Gå du bare på pension og nyd dit otium, Greta. De voksne har styr på det

Ugen på kanten: Klimaet er reddet, to mænd tager en lur og en legende takker af efter 37 år.

 
Den svenske klimaaktivist Greta Thunberg er ikke tilfreds de planer verdens ledere lige nu diskutere til COP26 og kalder mødet for greenwashing. Klip: Ritzau/Scanpix. Redigering: Emma M. Christensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mine damer og herrer. Vi gjorde det. Der er ikke nogen som helst grund til klimaangst længere.

Greta Thunberg kan snildt pensioneres, og du kan snildt aflevere din Tesla eller Prius tilbage og igen køre rundt i en hummertruck eller veteranbil.

Verdens ledere har nemlig styr på det: De har kastet en mønt i den ikoniske Trevi-fontæne i Rom for at ønske klimaet »held og lykke«. Hvorfor var der egentlig ikke nogen, der tænkte på det noget før?

Og hvorfor egentlig stoppe der? Jeg tror, at hvis vi vil være helt sikre på, at klimaet er reddet permanent for evigt og altid til al evighed, skal vi have flere metoder i brug.

Hvad med at tænde et lys for klimaet? Find en firkløver for klimaet. Få en fugleklat i hovedet for klimaet. Kryds fingre for klimaet. Bank en hestesko op for klimaet. Så er den ged godt og grundigt barberet, og alle kan sove trygt.

En række verdensledere kaster hver en mønt i den ikoniske Trevi-fontæne i forbindelse med G20 topmødet i Rom 31. oktober 2021. Fold sammen
Læs mere
Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE.

Og så er der nemlig heller ingen grund til at pege fingre ad direktøren for Sky Group, Dana Strong, for at være en hykler. Bare fordi hun i et halvt års tid pendlede i privatfly over Atlanten og samtidig skal belære verden om klimahensigtsmæssigt tv.

Vi kan også sove ganske trygt ved tanken om, at den amerikanske præsident, Joe Biden, tilsyneladende sov ganske trygt til COP26, mens han lyttede til Eddie Ndopu, en sydafrikansk aktivist for handicappedes rettigheder, som advarede om, at den globale opvarmning truer »vores evne til at dyrke fødevarer og endda overleve«.

Ligesom vi kan sove trygt ved tanken om, at den britiske premierminister, Boris Johnson, tilsyneladende sov ganske trygt under åbningsceremonien. Særligt Boris Johnson synes jeg, vi bare skal lade sove. Han var nemlig en af de klimadedikerede ledere, der kastede en mønt i Trevi-fontænen, modsat Joe Biden. Gider han ikke klimaet eller hvad? Useriøs type.

En fjerprydelse danser af

»Høvding Langøre« har hængt sin fjerprydelse væk for nu. Du kender måske ikke ordet »fjerprydelse«, men det er den hovedbeklædning, fuld af fjer, som i den grad forbindes med høvdinger. Det har jeg lært af min ven Peder.

Hvis du kendte ordet i forvejen, så vidste du bare noget, jeg ikke vidste, og det er der ingen grund til at træde i. Hvorom alting er, så er det slut med »Høvding Langøre« og »Indianerlejren« i LEGOLAND.

En fjerprydelse er en hovedbeklædning, som her bæres af sioux-høvding Long Wolfs oldebarn, John Black Feather. Fold sammen
Læs mere
Foto: NICOLA KURTZ/ THE INDEPENDENT.

I 37 sæsoner har Jan Friborg spillet karakteren »Høvding Langøre«, iklædt fjerprydelse og sandfarvet, frynset dragt. Om navnet sagde han tidligere til TV 2:

»Børnene blev ved med at hive i mine lange totter fra min fjerhat, og så kaldte de mig Langøre, fordi jeg jo havde så lange ører. Og siden dengang har jeg heddet Høvding Langøre.«

Noget tyder altså på, at Jan Friborg heller ikke kender ordet »fjerprydelse«.

Men hvad der er langt mere interessant er, at en dansk mand i 37 år har været klædt ud som indianerhøvding, uden at nogen har været efter ham med wokeness. Hvordan kan det overhovedet lade sig gøre?

Andre har fået ørerne i maskinen for mindre. Tag bare mit yndlingseksempel, TV 2-værten Mette Helena Rasmussen, som blev hængt ud for at være klædt ud som muslim én dag. Jan Friborg har været klædt ud som indianer i 37 år. Det virker ikke logisk.

Men jeg tror godt, jeg ved hvorfor, der er sådan forskel på folk. Jan Friborg har nemlig været beskyttet af det, som jeg kalder »Dr. Bombay-effekten«.

Jonny Jakobsen, der er manden bag karakteren »Dr. Bombay« er født i 1963 og er 57 år gammel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper.

Og hvis du, kære læser, har glemt Dr. Bombay, så lad mig straks opfriske din hukommelse. Dr. Bombay er en karakter, der er opfundet af den dansk-svenske mand Jonny Jakobsen.

Siden 1995 har Jonny Jakobsen turneret verden rundt iført brun ansigtsmaling, klædt ud som inder, med kæmpehits som »S. O. S (The Tiger Took My Famliy)«, »Rice & Curry« og »Calcutta (Taxi, Taxi, Taxi)«.

Mildest talt ikke et politisk korrekt koncept, men indtil videre er der ikke nogen, der er efter ham med en løftet, woke pegefinger. Og ved du hvorfor?

Fordi han ikke optræder i København.

Han ved godt, han ikke skal komme nærmere brokvartererne end Rødovre, for hvis han gør, kommer en hord af kønsstudier-studerende og Kunstakademistuderende på nakken af ham.

Men så længe han holder sig til kræmmermarkeder, en høstfest hist og her og en enkelt omgang 90er-fest i Rødovre, så er der ingen fare på færde. Københavneraktivisme er forbeholdt københavnere i København.

Det samme gælder »Høvding Langøre«. Det er megabesværligt at komme til Billund. Og der er heller ingen risiko for, at en antiracistisk, antikapitalistisk, intersektionel feministisk aktivist nogensinde vil indrømme at have været i LEGOLAND.