Helle Thorning-Schmidt tog en pink kjole på – og reaktionen var historisk anderledes

Én kjole løb med opmærksomheden ved Dronningens regentjubilæum, og al virakken viste, at vi faktisk er ved at flytte os.

 
Se videoen af Helle Thorning-Schmidt, der ankommer til fejringen af Dronningens 50 års-regentjubilæum. Video: Ritzau/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af de mest opsigtsvækkende ting, der skete ved fejringen af Dronningens 50 års-regentjubilæum sidste weekend, var, at en kvindelig gæst ved navn Helle Thorning-Schmidt havde valgt at tage en pink kjole på.

Kjolen var ganske særlig, overordentligt smukt designet, og med et mere moderne, regalt snit med dyb udskæring foran skilte den sig ud fra de andre gallakjoler

Men det mest bemærkelsesværdige var, at kommentarerne om landets tidligere statsminister, der bar kjolen, mest af alt var overstrømmende positive.

Ingen rasede. Ingen gik totalt amok. Det var ikke noget stort kjolechok. Eller en vild kjolegate.

I stedet var der kæmpe ros i store mængder, glade bemærkninger og en generel anerkendelse af, at her var en kvinde i egen ret, der så ud til at have en fest på den røde løber. Jo, der var lidt kritisk kvækken i hjørnerne fra Twitter- og Facebook-folket, og takt og toneekspert Inge Corell mente, at kjolen var for nedringet til lejligheden – selvom det blev slået fast, at Helle Thorning-Schmidt ikke havde overtrådt dresscoden galla A, der gjaldt for arrangementet. Her er det længden på kjolen, der gælder.

Som designeren bag kjolen, Søren Le Schmidt, selv konstaterede det til Jyllands-Posten:

»I virkeligheden synes jeg, at en corsagekjole uden ærmer er mere bar end den kjole, vi har skabt.«

Alle de små stemmer blev i sidste ende kvalt af den store bølge af danskere, der fornøjet konstaterede, at det var inspirerende at se Helle Thorning-Schmidt stå selvsikkert i den pink kjole med et stort smil på.

Den reaktion er på sin egen måde en lille historisk sejr og et spædt tegn på, at vi måske er ved at flytte os i forhold til, hvordan kvinders påklædning ellers lystigt er blevet påtalt og bagtalt gennem århundreder. Det har været helt legalt at dissekere en kvindes tøj ud fra, hvor sexet eller ikke-sexet hun skulle klæde sig eller ikke skulle klæde sig. Mænd har skam også stået for skud med blandt andet cykel-lycraen, men de har ikke på samme vis som kvinder været et hyppigt mål på den uigennemskuelige sexetheds-skala.

På den røde løber, hvor Helle Thorning-Schmidt trådte ind, var der ingen pinefuld selvpåført skam at spore. Kun en kvinde, der stod i egen ret i en smuk kjole. Og hvor er det opløftende, at de fleste har valgt at kvittere med applaus frem for løftede, smålige øjenbryn.

Nathalie Ostrynski, Berlingskes kulturredaktør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

I de senere år har vi været vidne til en kulturkamp, der særligt er blevet ført an af de yngre generationer af kvinder. De har lært os, at man skal kunne iføre sig hvad som helst, uden at ens tøj skal være vævet stramt ind i skyld og skam.

»Kan du tage det her på? Ja, selvfølgelig kan du det,« lyder det. Et budskab, der både er blevet diskuteret, anerkendt og kritiseret. Flere af nutidens kvindelige musikstjerner ved det og bruger det aktivt i deres scenekunst som en mikrofon vendt ud mod publikum med beskeden om, at du skal respekteres, uanset hvad du iklæder dig.

Dit valg, dit tøj

De fleste af os opererer nok dagligt med egne personlige grænsedragninger, når det gælder påklædning ved forskellige begivenheder. Nogle elsker en dyb rygudskæring, andre dyrker en stram buks. Andre føler sig ikke tilpas i et jakkesæt. Det er helt fint, for vi har alle stærke holdninger til, hvad vi synes, vi selv ser bedst ud i. Både mænd og kvinder.

Og hvis der til festen er sat en dresscode fra værtens side, respekterer vi det. Uanset om det hedder galla eller casual.

Kulturkampen, igangsat af de yngre generationer, har dog haft den fine sideeffekt, at vi måske er på vej til at sænke det konstant kritiske blik på andres udseende og i stedet vælger at sende en salve af positiv respekt afsted til dem, der tydeligt hviler i sig selv.

Som eksempelvis her, når en kvinde fra en anden generation end den helt unge tager den kjole, hun har lyst til at iføre sig, på til et gallaarrangement i den mest elitære kreds på dansk jord og modtager klapsalver på den anden side af festen.

Tillykke til Helle Thorning-Schmidt med det! Og tillykke til os andre, fordi vi tilsyneladende er ved at forandre os.