Han har solgt 600 millioner bøger – nu tages hans bøger ud af handlen efter beskyldninger om racisme

Seks bøger med rim og remser af Dr. Seuss bliver nu taget ud af handlen af den afdøde forfatters forlag som følge af beskyldninger om racisme og antisemitisme.

Theodor Seuss Geisel (her foreviget som statue i en park i Massachusetts dedikeret til hans minde) er en af USAs absolut mest sælgende forfattere. Nu er det blevet besluttet at tage seks af hans bøger ud af handlen, efter beskyldninger om racisme og antisemitisme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Snyder/Reuters/Ritzau Scanpix

Forlaget Dr. Seuss Enterprises, der varetager den afdøde amerikanske børneforfatter Dr. Seuss’ rettigheder og eftermæle, har taget seks af forfatterens titler ud af handlen, idet firmaet mener, at de fremstiller ikkehvide mennesker på en stereotyp og »sårende og forkert« måde.

Theodor Seuss Geisel, der døde i 1991, skrev og illustrerede over 60 bøger med rim og remser, som vurderes at være solgt i over 600 millioner eksemplarer, på engelsk og i mange oversatte versioner, heriblandt dansk.

Flere af bøgerne er blevet filmatiseret, heriblandt »Grinchen – Julen er stjålet« fra 2000 og »Katten« fra 2003.

Beskyldningerne mod forfatteren, der udgav under pseudonymet »Dr. Seuss«, har floreret i nogle år. Inden han fik succes i 1940erne som børnebogsforfatter, tegnede Dr. Seuss for collegeblade. I 1920erne tegnede han sorte boksere som gorillaer og skildrede jøder som pengepugere. Under Anden Verdenskrig tegnede han karikaturer af amerikanere af japansk herkomst, men han lavede også satiriske tegninger, der kritiserede racisme mod sorte og jøder.

Hans børnebøger er ofte fyldt med fantasifigurer af en ubestemmelig etnisk herkomst, men en diversitetsundersøgelse af 50 af hans bøger, som blev offentliggjort i 2019, anslog, at der i hovedparten af bøgerne var karakterer, der rummede stereotype facetter, som man ville kunne finde i karikaturer af asiater. Det samme gjaldt enkelte karakterer, der kunne opfattes som »sorte«.

Dr. Seuss Enterprises udsendte tirsdag en erklæring om, at den forud for en revision af sit bogkatalog havde besluttet at fjerne seks af Dr. Seuss’ bøger. Det skete, efter at firmaet havde konsulteret pædagoger og undervisere.

»Ved ikke længere at sælge disse bøger sikrer vi, at Dr. Seuss Enterprises' udvalg af bøger fortsat repræsenterer alle familier og alle dele af befolkningen,« stod der i erklæringen.

Dr. Seuss' bøger er udkommet i talrige tv-serier og filmversioner, og for nylig annoncerede filmselskabet Warner Brothers, at det havde en længere animationsserie i produktion.

Dr. Seuss er ikke den eneste populære børnebogsforfatter, der er blevet beskyldt for racisme og antisemitisme. Sidste år udsendte familien til den afdøde britiske forfatter Roald Dahl en undskyldning for Dahls antisemitiske udsagn gennem årene.

»Disse fordomsfulde kommentarer er uforståelige for os og står i kontrast til den mand, vi kendte,« skrev familien i en erklæring.

Den britiskfødte Roald Dahl, der var af norsk slægt, døde i 1990, men hans historier er fortsat meget populære og er kommet i adskillige filmversioner.

Han er bedst kendt for sine børnebøger – foruden »Charlie og chokoladefabrikken« (1964) er nogle af hans mest berømte værker »Den fantastiske hr. Ræv« (1970) og »Heksene« (1983).