Har mistet milliarder: Musikbranchens omsætning styrtdykkede i 2020

I en ny rapport, som en række aktører i musikbranchen har fået lavet af Rambøll, bliver omsætningsnedgangen i 2020 dokumenteret. Tallene er grelle.

Dyrskuepladsen i Roskilde var tom 1. juli 2020, da festivalen skulle have være afholdt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden den første coronanedlukning i marts 2020 har de danske koncertsteder og festivaler gang på gang udsat og aflyst og flere gange klaget deres nød over, at de muligheder for økomisk hjælp, som Folketinget havde vedtaget, ikke slog til, og at coronarestriktionerne ramte meget hårdt.

Nu er der kommet syn for sagen, for i en ny rapport bliver omsætningsnedgangen dokumenteret.

Den samlede musikbranche oplevede i 2020 en nedgang i omsætningen på hele 35 procent som følge af nedlukninger og restriktioner i forbindelse med corona. Det skriver Dansk Live i en pressemeddelelse.

Tallene stammer fra rapporten »Dansk Musikomsætning«, som Berlingske er i besiddelse af, og som Dansk Live, IFPI, Koda, MXD, Gramex, Musikforlæggerne og Dansk Erhverv sender på gaden onsdag i samarbejde med rådgivnings- og konsulentvirksomheden Rambøll.

Ifølge pressemeddelelsen gør det musikbranchen til en af de hårdest ramte brancher i Danmark. Det er især den del af branchen, som har med livemusik og koncerter at gøre, der har været ramt, og for den del af branchen er nedgangen i omsætningen på 52 procent. For indspillet musik er omsætningsnedgangen på fire procent.

»Den lave billetomsætning viser tydeligt, at 2020 på mange måder var et rædselsår for dansk musik. Selvfølgelig påvirker det i høj grad arrangørerne, men det har spredt ringe til den øvrige del af musiklivet – herunder artister, sangskrivere og producenter,« siger Esben Marcher, sekretariatschef i Dansk Live, i pressemeddelelsen.

Samlet set betyder det, at selvom branchen samlet har omsat for knap 6,3 milliarder kroner i 2020, er det en nedgang på 35 procent i forhold til 2019, eller over tre milliarder kroner.

Festivalerne, der nærmest alle måtte aflyse, har ifølge rapporten mistet hele 97 procent af deres billetindtægter, og det vil kræve tid og opbakning fra publikum at genoprette den udvikling, de havde gang i inden pandemien, siger Mikkel Xavier, booker og head of development for Smukfest.

»Det er nedslående tal, men selvfølgeligt ikke overraskende. Samtidig ser vi imod afslutningen af 2021, hvor vi specielt som festivalarrangører ikke forventer bedre tal. Uafklarede hjælpepakkeansøgninger, pressede leverandører og vigende interesse for at arbejde med den tekniske del af festivalbranchen udfordrer bredt,« siger Mikkel Xavier i pressemeddelelse.

Midlerne i regeringens såkaldte »krigskasse« skal prioriteres til musikbranchen, fordi det ellers kan have konsekvenser for eksporten på området. Det siger Brian Mikkelsen, der er administrerende direktør i Dansk Erhverv, i pressemeddelelsen.