Har Craig overhalet Connery? Danske anmeldere er helt oppe at ringe over ny Bond-film

»No Time To Die« er fuld af overraskelser, og Daniel Craig sætter et godt punktum for sin tid som Bond.

 
No time to die trailer. Redigering: August Bang. Kilde: SF Studios Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag klokken ni kunne de danske anmeldere endelig høre superstjernen Billie Eilish synge sin James Bond-sang »No Time to Die« i en biografs højttalere. Sangen har været ude længe, mens den film, den hører til, først i dag torsdag har premiere i de danske biografer. Hvis man skulle have lyst til at lytte til den på sine egne højttalere igen, kan man også høre sangen længere nede i artiklen.

Berlingske har med lidt hjælp fra Ritzau samlet de danske anmeldelser, så man kan overveje, om man skal løse billet, på et informeret grundlag.

»No Time To Die« får fem ud af seks stjerner (eller hjerter) hos flere danske anmeldere, blandt andet i Berlingske, Ekko, Politiken og Jyllands-Posten.

Det er den sidste Bond-film, hvor Daniel Craig spiller rollen som 007, og ifølge anmelderne gør han et godt stykke arbejde i den 25. Bond-film fra EON Productions.

»Daniel Craig er den dygtigste Bond-skuespiller siden Sean Connery, hvis ikke han efterhånden har overhalet ham,« skriver Jyllands-Postens anmelder, Jacob Wendt Jensen.

Jacob Wendt Jensen skriver videre, at måden, Daniel Craig forlader filmserien på, gør, at han har en højere rangering end resten af de skuespillere, der gennem tiden har spillet 007 – altså Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton og Pierce Brosnan.

Filmen er den 25. i rækken om den hemmelige agent James Bond. Filmene er – nogle mere end andre – baseret på romaner af Ian Fleming. Fold sammen
Læs mere
Foto: SF Studios/pr/Ritzau Scanpix.

Filmmagasinet Ekko mener også, at Daniel Craig adskiller sig fra alle andre, der har spillet James Bond.

»Siden Daniel Craig overtog licensen til at dræbe i »Casino Royale« fra 2006, er han blevet voksen og følsom. Han bløder faktisk, når man slår ham,« skriver Bo Tao Michaëlis i Ekko. Det samme sagde Informations anmelder Christian Monggaard, da Berlingske talte med ham onsdag, lige efter han havde set filmen.

Proust, Nietzche og biljagter

Den danske skuespiller David Dencik spiller rollen som en russisk forsker, og han får også positive ord med fra anmelderne.

Berlingske og Politiken mener, at han får meget ud af en ellers ret generisk rolle.

»Danske David Dencik giver den gas med lårtyk russisk accent som den slibrige videnskabsmand dr. Valdo Obruchev,« skriver Kim Skotte i Politiken om Denciks præstation.

Kim Skotte er derudover oppe på den intertekstuelt helt store klinge i sin anmeldelse, der trækker tråde fra 007 til Marcel Proust, Friedrich Nietzche og Richard Wagners »Ragnarok« (»Götterdämmerung«).

Ifølge anmelderne er filmen også fuld af overraskelser. Faktisk så mange, at Politikens anmelder finder det svært at skrive for meget om filmen uden at komme til at røbe for meget.

»No Time to Die« er udover sin moderne tilgang til moderne emner, også en klassisk Bond-film, skriver Thomas Brunstrøm i Berlingske.

»Den 25. Bond-film har alt det, du forventer af en Bond-film. Der er biljagter og eksplosioner og pæne damer og dumme one-liners og vansirede skurke og seje gadgets og så videre. Og det er lige, som det skal være,« skriver Berlingske.

Med sine 163 minutters varighed er »No Time To Die« den længste film i seriens historie.

B.T.s anmelder, Jacob Heinel Jensen, indrømmer, at det lige er i overkanten for en film, men det gør den langtfra kedelig af den grund.

»Filmen har i den grad været ventetiden værd,« skriver anmelderen, der også kvitterer med fem ud af seks stjerner.

Filmen får desuden også fem ud af seks stjerner fra Kristeligt Dagblad, hvor Henrik Wivel har anmeldt.

Han roser både Bonds »eksistentielle kernedrama« og »spektakulære action i John Woo-stil«. John Woo er en filminstruktør fra Hongkong, der står bag film som »Face/Off« fra 1997 med Nicolas Cage og John Travolta i hovedrollerne, og »Mission Impossible 2«, som har Tom Cruise i hovedrollen. Woo er kendt for sine balletagtige actionsekvenser.

Ekstra Bladet og Avisen Danmark giver med fire ud af seks stjerner de laveste karakterer.

/ritzau/