plan er det vigtigt at lære sig selv at kende og træffe beslutninger ud fra det grundlag. I det store hele gælder de samme regler med hensyn til forhold, siger Scott Stanley fra University of Denver.