Harvey Weinsteins stjerneadvokat: Mænd skal sikre sig en underskrift, før de dyrker sex

Donna Rotunno, der er hjernen bag forsvarsstrategien i Weinstein-sagen, siger i et interview med The New York Times, at alle mænd bør sikre sig en samtykkeerklæring, før de dyrker sex. I øvrigt mener hun, at kvinder skal overveje, hvilke situationer de sætter sig selv i.

»Jeg har siden studietiden altid truffet bevidste valg. Jeg har aldrig drukket for meget, og jeg er aldrig taget hjem med en, jeg ikke kender. Jeg bringer ikke mig selv i sårbare situationer,« siger Donna Rotunno. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeenah Moon/Reuters/Ritzau Scanpix

Donna Rotunno er ikke en hvem-som-helst. I løbet af sin karriere som forsvarsadvokat har hun forsvaret i omegnen af 40 mænd, der var anklaget i sager om seksuelle overgreb.

Hun har kun tabt én af sagerne.

Den britiske avis The Guardian kaldte hende så sent som i søndags »the legal Rottweiler«. Anledningen var hendes aggressive forsvar i den hidtil største #MeToo-sag, nemlig den mod den amerikanske filmproducer Harvey Weinstein, der står anklaget for blandt andet en fuldbyrdet voldtægt, men hvis bagkatalog af forbrydelser muligvis er langt større.

Omkring 100 kvinder er stået frem med anklager om alt fra chikane til tvungen oralsex og voldtægter.

I et interview i The New York Times’ podcast The Daily bliver Donna Rotunno spurgt, om hun nogensinde selv har været udsat for et seksuelt overgreb. Hun svarer, at det har hun aldrig, for »jeg ville aldrig bringe mig selv i den situation«. Så uddyber hun:

»Jeg har siden studietiden altid truffet bevidste valg. Jeg har aldrig drukket for meget, og jeg er aldrig taget hjem med en, jeg ikke kender. Jeg bringer ikke mig selv i sårbare situationer.«

Alt er muligt

I interviewet taler Donna Rotunno med journalisten Megan Twohey, der er en af de journalister, der for tre år siden som de første skrev om den Oscar-vindende Weinsteins overgreb mod kvinder.

Megan Twohey spørger Donna Rotunno, om hun tror, at alle, der er blevet udsat for et seksuelt overgreb, selv er skyld i det.

»Absolut ikke,« svarer Donna Rotunno.

»Men ligesom vi træffer kloge beslutninger, når vi går ud på gaden om aftenen, mener jeg, at man skal træffe samme beslutninger, når man placerer sig selv i situationer med et andet menneske«.

Donna Rotunno anerkender, efter at journalisten har spurgt, at kvinder også kan blive udsat for seksuelle overgreb, selv om de tager »forholdsregler«.

»Alt er muligt,« siger hun.

»Det handler om at minimere risikoen. Hvis du tager på date, drikker drinks og vælger at tage med din date hjem hen imod slutningen af aftenen, hvad kan der så potentiel ske? Hvis vi ikke er forberedt på, hvad der potentielt kan ske, narrer vi os selv. Det er naivt ikke at tro, at personen måske vil forsøge at have et seksuel forhold til en«.

Dødseriøs om samtykke

Donna Rotunno og andre af Weinsteins forsvarsadvokater har under retssagen lagt vægt på, at de kvinder, der anklager Harvey Weinstein for seksuelle overgreb og voldtægt, har bevaret kontakten og skrevet SMSer til ham, efter at de påståede overgreb fandt sted.

I interviewet på The New York Times' podcast kommer Donna Rotunno også med en opfordring:

»Hvis jeg var mand i denne tid, ville jeg, før jeg havde seksuel omgang med en kvinde, bede vedkommende underskrive en samtykkeerklæring.«

Adspurgt, om hun mener det seriøst, svarer hun:

»Jeg er dødseriøs. Hvorfor ikke? Det fjerner alle spørgsmål og gør det lettere for alle«.

Startede #MeToo

De overordnede linjer i kvindernes udlægninger af Weinsteins overgreb er forholdsvis ens. Weinstein lokkede dem i enrum på eksempelvis hotelværelser. Ifølge kvinderne var han iført badekåbe og bad om massage eller forsøgte at få kvinderne med i bad.

Somme tider tvang han dem angiveligt til at se på ham, mens han onanerede. Andre gange var han ifølge anklagerne fysisk: Han væltede kvinderne omkuld og udsatte dem for voldtægt eller tvang dem til oralsex.

Et eksempel:

Retssagen mod Weinstein blev indledt med skuespilleren Annabella Sciorra. Ifølge CNN fortalte hun i retten, at filmproducenten for omkring 25 år siden trængte ind i hendes lejlighed på Manhattan. Her jagtede han hende, voldtog hende og ejakulerede på hendes natkjole. I retten har i alt har seks kvinder vidnet mod Harvey Weinstein.

Harvey Weinstein har blandt andet produceret »Pulp Fiction« og »Shakespeare in Love« og er flere gange blevet betegnet som en af de mest magtfulde mænd i filmindustrien, men den sag, han nu er tiltalt i, har ifølge den almindelige opfattelse en principiel betydning, der rækker langt ud over filmindustriens grænser.

Retssagen, der er blevet kaldt en katalysator for #MeToo-bevægelsen, begyndte i januar og var egentligt berammet til at vare frem til begyndelsen af marts, men sagen er gået hurtigere end ventet. Der forventes nu at falde dom allerede i denne eller næste uge.