Genvind kontrol over tiden

Vi har alle 24 timer i døgnet, men mange af os føler ikke, at vi får nok ud af dem. I den ny bog »Har du tid?« forsøger de to forfattere at inspirere til mere omtanke og planlægning i vores omgang med tiden.

»Har du tid?«

Spørgsmålet er eviggyldigt og svaret simpelt. Ja. Du har præcis den samme tid som alle andre. Helt nøjagtigt 24 timer per døgn. Det virkelige spørgsmål er snarere, om du bruger din tid korrekt? Det er her, den netop udgivne bog »Har du tid? Styr din tid med omtanke og nå dine mål« bliver relevant. Ifølge forfatterne Charlotte Wieth-Klitgaard og Stine Marie Nielsen – makkerparret har tidligere skrevet bogen »Sæt dit rod på plads« – bør vi alle tænke mere over, hvordan vi benytter tiden. Og det gælder lige meget, om vi er superplanlæggere, tidsoptimister eller nølere.

»Vi lever i en tid, hvor vi alt for hurtigt mister overblikket over vores tidsforbrug, for der er uendeligt mange fristelser, muligheder, ønsker og krav, der stjæler vores tid. Man kan ikke styre tiden, men man kan til en vis grad styre, hvad man bruger den til,« siger Stine Marie Nielsen til Berlingske.

»Der opstår for mange af os en flydende grænse mellem arbejde og fritid. Vi er »på« hele tiden, og det får os til at føle, at der hele tiden er noget, vi kan, skal eller bør foretage os. Vi vil så gerne være »arbejdsomme«, men samtidig fuldt opdaterede på sociale medier og nyheder. Det er netop derfor, vi har skrevet bogen – for at give gode råd og få folk til at tænke lidt mere fornuftigt på deres tidsforbrug,« siger Stine Marie Nielsen.

»Mindfuld management«

Ifølge forfatterne er der to store strømninger inden for selvhjælpslitteraturen, der forsøger at få folk til at administrere deres liv bedre. Den bløde tilgang kaldes »mindfulness«, den hårde metode »time management«. Ved førstnævnte skal der virkelig føles efter, ved andennævnte skal der planlægges ned til mindste detalje. Forfatterne tror på, at de har fundet den gyldne middelvej. De kalder det »Mindful Management«. Derfor bruges store dele af bogen til at forklare, hvordan vi kan benytte den uomgængelige kalender mere effektivt.

»Mange bruger kalenderen som en overambitiøs huskeliste. Vi fylder ukritisk på med for mange »to dos« på en dag og irriteres og stresses over, at vi aldrig når halvdelen. Man skal bruge kalenderen, men man bliver også nødt til at mærke efter, have omtanke,« siger Stine Marie Nielsen.

Er kalenderen overbooket, er man ikke modtagelig for nye impulser. Derfor skal man altid have hjertet med, når man vælger, hvad man vil foretage sig. Sæt først og fremmest tid af til de ting, du virkelig brænder for – og vær nærværende, når du foretager dem, råder forfatterne.

»Nærvær er noget af det vigtigste. Læg telefonen fra dig, når du er til møde, eller når du leger med børnene,« siger Stine Marie Nielsen, der daglig arbejder som lærer og desuden er uddannet Fengshui-rådgiver samt zoneterapeut.

Udover nærværet er det vigtigt at dosere tidsforbruget rigtigt til de forskellige aktiviteter. Vi vil gerne meget, men vi kan ikke være lige gode til alt. Hvis vi gerne vil prioritere motion, for eksempel, så bør vi på forhånd forsøge at mærke efter, hvor ambitiøse vi har lyst til at være.

»Der er mange, som stiler efter at træne til en halvmaraton, men måske sætter de for høje krav til sig selv, og så får de intet gjort. Så går motionstiden i stedet til dårlig samvittighed og overspringshandlinger. Vær realistisk. Måske er du ikke typen, der skal være topatlet, måske er du bare hende, der skal lunte 20 minutter med hunden hver dag. Hvis du har hjertet med i de ting, du tidsmæssigt prioriterer, så er der større chance for, at du bruger tiden korrekt,« siger forfatteren.

Hvordan man har brug for at disponere sin tid, er individuelt, og derfor giver bogen en lang række redskaber, man kan benytte sig af eller lade være. Et råd i bogen, der har vist sig at være særlig betydningsfuld for Stine Marie Nielsen rent personligt, er evnen til at fokusere på én ting ad gangen. »En af de ting, jeg selv har skrevet mange gange i jobansøgninger, er »at jeg er i stand til at have en masse bolde i luften«. Men det har jeg fundet ud af ikke er sandt. Jeg fungerer bedst og er tidsmæssigt mest effektiv, hvis jeg fokuserer på én ting ad gangen. Men det var jeg ikke nået frem til, hvis jeg ikke havde taget mig tiden til at mærke efter og undersøge mine mønstre,« forklarer hun.