Gift ved første blik: Lynhurtigt ligner de nogle, der har mødt hinanden på liderbassestedet Crazy Daisy

DRs vildt underholdende successerie »Gift ved første blik« er tilbage, og allerede nu ved vi, at mindst et af parrene får det meget svært.

Hos de to lærere Pernille og Michael er der lynhurtigt gensidig attraktion, og seeren har både tungekys og sjofle vittigheder i vente fra parrets side i denne omgang af »Gift ved første blik«. Fold sammen
Læs mere
Foto: DR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Du må da komme med et bud!« siger Christina og afventer, at hendes tilkommende gætter, hvad hun hedder. De to har godt nok aldrig mødt hinanden før, og der findes 24.726 godkendte pigenavne, men hun har gættet, hvad han hedder, og nu forventer hun det samme af ham.

»Gitte?« siger han rådvild.

»Christina!« lyder det skuffet.

Scenen er sat til en ny sæson af »Gift ved første blik«. Programmet, hvor giftelystne danskere smedes sammen med mennesker, de ikke kender, og hvor succesraten er til at tage og føle på. 24 par er foreløbig blevet matchet. Fire af dem er (så vidt vides) stadig sammen, og de var alle under 35 år, da de blev gift. Programmets all time vildeste katastrofepar er til gengæld over 40 år. Uden undtagelse.

Projektlederen Michael og læsevejlederen Christina er således 54 år, og Christina fortæller, at hun »kræver« en mand, der kan sætte hende på plads, men vi fornemmer, at det kommer Michael næppe til. Han er nemlig et sødt og nørdet menneske, der elsker Kai Bojesen-aber og modelfly, og nok ikke drømmer om et samliv med en kvindelig dræbersnegl. Hvem gør i øvrigt det?

Vi må forvente, at deres ægteskab går ned i flammer, medmindre Michael får en personlighedsoperation, eller Christina slækker lidt på selvforståelsen som selvudnævnt »powerwoman«. Sandsynligheden for det er lille.

Projektlederen Michael og læsevejlederen Christina på 54 år er et af parrene i denne sæson af »Gift ved første blik«. Fold sammen
Læs mere
Foto: DR.

Kærlighedskunsten

Ude i Nordhavn i København ligger der en rædsel af en bygning, som engang var et kornlager. I dag er den en skamstøtte over dårlig smag, og her møder vi programmets tre psykologer. De vil nu indvie os i de utroligt komplicerede principper bag deres fornemme matchmakingkunst.

»Matchmodellen har tidligere været, at der var fornuft først og så kom følelserne,« forklarer huspsykolog Gert Martin Hald, og venner af programmet vil vide, at det er sjovt sagt, fordi der OVERHOVEDET ingen fornuft har været i mange af de parkonstallationer, som han indtil nu har udtænkt. Hvori bestod fornuften for eksempel i at sætte Luna og Anders sammen i sidste sæson? Frank og Pia i sæson 2? Ulrik og Ane i sæson 3? Carsten og Eva i sæson 5? Og så videre. Vi ved, at hver sæson har mindst et vanvidspar, og vi ved også, at DR afviser, at de tænker i drama og godt tv med tårer og tænders gnidsel. Det sidste er der selvfølgelig ingen, der tror på.

Luna spejder efter fornuften i at være sat sammen med Anders. Fold sammen
Læs mere
Foto: DR/ Snowman Productions.

Gert Martin Hald fortæller videre, at det i denne sæson skal handle om attraktion, seksualitet og fælles værdier. Spændende.

Og hvad angår attraktion, så er der fuld bingoplade i de to lærere Pernille og Michael, som lynhurtigt ligner nogen, der har mødt hinanden på liderbassestedet Crazy Daisy. Michaels tunge er under brudevalsen som et varmesøgende missil, mens Pernille kommer med sprøjtejokes i taxaen. Ømt.

Dog venter der Pernille, hvis hjem er velorganiseret og i afstemte farver, en overraskelse, når hun første gang skal besøge Michael. Vi andre har allerede været hjemme hos ham og ved, at han er kongen af beskidte Homer Simpson-hjemmesko, og at hans rige er et hæmningsløst rod. Hendes besøg må vente til efter bryllupsrejsen – og den bliver hed.

Carsten og Jonna, der er programmets ældste par nogensinde, fremstår i forhold til de andre som et åndehul af fornuft. Måske bliver de dét par, der ophæver »aldersforbandelsen«. De går stille og roligt frem og udviser oprigtig nysgerrighed overfor hinanden. Socialpædagogen Carsten er endda underspillet vittig, og den regnskabsansvarlige Jonna virker ikke til at være intimideret af, at han bor i bofællesskab, hvilket åbenbart skulle have afskrækket andre. Som Carsten siger: »Der er mange, som ikke kan se sig selv i et bofællesskab, men det behøver de jo heller ikke«. Voksne mennesker, ja tak.

Carsten og Jonna er programmets ældste par nogensinde, og måske et bud på et par, der kan bryde »aldersforbandelsen«, der hersker i programmet? Fold sammen
Læs mere
Foto: DR.

Døde dates

Programmet fortæller os også noget interessant om de forventninger, vi har til kærligheden, når vi er hhv. yngre, midaldrende og ældre. Når vi er unge, har vi livet foran os, og vi drømmer om forelskelse, børn og en fælles historie, mens de midaldrende er meget opmærksomme på alt det, de ikke vil have, fordi de allerede trækker en kirkegård af døde dates efter sig. Og så er der »de gamle« som Jonna og Carsten, som har prøvet lidt af hvert og klaret livet selv og nu søger en, de kan dele deres tanker og oplevelser med.

Jeg tror på de to og blev ramt i hjertet, da Jonna viste os sit hjem og pegede på sengen, som hun foreløbig kun har ligget alene i.

Men jeg blev bekymret, da hun kort efter installerede en slags specialbygget Juno-seng til hunden lige ved siden af. Carsten er imidlertid vant til bofællesskaber, så mon ikke det går.

Vi præsenteres for to par mere på næste torsdag, og her vil vi også for alvor opleve de parforholdsdynamikker, der kan føre til succes eller fiasko. Til rørende stunder og skamløst underholdende nøglehuls-tv.

Til sidst en væsentlig korrektion. Den selvudnævnte sheboss Christina elsker ligesom så mange andre Pippi Langstrømpe-citatet »Det har jeg aldrig prøvet før, så det klarer jeg sikkert«, og jeg er bare nødt til at sige, at det har Pippi aldrig sagt. Det er et fejlcitat og noget idiotisk sludder, og mens det er fair at tumle rundt i sit kærlighedsliv, er vi nødt til at være strikse, når det gælder litteraturhistorien.

Det var bare det.

Der er mere »Gift ved første« blik-analyse i næste uge.

»Gift ved første blik« sendes hver torsdag på DR1 og kan streames på dr.dk.

LÆS MERE