Han var med til at vinde Anden Verdenskrig, men blev udstødt og kemisk kastreret af staten – nu cirkulerer pengesedler med hans portræt

Alan Turing var med til at vinde krigen for de allierede ved at bryde den tyske Enigma-kodemaskines koder. Nu er han kommet på de britiske pengesedler.

Ifølge The Guardian har 50-pundsedlen et blakket ry i Storbritannien, hvor man opfatter den som en seddel til turister, kriminelle og folk, der udfører sort arbejde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bank of England/Handout/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Storbritannien kom en ny 50-pundseddel i cirkulation onsdag. Det skriver The Guardian.

På sedlen er et portræt af videnskabsmanden og krigshelten Alan Turing (1912-1954), som ved hjælp af en selvopfunden maskine var med til at bryde tyskernes Enigma-kode under Anden Verdenskrig. Siden skulle det dog gå Turing mindre godt.

Ud over at have Alan Turing på markerer den nye 50-pundseddel også Bank of Englands endelige skift væk fra papirpenge, da den er trykt på et tyndt og fleksibelt plastiklignende materiale, skriver The Guardian.

Sådan ser den nye seddel ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Joe Giddens/Reuters/Ritzau Scanpix.

Alan Turings matematiske model »turingmaskinen«, som han opfandt i 1936, er en del af det matematiske grundlag for moderne computere.

Men da Turing i 1952 anmeldte et indbrud i sit hjem til politiet, fortalte han samtidig politiet, at han havde et forhold til en anden mand. Da såkaldte »homoseksuelle handlinger« mellem mænd ifølge BBC var ulovligt indtil 1967, blev Turing arresteret for sin indrømmelse.

Kemisk kastration og Snehvide

Turing erklærede sig skyldig og sagde ja til at blive kemisk kastreret af staten med hormonindsprøjtninger for at slippe for at komme i fængsel. På grund af dommen mistede han sin sikkerhedsgodkendelse, og det videre arbejde med at udvikle Turingmaskiner og bryde koder for den britiske efterretningstjeneste fortsatte uden ham.

Alan Turing døde to år efter som 41-årig af cyanidforgiftning. Han blev fundet i sit hjem ved siden af et halvspist æble, som man mener var måden, han forgiftede sig selv.

Ifølge flere kilder, eksempelvis Los Angeles Magazine, var Alan Turing nemlig vild med disneyfilmen om Snehvide – der jo tager en bid af et forgiftet æble og falder i en dyb søvn. Filmen så han flere gange under sin tid som kodebryder under Anden Verdenskrig.

Alan Turings liv og kamp for at bryde nazisternes kode var inspiration til filmen »The Imitation Game« med Benedict Cumberbatch i hovedrollen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Danny Moloshok/Reuters/Ritzau Scanpix.

Dog mener den newzealandske matematikprofessor Jack Copeland, som har forfattet en bog om Alan Turing, at forgiftningen var et uheld, der stammede fra et apparat til guldrengøring, som Alan Turing havde stående.

I 2009 udsendte den daværende britiske premierminister, Gordon Brown, en formel undskyldning til krigshelten Alan Turing, der sluttede med ordene: »Vi er kede af det, og du fortjente meget bedre.«

Turing er i fint selskab i seddelserien. På fempundsedlen er premierminister Winston Churchill (1874-1965), på tipundsedlen forfatteren Jane Austen (1775-1817), og på 20-pundsedlen er landskabsmaleren J.M.W. Turner (1775-1851).

Ifølge The Guardian har der dog længe været tale om at skrotte 50-pundsedlen, da den i høj grad bliver brugt til ulovlige transaktioner.

Opdateret 25/6 med præcisering af, at en turingmaskine er en matematisk model.