Her er de hemmelige genre-koder til at finde film og serier i Netflix - lige efter din egen smag

Netflix har noget for enhver smag - men hvis du leder efter inspiration til film og serier i en smal niche, skal du bruge »genre-kode-tricket«.

Man kommer langt omkring med Netflix-forslagene baseret på genrekoder. Fold sammen
Læs mere

Uanset hvilke genrer man bevæger sig mest i, når man streamer film og musik, er de skræddersyede forslag til ens videre medieforbrug nærmest en genre i sig selv.

Hvis man fx er kommet til at se alt for meget af en mærkelig film om Hitlers UFOer i Det Tredje Rige, fordi man troede det var satire, vil Amazon Prime fremover foreslå dokumentarer om 2. verdenskrig, hvilket rammer skiven i dette tilfælde, mens forslagene om film om det overnaturlige er helt ved siden af.

Og bare fordi man »bingede« fire-fem sæsoner af True Blood over nogle uger, dengang det stadig regnede i hele sommerferien, behøver HBO jo ikke minde én om skammen ved til stadighed at foreslå andre vampyr-serier.

Men de bedste anbefalinger er dog Netflix's - de er som regel så gode, at de kan bruges til noget og derfor ikke rutinemæssigt bliver ignoreret. Alt indhold på Netflix er kodet efter genre, og hver film eller serie kan have flere genrekoder. Genrekoderne bruges til at generere anbefalinger til brugerne, og man kan også søge på dem: Skriv fx »Gyserfilm« i søgefeltet og op kommer ikke alene en lang række af gyserfilm, men også en menu hvor man kan søge smallere ind i genren, fx på »Gyserfilm fra havets dyb«, »Gyserfilm om zombier«, »Gyserfilm fra 1980'erne« og »Gyserfilm om onde børn«. Gådefuldt nok er der både en genre for »Gyserfilm om det overnaturlige«, og for »Uhyggelige gyserfilm om det overnaturlige«, ligesom man også kan søge specifikt på »Gyserfilm om det overnaturlige baseret på bøger« (dog uden kvalificering af, om det er filmen eller bogen eller begge dele, der skal være uhyggelige).

Det er stadig kun gyserfilms-genren, vi har bevæget os ned i, og Netflix viser ikke altid godvilligt alle sine undergenrer i søgeresultaterne. Det er så her, »genre-kode-tricket« kommer ind.

Hvis man laver sin genre-søgning i en browser på computeren og ikke på Smart-TV eller i en app, vil man i adresselinjen kunne se, at alle disse genrer har deres eget ID-nummer, som er en del af URL'en. Den overordnede Gyserfilms-genre vises således på adressen www.netflix.com/search?q=gyserfilm&suggestionId=8711_genre, hvor 8711 er den ikke særligt hemmelige genre-kode.

Hvis man udskifter dette tal i adressen, kan man gå direkte til en anden genre, forudsat man kender koden. Her er der hjælp at hente fra gode kræfter på Internettet, der jævnligt  støvsuger Netflix for koder og lægger dem ud i lister, som kan findes fx her eller her eller her.

Man får ikke adgang til flere film eller serier, fordi man kender genre-koderne, og man låser ikke op for skjult indhold, som nogle medier ellers sælger ideen på. Du kan finde de samme film eller serier ved at søge på titlerne, hvis du ellers kender den. Men hvis man fx er i humør til en anmelderrost gyserkomedie og ikke lige kan huske, om de findes, kan man gå direkte til den ret korte liste her.