Fuldt stop for forfaldet: Kongebroen og Eremitagepavillonerne bliver sat i stand for millioner

En donation fra A.P. Møllers Fond gør det muligt at istandsætte Eremitagepavillonerne i Fredensborg Slotshave og Kongebroen, som er i stærkt forfald.

Et luftfoto af Kongebroen og bag den de to Eremitagepavilloner, som nu skal restaureres for 24 millioner kroner skænket af A.P. Møller Fonden. I baggrunde ses Fredensborg Slot. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carsten Ingemann/Slots- og Kulturstyrelsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I mange år var en tur ud på Kongebroen ved bredden af Esrum Sø et fast og populært udflugtsmål for de tusindvis af besøgende i Fredensborg Slotpark.

Yderst på broen var der bænke, hvor man kunne slå sig ned og nyde fuglelivet, vandets klukken mod broen og den storslåede udsigt mod Nødebo, Esrum Kloster og det særprægede Skipperhuset lidt syd for broen.

Fra broen kunne man også kigge mod land og se de to Eremitagepavilloner på hver sin side af lindealleen, som fører op til Fredensborg Slot.

De seneste mange år har Kongebroen været lukket på grund af voldsomt forfald, og slotshavens gæster har bag afspærringer forgæves måttet kigge ud på det populære udsigtspunkt, som var blevet gjort utilgængeligt på grund af råddent træværk. Også Eremitagepavillonerne har været præget af et iøjnefaldende forfald.

Nu bliver der gjort noget ved begge dele.

Takket være en donation på 24 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal vil både Eremitagepavillonerne og Kongebroen få en gennemgribende overhaling.

Kongebroen var en gave til prins Henrik, da han i 1994 fyldte 60. Broen stod færdig to år senere, men vejr og vind har nedbrudt broens træværk, som nu skal udskiftes, så de besøgende i Fredensborg Slotspark igen kan bruge broen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Rahbek/Slots- og Kulturstyrelsen.

Broen ventes færdig i år

Restaureringen markerer Dronningens 50 års regentjubilæum og færdiggørelsen af mange års omfattende og kostbart arbejde med at genskabe barokhaven i Fredensborg, som i 2021 blev hædret med den prestigefyldte Europa Nostra-pris.

Arbejdet går i gang foråret 2022. Kongebroen ventes færdig ultimo 2022, mens pavillonerne vil stå færdige i begyndelsen af 2024, oplyser Slots- og Kulturstyrelsen, som står for arbejdet, i en pressemeddelelse.

Kongebroen var en gave fra Bevaringsforeningen Fredensborg til Prins Henrik, da han i 1994 fyldte 60 år. Broen blev indviet to år senere, men siden er træværket blevet nedbrudt af vind og vejr. Det har medført afspærringen af broen, hvilket har udløst en del kritik i lokalområdet og diskussion om, hvem der skulle betale for renoveringen.

Nu får broen nyt egetræstømmer, så gæster i parken på ny kan bruge broen, ligesom der vil blive mulighed for at anvende broen til anløb af både.

De to Eremitagepavilloner er oprindelig opført efter ønske af Frederik IV til brug for opvartning, når kongefamilien spiste ved søen. De nuværende bygninger stammer fra 1765 og er opført af den franske hofarkitekt Nicolas-Henri Jardin.

Eremitagepavillonerne skal nu renoveres og føres tilbage til fordums glans. Derudover skal det nu diskuteres, hvordan de fremover kan benyttes til offentlige formål. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Rahbek/Slots- og Kulturstyrelsen.

Pavilloner skal bruges til noget nyt

Den ene pavillon var indrettet som køkken, den anden som spisestue, så de kongelige kunne indtage et måltid tæt på søbredden. De senere år har pavillonerne blandt andet dannet baggrund for børneteater under åben himmel.

Slots- og Kulturstyrelsen vil i samarbejde med Hoffet, Fredensborg Kommune og andre relevante aktører og interessenter undersøge, hvordan pavillonerne efter restaureringen kan anvendes, så de også kommer havens mange gæster til glæde og gavn.

Pavillonerne skal gennemgribende renoveres med reparation af tage, nyhugning og udskiftning af sandsten til kviste, gesimser og indfatninger samt en grundig istandsættelse af vinduer og døre.