Grønt lys for Cruise i Berlin

Tom Cruise må spille en tysk modstandsmand i en ny storfilm trods betænkeligheder på grund af Scientology-medlemskab.

Tom Cruise Fold sammen
Læs mere

BERLIN. En del tyskere er ikke begejstrede for ideen, men der er åbenbart intet i vejen for, at den amerikanske hollywoodstjerne Tom Cruise skal spille en modstandsmand, der 1944 søgte at myrde naziføreren Adolf Hitler.

Filmen »Valkyrie«, en amerikansk-tysk produktion, er ellers blevet kritiseret, fordi man ikke mener, at Cruise er den rette i rollen som Claus Schenck greve von Stauffenberg, en officer, der blev henrettet efter det mislykkede attentat. Stauffenbergs søn har peget på skuespillerens medlemskab af Scientology-sekten og betegnet det som »usympatisk«, at en repræsentant for dette foretagende skal have opgaven. Flere politikere har også vendt sig projektet, og forsvarsministeriet nægtede tilladelse til filmoptagelser i den såkaldte Bendler-karré, hvor attentatet blev planlagt og i dag er hjemsted for ministeriet i Berlin.

Nu er betænkelighederne åbenbart fejet til side, skriver nyhedsmagasinet Focus. Cruise, der under en visit i hovedstaden sidste måned også besøgte Scientologys nye hovedkvarter, kan formentlig spille Stauffenberg med tysk filmstøtte. Politiet i Berlin vil dog ikke stille sig til rådighed, lige så lidt som forsvarsministeriet.

Filminstruktøren Florian Henckel von Donnersmarck, manden bag mesterværket »De andres Liv«, er fortørnet over den tyske skepsis. I et langt og meget personligt indlæg i Frankfurter Allgemeine Zeitung i går opfordrede han til, at man modtager Cruise og producenten Bryan Singer med åbne arme. »Cruise vil højne Tysklands ry,« skriver han.

Peter Hoffmann, der har skrevet en biografi om Stauffenberg, kan da heller ikke forstå balladen. Cruises medlemskab af Scientology burde ikke være en hindring, så længe filmen ikke tjener til sektens udbredelse, mener han. Det afgørende er, at drejebogen følger de faktiske begivenheder. Det har han indtryk af er tilfældet, siger Hoffmann.