Her er brevet, der bringer eks'en tilbage

Kan de rette ord hjælpe med at få kæresten hjem igen, hvis man selv eller den anden har dummet sig? Ja, mener forfatter til bog om kærestebreve.

Velvalgte ord i et brev eller på mail kan få kæresten tilbage, mener forfatter til bog om kærestebreve. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris/Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kærestebreve kan være en udfordring, uanset om man skriver de kærlige ord på papir, mail eller sms.

Men eks-kærestebreve er en endnu sværere disciplin, fordi følelserne er meget mere tvetydige.

For hvordan forklarer man lige, at tingene ikke er sort-hvide, selv om man fik råbt meget højt og smækket alt for hårdt med døren. Så hårdt, at man faktisk ikke rigtig kan komme ind igen? Hvordan forklarer man, at alle de gode ting jo stadig eksisterer, selv om de er trængt i baggrunden for en tid? Og hvordan forklarer man på en troværdig måde, at ham eller hende den anden i virkeligheden kun var en dum og desperat handling, som man inderligt fortryder?

Disse spørgsmål får man svar på i bogen 'Kærestebreve - skriv med hjertet' af journalist Karen Vistesen, hvis udgangspunkt er, at det personlige brev er en sikker vej til et andet menneskes hjerte, hvis man tør stå ved sine følelser og formulere dem på skrift.

Og det kan jo være ekstra nødvendigt i en situation, hvor man måske knap nok kan få eks'en i tale - eller hvor talen hurtigt vil ende i skænderi.

Her kan bogens kapitel om kærestebreve til eks'en hjælpe med at få formuleret det, man gerne vil sige og dermed skrevet sig tilbage i hjertet og favnen på eks'en, hvad enten det er ham/hende eller én selv, der har hovedansvaret for bruddet.

Karen Vistesen har f.eks. følgende bud på, hvordan man kan undskylde utroskab i et brev eller en mail: 

Kære Lenea

Kan du nogensinde tilgive mig? Jeg var fuld, dum og ude af mig selv. Vi havde skændtes, og jeg var vred og ulykkelig. Det var ikke din skyld. Jeg havde haft en dårlig dag på jobbet.

Når jeg alligevel lagde an på en anden, var det for at såre dig. Den leg gik for vidt. Jeg forstår godt, at du forlod selskabet i vrede, da du overraskede os i Brian og Joans seng.

Det var ondt og dumt af mig. Undskyld, undskyld, undskyld. Hvordan kan jeg gøre det godt igen? Hvordan kan jeg generobre din kærlighed og dit store hjerte? Hvordan kan jeg gøre det godt med kys, kærtegn - og en enkelt diamant?

Det vil være for selvisk og optimistisk at tro, at du uden videre vil forlade ham, du flyttede sammen med. Alligevel håber jeg, du i morgen aften vil møde mig 'det hemmelige sted' og give mig en chance for at tale ud og fortælle dig om mine sande følelser for dig.

Jeg savner dig mere end ord kan sige. Jeg elsker dig og ønsker dig tilbage af hele mit hjerte.

Peter

I samme kapitel kan man også finde inspiration til eks-kærestebreve i situationer, hvor det ikke er en selv, men eks'en der har dummet sig. Her er det ifølge Karen Vistesen vigtigt at være eftertænksom, før man skriver, så der også bliver plads til de gode oplevelser, ferier, nætter og hverdage, man har haft sammen. På den måde vil følelserne for den anden blive genoplivet, og det vil hjælpe med at vinde ham eller hende tilbage. 

Karen Vistesen: Kærestebreve. Skriv med hjertet.
115 sider. 149 kr. vejl. 
Netop udkommet på Frydenlund