Han var et ikon for de unge, vrede, utilpassede. Nu bliver han kaldt et »monster« med hang til voldtægt, tortur og kvindehad

»Byens Bedste« – podcast: Det vælter frem med anklager mod sanger og skuespiller Marilyn Manson. Både for angiveligt at have et »voldtægtsrum« til vold og tortur, og for psykisk vold mod tidligere partnere. Manson selv kalder beskyldningerne for »horrible fordrejninger af virkeligheden«.

Brian Warner med kunstnernavnet Marilyn Manson beskyldes af en række kvinder for vold, krænkelser, grooming og voldtægt. Fold sammen
Læs mere
Foto: SUZANNE CORDEIRO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det var en anden tid,« lyder en typisk forklaring, når sager om krænkelser graves frem fra glemmebogen og beskues med nutidens renskurede briller.

Sommetider som en forklaring, andre gange som en bortforklaring. Sanger og skuespiller Marilyn Manson er blevet personificeringen af netop det: en anden tid.

I årtier har han fortalt bizarre historier om sig selv, om ydmygende, voldelig adfærd over for kvinder, som alt sammen bidrog til en fortælling om en kunstner ude på et overdrev. Ren og skær rock'n'roll.

Og det er ikke Marilyn Manson – med det borgerlige navn Brian Warner – der har ændret sig, men derimod resten af verden. Han har aldrig lagt skjul på fantasier om at udøve vold mod kvinder, og han har sågar selv fortalt om et planlagt mord på en ekskæreste.

Men nu klapper fælden. Det hele startede med, at hans tidligere kæreste Evan Rachel Wood stod frem og fortalte om at blive groomet, fra hun var teenager, om psykisk og fysisk vold og om voldtægt.

Evan Rachel Wood anklager blandt andet Marilyn Manson, med det borgerlige navn Brian Warner, for psykisk og fysisk vold, voldtægt og grooming. Grooming er, når en voksen opbygger en relation til børn med det formål at begå overgreb. Fold sammen
Læs mere
Foto: Angela Weiss/AFP/Ritzau Scanpix.

Og Wood står ikke alene med sine anklager. Faktisk står en hel række kvinder frem og fortæller om Marilyn Mansons voldelige og grænseoverskridende adfærd.

Sagerne er centreret omkring to spørgsmål: Var de mange narrativer om Marilyn Manson som et monster bare rock'n'roll-branding, eller var han et monster, der gemte sig i fuld offentlighed?

Og er kvindernes voldsomme historier om indespærring, vold og psykisk terror en del af et samtykkeerklæret forhold, eller var der tale om overgreb og grooming?

I dag gæster Sofie Lersey Jensen »Byens Bedste«. Hun er Marilyn Manson-kender og tidligere fan. Hun fortæller blandt andet om, hvad det var, der var dragende ved Marilyn Mansons mange facetter, da hun som teenager stødte på ham.

Og ikke mindst om, hvordan han konstant har placeret sig mellem myte og menneske i et morads af voldsomme fortællinger. Programmets vært er Aminata Amanda Corr – det er produceret af Josefine Maria Hansen.

Følg Byens Bedste på mobil

AOK anbefaler

»Dopesick«

Dopesick handler om det kontroversielle smertestillede præparat Oxycontin, der blev markedsført som et mirakelmiddel, der kunne kurere alle smerter. Medicinalgiganten Purdue Pharma glemte bare at fortælle, at folk også blev afhængige.

Titusindvis af amerikanere dør hvert år af overdoser, og for mange starter forfaldet med noget så simpelt som en recept på smertestillende piller. Den historie fortæller »Dopesick« uden at blive belærende og skinger. Det er tilmed ret spændende. Berlingskes Thomas Brunstrøm giver fem stjerner, og serien kan ses på Disney +.

»Kin«

Ingen er mere betaget af mafiaen end amerikanske instruktører. Tænk, hvilken stribe af serier, vi har set om mafialignende familier – fra »Sopranos« til »Peaky Blinders«. Nu kommer »Kin«, der insisterer på at skildre en mafiafamilie som enhver anden.

Familiens sorte får, Michael, er netop kommet ud af fængslet og modtages af alle som en helt. Men tingene ændrer sig, da Michael ønsker at få et rigtigt job og se mere til den datter, han ikke har set, siden han kom i spjældet for at myrde pigens mor. »Kin« får fire stjerner i  Berlingske.