Hans Edvard var kun 17 år, da han blev frihedskæmper, effektiv sabotør og stikkerlikvidator

Anmeldelse: En ny bog om frihedskæmperen Hans Edvard Teglers er kommet på gaden. Han var kun ganske ung, men steg til at blive medlem af ledelsen i Holger Danske.

Hans Edvard Teglers fotograferet kort efter befrielsen. Illustration fra bogen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der kommer heldigvis stadig mange bøger og artikler om modstandskampen under besættelsen. En ny udgivelse om Holger Danske-frihedskæmperen Hans Edvard Teglers er skrevet af forhenværende læge Steffen Bülow og fortæller om den kun 17-årige Hans Edvard Teglers, der blev modstandsmand i den kommunistiske modstandsgruppe BOPA for siden at skifte til den borgerlige Holger Danske.

Hans Edvard Teglers var drevet af modvilje mod besættelsen og af den personlige tragedie, der ramte familien, da hans far, der var maskinmester, døde, efter en tysk ubåd havde torpederet hans skib i februar 1940. Steffen Bülow bygger sin beretning på Hans Edvard Teglers selvbiografi fra 1945 »Kæmp for alt hvad du har kært«, Teglers publicerede dagbog og historikeren Peter Birkelunds standardværk om Holger Danske.

Gymnasieeleven Teglers fandt sammen med ligesindede på Østre Borgerdyds Skole i København, og i modsætning til regeringen og det meste af befolkningen troede de på britisk sejr, for de hørte den illegale britiske radio.

I januar 1943 deltog Teglers i sin første sabotageaktion med blandt andre kammeraten Johannes Stefan Jørgensen (Johs) mod Dansk Industrisyndikat. Teglers kom ind i BOPA, og så gik det hurtigt med nye aktioner, men da Teglers fik en ny gruppeleder i BOPA, som han ikke kunne enes med, tog han beslutning om at komme over i Holger Danske. Men politiske forskelle spillede også en rolle, fremgår det af Teglers kammerater, der forlod BOPA sammen med Teglers.

I Holger Danske viste Tegler sig som en effektiv sabotør og stikkerlikvidator. Blot 19 år gammel var han allerede en erfaren modstandsmand og fik stort ansvar og senere et kompagni med fire afdelinger under sig. Han viste stor koldblodighed, men som Steffen Bülow refererer fra selvbiografien: »Nogen troede, at jeg aldrig var bange, men det passede ikke. Før en aktion havde man den heftigste lampefeber, tør langt ned i halsen og meget dirrende …«.

Der er ikke meget nyt i Steffen Bülows bog, selvom Bülow oplagt kunne have skrevet om dårligt belyste sager, og man savner Steffen Bülows egen vurdering af stridspunkter i BOPAS og Holger Danskes historie. Men skildringen er klar med fine illustrationer og sætter fokus på, hvordan en så ung mand kunne påtage sig det tunge ansvar og slippe godt fra det. Fra 1947 til 1958 var Hans Edvard Teglers tilknyttet som journalist til Berlingske Tidende og gik så til frihedskæmperavisen og den NATO-venlige Information, endnu før ungdomsoprøret gjorde avisen til venstrefløjens kampskrift og modstander af NATO.

Forfatter: Steffen Bülow Titel: Modstandsmanden Hans Edvard Teglers. Fra BOPA til Holger Danske Sider: 209 Forlag: Frihedsmuseets Venners Forlag