Guide: Gode lydbøger til ferien

Britt Skjoldborg fra eReolen guide til lydbøger for de helt små og op til teenagealderen. Få hendes anbefalinger her.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Førskolebørn

»Troldeliv – alle historier«
af Sissel Bøe og Peter Madsen Indlæst af Ellen Hillingsø

Under et mægtigt egetræ dybt inde i skoven kan man ane et svagt lys og omridset af en dør. Bag døren bor en helt særlig troldefamilie, der blandt andet tæller troldeungetvillingerne Paja og Pajko, som ofte kommer galt af sted. Lydbogen »Troldeliv – alle historier« indeholder ti fortællinger om troldenes liv og henvender sig til de mindste lyttere.

»Kaptajn Bimse og Goggeletten«
af Bjarne Reuter Indlæst af Birthe Neumann

Anna har glemt dukken Sorte Sophie i sommerhuset. De voksne vil ikke hente hende, men heldigvis viser hjælpen sig fra en uventet kant. Aftenen før sin fødselsdag får Anna besøg af Kaptajn Bimse og andenpiloten Goggeletten i et lillebitte gult fly, der bruger rosiner som brændstof. Redningsaktionen efter Sorte Sophie udvikler sig til en eventyrlig rejse. Bjarne Reuters øvrige bøger om Kaptajn Bimse fås også som lydbøger.

»Vinden i piletræerne«
af Kenneth Grahame Indlæst af Anne Marie Helger

De klassiske fortællinger om Muldvarp, Rotte, Grævling og Tudse og deres liv ved en søvnig flodbred, hvor særligt den lettere dumdristige og eventyrlystne Tudse sørger for, at de fire venner får en masse oplevelser. »Vinden i Piletræerne« udkom for første gang i England i 1908 og blev omgående en bestseller.

 

7-10 år

»Tro, håb og gorgonzola«
af Lars Daneskov Indlæst af Lars Daneskov

Anton og nabopigen Molly vil finde den perfekte mand til Antons mor. Antons mor er ostehandler, og hun er vild med skuespilleren Don Amore, så ham skal de have fat i. Det er ikke helt nemt. Historien er veloplagt, tempofyldt og humoristisk. Beretningen om Anton og Molly fortsætter i (lyd)bøgerne »Tøselus og vinkeflæsk« og »Dig, mig og lama«, hvor venneparret blandt andet forsøger at finde en kur mod at blive ældre og stikker af hjemmefra.

»Mig og min papfamilie«
af Anja Hitz Indlæst af Louise Herbert.

Rose på 11 år er enebarn, og hendes forældre er blevet skilt. Skilsmissen er forløbet fredeligt, og Rose bor skiftevis hos sin mor og far. Men så får Roses mor en ny kæreste og fem nye papsøskende, der vender op og ned på Roses hverdag, som både bliver sjovere og mere konfliktfyldt. Serien om Rose er realisme for børn med et humoristisk tvist, og de øvrige titler i serien »Mig og min papfamilie. Store flyttedag«, »Mig og min stjernefamilie« og »Mig og min stjernefamilie. Traditioner og tudekiks« fås også som lydbøger.

»Sværdets mester«
af Mette Finderup Indlæst af Louise Davidsen.

Fantasy-serien om Prins Milo begynder med »Sværdets mester«, hvor den unge kongesøn, der er lidt af en slapsvans, bliver ægget til tvekamp af sin luskede fætter. Men fætteren snyder, og det ender med, at Milos storebror bliver dræbt af den uhyggelige sværdmester Tural. Sværdmesterens forbandede sværd opsuger broderens sjæl, og Milo bliver i »Sværdets mester« og resten af serien stillet over for en lang række udfordringer i en verden fuld af både gode og onde kræfter.

Tweens

»Det seje sjak«
af Boris Boll-Johansen, Benn Q. Holm m.fl. Indlæst af Lars Lippert

I børnekrimien »Det seje sjak« sætter Katrine, Alexander, Lukas, Vikram og Alberte og hunden Chester sig for at afsløre en indbrudstyv, der har været på spil i deres kvarter. Stilen er socialrealistisk, og serien om det seje sjak, der er mellem 11 og 13 år, kan minde lidt om en moderne udgave af »De 5«-serien, som en del forældre og bedsteforældre kender.

»Synnes hævn«
af Kirsten Sonne Harild Indlæst af Maria Garde

I trilogien om Synne følger vi en pige, der måske/måske ikke er en heks. 13-årige Synne elsker ild, og da hendes far omkommer i en påsat brand, anklager hendes stedbror og resten af byen hende for at stå bag. Synne må flygte ud af byen for ikke selv at blive brændt, men hun vil have hævn. Trilogien om Synne er en udviklingshistorie med fantasy-elementer.

»Magikerens lærling«
af Trudi Canavan Indlæst af Anja Owe.

Den 16-årige Tessia er assistent for sin far, der er landsbyens healer, og hun er opsat på at gå i hans fodspor. Tessia opdager, at hun har magiske kræfter, da hun ved et overfald ubevidst forsvarer sig med trolddom. Så hun bliver i stedet troldmandslærling hos den lokale troldmand, Dakon. På samme tid trækker det op til krig mellem riget Sarkana og Tessias hjemland, Kyralia.

Berlingske anbefaler

Overvej også at lytte til :

Harry Potter-bøgerne, som skuespiller Jesper Christensen læser op på en helt fantastisk stemningsskabende måde.

Lydbogsudgaven af en klassisker som Thorbjørn Egners »Folk og røvere i Kardemomme By«, hvor der også er sang og musik med i fortællingen.

Jacob Riisings »Karmaboy – kometen og den onde numsekløe«, som han selv har indlæst og den uhyggelige »Tak for halshugningen« af Andreas Nederland og Frederik Michael Hansen, hvor lydbogen er lavet af to eksperter i lydeffekter.