Guldhorn, gyldne håndtryk & øl med gashåndtag

Ikke alt, der glimter, er guld. Kim Flyvbjergs 24-punkts guide til alt fra guldhorn og guldkorn til guldøl og gyldne håndtryk.

Fra en James Bond-udstilling i London, 2012. Fold sammen
Læs mere
Foto: CARL COURT

1. Guld
Ædelmetal med den latinske betegnelse Aurum og grundstofnummer 79 i det periodiske system. Rent guld (24 karat) er for blødt til f.eks. at lave smykker af og indgår derfor i legeringer med andre metaller, bl.a, sølv og kobber. Er der stort indhold af sølv, palladium eller nikkel, taler man om hvidgul, mens rødguld er en betegnelse for et stort indhold af kobber.

2. Guldbarre
Smeltet guld, som ofte har form som en mursten. Anvendes til handler og investeringer. Guldbarrer på 1 kilo er udbredt blandt guldhandlere, mens den større variant, Good Delivery, typisk vejer 11-13 kilo og primært anvendes af nationalbanker som sikkerhed, kaldet guldreserve. I gamle dage var mange staters pengeudstedelse 100 procent understøttet af guld, det er de ikke længere. I 2011 estimerede man, at ca. 171.300 tons guld var opmagasineret på denne måde.

 

Gammel reklame for Toms Chokolade. Fold sammen
Læs mere

 

3. Guldbarre 2
En klassiker fra Toms, der stammer helt tilbage fra 1933, hvor det danske chokoladefirma havde knap ti år på bagen. Oprindeligt kunne man kun få den i lys og mørk chokolade, men med årene er der kommet mange varianter til såsom orangeknas og sukkerfri og fra 2006 også med fyld. Vejer fra 10-200 gram, den mest udbredte størrelse er på 90 gram.

 

 

4. Guldpris
1 gram rent guld (24 karat) koster i skrivende stund 265,86 kr. Dvs. en guldbarre på 1 kilo koster ca. 265.000 kr., mens en Good Delivery koster ca. 3,2 mio. kr. Guld er så kostbart, at man som tommelfingerregel udvinder guld, hvis man blot har et halvt gram guld per ton råmateriale.

5. Guldkorn
Alt det sjove, dine børn siger, mens de er små, og som du formentlig deler på Facebook, men burde gemme til din tale, når de bliver non- eller konfirmeret.

 

Guldkorn med Honningmonsteret på pakken. I dag er bjørnen Puff tilbage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Debel Hansen.

 

6. Guldkorn 2
Old school cereal fra før verden blev fedt- og sukkerforskrækket, og en morgenmad sagtens kunne indeholde poppede hvedekorn overtrukket med sukker, sirup og honning, der nydes med (sød-)mælk ovenpå. Ifølge de sparsomme oplysninger på Guldkorns hjemmeside stammer produktet fra Nakskov, hvor »store Guldkornskanoner« begyndte at poppe hvede i 1956 – maskotten udenpå pakken var oprindeligt Bjørnen Puff, siden den amerikanske skabning Honningmonsteret, og fra 60-års jubilæet sidste år atter Puff.

 

Det Sorte Guld er olie i Tintin-album nummer 15. Fold sammen
Læs mere

 

7. Landet med Det Sorte Guld
15. album i den belgiske tegner Hergés serie om den unge reporter Tintins oplevelser. Det Sorte Guld er en betegnelse for olie, som der i albummet fra 1950 er noget uldent ved – bl.a. er der kommet »Formula 14« i benzinen, hvilket får brændstoffet til at eksplodere og Dupond & Duponts hår og skæg til at blive grønt og vokse uhæmmet.

 

Natten er sort som... Dansk øl- og reklamehistorie. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALLAN LUNDGREN.

 

8. Guldøl
Også kaldet øl med gashåndtag på grund af stanniolen omkring halsen og den højere alkoholprocent, der får øllet til at slå hurtigere og hårdere end en almindelig pilsner. Guldøllets status som stærk øl ændrede sig dog noget med 00ernes bølge af mikrobryggerier, hvor undergæret hokuspokus fra enkeltmands garagebryggerier ofte havde en alkoholprocent på både 9 og 10 procent. Kendte guldøl gennem årene har været Elephant og Sort Guld fra Carlsberg samt Guld Tuborg – sidstnævnte med »Natten er sort som guld«, som et slogan der er berømt i dansk reklamehistorie.

 

 

9. Drengen med guldbukserne
Svensk TV-serie fra 1975 om en dreng, der pludselig kan trække uanede mængder pengesedler op af sine bukselommer. Ren lykke, indtil han hører om et bankrøveri og finder ud af, at hver gang, han trækker penge op af lommerne, forsvinder de et andet sted fra. En skandinavisk måde at fortælle sine børn: Der er ikke noget, der er så godt, at det ikke er skidt for noget. Baseret på en børnebog af Max Lundgren fra 1967 og som også blev til en spillefilm i 2014.

 

Tak for ingenting. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIels Ahlmann Olesen.

 

10. Gyldent håndtryk
Et stort kontant pengebeløb, som man uvist af hvilken grund giver til bl.a. bankdirektører, man gerne vil slippe af med, fordi de har været dårlige til deres job og har forvaltet andre menneskers penge med en vis legemsdel.

 

Christian IX og Dronning Louise fra udstillingen »Det Store Guldbryllup«.  Fold sammen
Læs mere
Foto: STEEN JACOBSEN.

 

11. Guldbryllup
En titel, man kan bryste sig af, når man har holdt et andet menneske ud i 50 år. Som en guldgom sagde i talen til guldbruden: »De første 25 år var de værste, men de sidste 25 har nu heller ikke været for sjove.«

 

Et buddhistisk tempel i Kuala Lumpur, Malaysia. Fold sammen
Læs mere
Foto: MOHD RASFAN.

 

12. Bladguld
Et gram guld kan bankes ud til en kvadratmeter bladguld. Og det er netop, hvad bladguld er – guld af høj karat (typisk 22), som bankes ud til tynde ark, der anvendes til at forgylde ting. De gamle egyptere var glade for bladguld – mest berømt er faraoen Tutankh-amons guldmaske. I Asien er mangt en Buddha blevet forgyldt gennem historien. Herhjemme bruger bogbindere bladguld til at trykke på bøger med.

13. Sol over Guldhjem
Dårlig vits og billig måde at nå 24 punkter.

 

En McDonald's i Hong Kong. Fold sammen
Læs mere
Foto: © Tyrone Siu / Reuters.

 

14. Golden Arrows
Svulstig betegnelse for m’et i den amerikanske fastfoodkæde McDonald’s og et ihærdigt forsøg på at bilde os ind, at deres logo er noget, man bliver glad for at se på sin vej – og ikke blot et udtryk for, at man har givet op og bare skal have noget at spise for at lukke munden på sine børn.

 

Golden Gate Bridge blev bygget i 1930erne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Elijah Nouvelage.

 

15. Golden Gate Bridge
Prægtig stålkonstruktion fra 1930erne, der fører over San Francisco Bay og betegnes som en af de smukkeste broer i verden – og et populært sted at tage sit eget liv. 1.600 lig har man fundet i broens første 75 år.

 

Kopier af Guldhornene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Ringbæk.

 

16. Guldhornene
To smukke guldhorn fra germansk jernalder fundet i 1639 og 1734 nær Møgeltønder – og det måske største danefæ af dem alle. Blev i 1802 stjålet og smeltet om – senere har man genskabt kopier udfra tegninger og øjenvidneberetninger. Et nationalt traume, men samtidigt et glimrende forvarsel om dagens konkurrencestat: Ødelæg hurtigst muligt det, forrige generationer har skabt, for at opnå en hurtig fortjeneste.

 

Agnetha Fältskog havde en solokarriere før tiden med ABBA. Fold sammen
Læs mere

 

17. Hvis tårer var guld
Dansktopsangerinden Susanne Lana »ville eje millioner, hvis tårer var guld« – og også hvis hun selv havde skrevet denne tåreperser, hvad hun ikke har. Det har til gengæld Agnetha Fältskog, fra før hun blev hende den lyshårede fra ABBA. »The poor stay poor, the rich get rich. That’s how it goes – and everybody knows,« som Leonard Cohen sang.

 

Karl William, da han vandt P3 Guldprisen i oktober 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Hald.

 

18. P3 Guld
Dansk award-show, som siden 2001 har uddelt priser til danske musikere, pt. i kategorierne P3 Talentet, P3 Gennembruddet og P3 Lytterhittet og hovedprisen P3 Prisen på 100.000 kr. Blandt vinderne ved den sidste uddeling i DR Koncerthuset i oktober 2016 var Alex Vargas og Karl William.

 

The Winner Takes It All. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ukendt.

 

19. Gold
Titel på album med ABBA, som ved udgivelsen i 1992 allerede omsatte for mere end f.eks. Volvo, men med denne opsamlingsplade solgte yderligere 30 millioner eksemplarer af deres musik, der blev til i årene 1973-1981. I alt har ABBA solgt ca. 400 mio. plader og har dermed så mange »Money, Money, Money«, at de i 2000 efter sigende afslog et tilbud på 1 mia. dollar for en verdensturné på 100 shows.

 

Gylden skive fra Neil Young. Fold sammen
Læs mere

 

20. Guldfeber
På engelsk: Gold Rush. Et af Neil Youngs bedste album hedder »After The Gold Rush« – den canadiske sangskrivers måske største hit, »Heart Of Gold«, findes dog på »Harvest«, en af hans andre store udgivelser.

 

Aston Martin DB10. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe.

 

21. Goldfinger
En berømt James Bond-film fra dengang smokingen blev fyldt ud af Sean Connery, som kørte i Aston Martin, fordi det var en fed bil, og ikke fordi det var den bilproducent, der betalte mest for at være med. Titelsang af Dame Shirley Bassey, som man enten kan lide eller synes lyder som Fuzzy Bear fra »Muppet Show«.

 

Gulddreng anno 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen.

 

22. Gulddreng
Siden 1980erne et udtryk for en ung mand med økonomisk succes, der typisk ville eje et guldkort, som er en betegnelse for et kreditkort med ekstra stor kreditramme. Pt. mest forbundet med et popfænomen fra Vejle, der i december slog både Wham!’s »Last Christmas« og Mariah Careys »All I Want For Christmas« som den mest streamede julesang på Spotify i Danmark. Gulddrengs borgerlige navn er Malte Ebert.

23. Bling
Eller bling-bling. Et begreb, der i 00erne spredte sig fra amerikanske rappere, nyrige russere og arabiske oliemillardærer til ganske almindelige mennesker og handlede om at flashe rigdom gennem smykker og andre accessories, gerne af guld eller noget, der lignede. En pioner i den sammenhæng er den amerikanske soulmusiker Isaac Hayes, der i starten af 1970erne fik specialfremstillet en forgyldt Cadillac og mente, at guldkæder ikke bare hørte til om halsen, men kunne gøre det ud for en hel kåbe.

 

»I'm a dangerous man with some money in my pocket.« Bling, som det ser ud i 2017. Fold sammen
Læs mere

 

24. Karat
Indikator for guldets renhed. Rent guld er 24 karat – jo lavere karattal, jo højere indhold af andre metaller i legeringen. Ordet er gennem tiden anvendt bredt for at postulere en vis kvalitet, fra Karat Kaffe til bruno mars’ »24K Magic«, en af de bedst sælgende popsange pt.