Glem Halloween – sådan skræmmer du VIRKELIG dine børn

Det er snart sæson for den efterhånden dansk-adopterede amerikanske helligdag »Halloween«. Men hvis du eller dine børn ikke kan få nok af uhygge - eller synes, at Halloween er lidt for amerikansk - så frygt ej! - Eller jo... Frygt!

På Frilandsmuseet kan du være så heldig at se spøgelser i dagene op til Halloween Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Hedegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Siden 50erne har vores opsynsmænd og nattevagter haft en bog, hvor de har skrevet mærkelige og uforklarlige hændelser ned, og der har efterhånden været en del,« fortæller museumschef på Frilandsmuseet, Peter Henningsen.

Den slags skal naturligvis fejres, så i dagene op til Halloween kan forældre tage deres små bævrende poder med en tur rundt mellem de gamle gårde i bælgravende mørke. Fordi man jo ikke kan aftale med spøgelser og diverse overnaturlige væsener, hvornår de skal dukke op, har Frilandsmuseet dog hyret skuespillere til at overraske gæsterne.

»Du ved ikke, hvornår de dukker op – det svarer lidt til ”Slender Man”, som mange børn spiller,« forklarer museumschefen begejstret, og gider godt gå ind i diskussionen om, hvorvidt museets rigtige spøgelser er nogen, der er kommet med de huse og gårde, man har samlet fra hele landet.

»Vi har længe diskuteret, om spøgelser flytter med bygninger, eller forbliver på stedet. Frilandsmuseet ligger jo et sted i Brede, hvor Christian den 4. havde en meget stor gård, så vi kan ikke vide, om vores spøgelser stammer fra dengang, eller er flyttet med husene,« siger Peter Henningsen, og tilføjer:

»Til daglig færdes vi i et civiliseret, oplyst miljø, men du skal ikke gå mange minutter i mørket mellem de gamle huse, før du begynder at forstå, hvorfor der i gamle dage var så meget overtro. Og vi vil gerne fejre Allehelgensaften, som jo var forløberen for Halloween. Til Halloween bruger man græskar med lys i – i Danmark brugte man i gamle dage roelygter.«

Men hvad skal man gøre for at komme til at se de rigtige spøgelser og gespenster, hvis der går en masse andre gæster rundt?

»Det hjælper nok at have et barnligt sind,« siger Peter Henningsen, og tilføjer (med en smule ærgrelse i stemmen?), at han ikke selv har set spøgelser. Han forklarer det med, at han jo heller ikke går rundt på museet om natten.

»Der var for eksempel en nattevagt, som fik et ordentligt spark i røven, uden at kunne se, hvem der gjorde det.«

Og hvem kan man så være så (u)heldig at se, hvis man færdes blandt de gamle bygninger? Ja, det kan være Åmanden, som kom op fra vandet og røvede unge jomfruer, Elverpiger eller De Underjordiske, som »De syv små dværge« er bygget over. Hvis man altså går efter dem, der er skuespillere, som er klædt ud til lejligheden. De andre – museets RIGTIGE spøgelser – tæller bl.a. Den Grå Mand, en usynlig, som svinger en le, og spøgelsesheste, der vrinsker i tomme stalde … WOOOAAAHAHAHAHA!

»Allehelgen - Halloween på dansk« foregår den 27. og 28. oktober kl. 17-19 og 19.30-21.30, og den 29. oktober kl. 17-19. Der er ingen aldersgrænse, men man skal ikke være bange for mørke.