Grønne aktivister advarer: Filmfestivalen i Cannes er noget værre svineri

Verdens vigtigste filmfestival er filmkunst, glamour og røde løbere. Men den er også skidt for miljøet, siger kritikere, der bakkes op af værtsbyens borgmester.

De røde løbere udskiftes flere gange dagligt på filmfestivalen i Cannes. Her ankommer en gæst til visningen af Ira Sachs film »Frankie«. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIC GAILLARD

I Cannes har de et problem. I Cannes er der et værre svineri. Simpelthen. Filmfestivalen i det sydfranske, der lige nu er i fuld gang, er til skade for miljøet, og det værste er, at de fleste er ligeglade. Bare der er fest.

Sådan lyder kritikken fra stadig flere, der er trætte af verdens vigtigste filmevents håndtering af tidens største udfordring: den globale opvarmning. Geneviève Huchet, der er præsident for l'Association pour la défense de l'environnement et de la nature (Aden), siger det sådan her til nyhedsbureauet AFP:

»Indbyggertallet tredobles under festivalen. Folk flytter sig hele tiden. Kunstnere og filmfolk flyver til lufthavnene i Cannes og Nice. Der er en sværm af biler, ofte ledsaget af vogne med hylende sirener, så de kan komme uden om trafikkøerne. Der er enorme yachter, der har motorerne kørende konstant af hensyn til elforsyningen …«

Og det stopper ikke her, siger Geneviève Huchet: De uundværlige røde løbere bliver skiftet tre til fire gange om dagen, det flyder med glittede brochurer, som ender ude i Middelhavet, der bliver brændt enorme mængder fyrværkeri af, og hvis det går som i 2015, da man sidst satte tal på skidtet, vil der også i år blive produceret knap 2.000 ton affald i de godt 14 dage, festen varer.

Den går bare ikke, mener Geneviève Huchet og andre kritikere.

En af dem, der råber højt, er den franske forfatter og filminstruktør Cyril Dion, der i anledning af den igangværende festival officielt har opfordret alle deltagerne til at tage klimaproblemerne meget mere alvorligt.

»Mange stjerner vil gerne fremstå som fortalere for miljøet, men i virkelighedens verden er der nogle paradokser.«


»Der er uden tvivl enormt meget, der kan gøres for at gøre festivalen mere økologisk,« siger Cyril Dion ifølge flere franske medier.

»Vi står over for en eksistentiel krise, udryddelse af arter, en ændring af klimaet, der går hurtigere, end nogen havde forestillet sig. Videnskaben siger, at vi har ti år tilbage, hvis vi skal nå de nødvendige radikale forandringer.«

Borgmester advarer DiCaprio

Filmfestivalens ledelse har endnu ikke reageret på kritikken fra miljøforkæmperne, og intet tyder lige nu på, at man vil gå så vidt, som man er gået i Helsingborg, hvor byens koncerthus i sæsonen 2020/ 21 vil prioritere kunstnere, der vælger en mindre klimabelastende transportform end fly, når de skal optræde i den svenske by.

Men Cannes' borgmester, David Lisnar, har reageret på opråbene fra de grønne. Han siger til AFP, at han finder det paradoksalt, at en megafilmstjerne som Leonardo DiCaprio, der i mere end 20 år via Leonardo DiCaprio Foundation har kæmpet for biodiversitet, oprindelige folks rettigheder og et grønt miljø, samtidig er en stor ynder af kæmpestore, energislugende lystyachter.

»Mange stjerner vil gerne fremstå som fortalere for miljøet, men i virkelighedens verden er der nogle paradokser,« konkluderer David Lisnar, der i øvrigt ifølge sydfranske medier længe har gjort alt, hvad han kunne, for at gøre festivalbyen grønnere.

I sidste måned skrev 49 kiosker i Cannes under på, at de fra 1. juni 2020 ikke længere vil sælge plastickrus, plasticbestik og andre plasticvarer, hvis materialet ikke er genanvendeligt, og siden 2014 har byen også haft andre store ambitioner på klimaets vegne. I forbindelse med den igangværende filmfestival understreger David Lisnar, at en celebritet som nævnte Leonardo DiCaprio absolut ikke vil få særbehandling, hvis han på et tidspunkt skulle finde på at tømme affald fra sin lystyacht ud i de blå bølger ved Cannes.

»Så får han en bøde ligesom alle andre,« forsikrer borgmesteren.