Ghetto-forfatter om brugen af ordet »ghetto«: »Det gør sgu mere skade end gavn«

Morten Pape, der selv er vokset op i Urbanplanen, kalder den nye boligministers opgør med ordet »ghetto« for prisværdigt.

Forfatteren Morten Pape er vokset op i »Urbanplanen«, der ligger på Amager. Han har beskrevet sin opvækst i betonblokkene, men i dag ville han ikke have brugt ordet »ghetto«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Ikke alene er betegnelsen »ghetto« stigmatiserende, til tider er den også fuldkommen ude af proportioner, sammenlignet med andre lande.«

Sådan siger forfatteren Morten Pape, efter at Danmarks nye boligminister, socialdemokraten Kaare Dybvad,  har sagt, at det skal være slut med at bruge ordet »ghetto« om udsatte boligområder, fordi det enten giver associationer til Warszawas jødiske ghetto,, som tyskerne oprettede i 1940, eller til nedslidte boligområder i byer som Baltimore og Chicago.

Morten Pape debuterede i 2015 med den selvbiografiske og meget roste roman »Planen«, der handler om, hvordan Morten vokser op i ghettoen Urbanplanen på Amager med det værst tænkelige udgangspunkt: Han er intelligent, dygtigere end sine jævnaldrende i skolen og drømmer om at blive skuespiller.

Men drømmene lever under umulige vilkår i et understimuleret miljø præget af vold og kriminalitet og en selvforstærkende underklasse-jantelov, og da Mortens forældre bliver skilt starter en kædereaktion af svigt, der vender op og ned på alt.

»Planen« er, som forlaget selv i sin tid beskrev det, »en stor roman om at være barn, vokse op, blive forelsket og forsøge at finde sig selv i et betændt multikulturelt mikrokosmos, som de færreste undslipper eller kender til.«

Da Morten Pape i forbindelse med udgivelsen talte vidt og bredt om sin debutroman, brugte han selv ordet »ghetto«.

»Men det er også noget, jeg er gået væk fra, og som jeg fortryder i dag. Det gør sgu mere skade end gavn at hænge debatten op på den slags begreber. Ikke mindst for de mennesker, det drejer sig om, og som skal lægge øre til det hele tiden,« siger Morten Pape.

Morten Pape, forfatter

»Det gør sgu mere skade end gavn at hænge debatten op på den slags begreber. Ikke mindst for de mennesker, det drejer sig om, og som skal lægge øre til det hele tiden.«


Morten Pape, forfatter, om »ghettolisten«

»Det er helt absurd, at en velfærdsstat som Danmark tilsyneladende er det eneste land i verden, der på statens vegne opererer med en sådan boligsocial gabestok.«


Discountarkitektur

Morten Pape fortæller videre, at beboerundersøgelser fra Urbanplanen har vist, at størstedelen af beboerne faktisk er både glade for og tilfredse med at bo der, hvor de nu engang bor, og han siger, at det for ham at se især er et problem, når beboerne møder andre og udefrakommende menneskers reaktioner og fordomme.

Omvendt har Morten Pape selv beskrevet i sin debutroman, hvordan betonblokkene rummer vold, had og racisme, og han opfordrer da heller ikke til, at man går i den modsatte grøft og  tegner et glansbillede.

»Jeg synes, at vi skal være bundærlige omkring de sociale problemer, der kan findes sådanne steder. Vi må ikke være berøringsangste og lade, som om alting er fryd og gammen,« siger Morten Pape og tilføjer, at man selvfølgelig heller ikke skal tale ned til de mennesker, der bor i områder, der af den ene eller den anden grund er kommet på regeringens officielle ghettoliste.

»De kriminalitetstruede unge mennesker i de her områder har ikke behov for flere negative selvopfyldende profetier om deres egen duelighed som borgere,« siger Morten Pape, der lige nu håber, at boligminister Kaare Dybvad vil tage udgangspunkt i »faglig viden«, så man fra politisk hold ikke fortsætter med at fastholde »ukloge og forhastede« beslutninger. Morten Pape  siger samtidig, at dele af den såkaldte »ghettopakke« efter hans mening kan gøre mere skade end gavn som en del af det, han kalder »en altopslugende gentrificeringsproces«.

»Jeg vil  opfordre ministeren til hurtigst muligt at afskaffe den her kontroversielle ghettoliste,« siger Morten Pape.

»Det er helt absurd, at en velfærdsstat som Danmark tilsyneladende er det eneste land i verden, der på statens vegne opererer med sådan en boligsocial gabestok. Tal beboerne op! Tramp ikke på dem med semantik og symbolpolitik!«