Glade unge bliver rigere voksne

Alle Mads Skjern'er, se her: Det bedste, du kan gøre for dine børn, er at give dem livsglæde. Det giver dem nemlig også større indtægt senere i livet, viser stor undersøgelse.

Foto: Foto: Allan Moe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mads Skjern skulle have læst denne artikel.

Så ville han have forstået, hvor meget skade han kunne have gjort på lille Daniels fremtid, hvis ikke Ingeborg, Katrine og andre gode mennesker havde sørget for, at Daniel fik en god barndom og ungdom, trods sin hårde og uempatiske far, der ville piske ham frem til succes i livet.

Men som alle Ingeborg'er ved, hænger tingene slet ikke sådan sammen. Tværtimod. For jo mere livsglad, du er som ung, jo flere penge vil du sandsynligvis tjene som voksen.

Det er nu dokumenteret i en stor undersøgelse, hvori forskere har målt  på sammenhængen mellem indkomst og velbefindende for 10.000 unge mennesker over mere end 10 år.

Undersøgelsen, som netop er offentliggjort i det amerikanske forskningstidsskrift PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences - viser konkret, at de ulykkeligste teenagere havde indkomster på hele 30 pct under gennemsnittet, når de nåede 30 års-alderen. Og at de gladeste teenagere omvendt havde indtægter på ca. 10 pct. over gennemsnittet, da de blev 30 år.

- Masser af forskning viser, at rige mennesker er gladest. Det har derimod fået relativt lidt opmærksomhed, om glade mennesker også præsterer bedre økonomisk som udgangspunkt. Denne mulighed for omvendt årsagssammenhæng har ikke været godt nok belyst, hedder det i forskernes beskrivelse af udgangspunktet for deres undersøgelse.

Studiet bygger på data fra en stor amerikansk databank, som bl.a. har målt unges glæde og velbefindende siden 1994. Deltagerne blev spurgt om deres tilfredshed med tilværelsen som 16-årige, 18-årige og 21-årige. Som 29-årige blev de desuden spurgt om deres indkomst.

- Vi viser, at unge, som angiver en høj grad af livsglæde, vokser op og får et signifikant højere indkomstniveau senere i livet, skriver forskerne, som har taget højde for bl.a. forskelle i uddannelsesnivau, intelligens, køn og socioøkonomiske forhold. 

Men hvilke konkrete mekanismer er det så, der er med til at omsætte livsglæde til kolde kontanter? Ifølge en af forskerne, Jan-Emmanuel De Neve,  er det ikke så mystisk. Mange vil intuitivt kunne forstå, at personer med et lyst sind har et større netværk, og at flere muligheder derfor åbner sig for dem.

-  De har også større sandsynlighed for at stige i graderne i en organisation og blive ledere i en gruppe. Alle disse ting leder indirekte hen mod større indtjening og kan samlet set måles direkte på indkomsten, forklarer Jan- Emmanuel De Neve ifølge The Guardian

Statistisk set vil der ifølge ham være en forskel på 10.000 dollar i årlig indkomst mellem en 30-årig person, der var meget glad for sin tilværelse som teenager og en person, der var meget utilfreds som teenager.