Frispark

Enhver form for selvindsigt, klædelig beskedenhed eller almindelige begrænsninger er spulet ud af systemet, og pludselig sad jeg dér i rollen som lommepsykolog og redegjorde på hele mit køns vegne for, hvilke tangenter vi skal spilles på.

Du er jo en mand. Hvordan skal man gøre,« spurgte min kones singleveninde, som var til middag.

Hun havde kysset på en mand natten før på et københavnsk etablissement med udskænkning, og senere på natten havde han SMSet en henført besked til hende. Nu ville hun så vide, hvordan hun skulle reagere på den for at holde gryden i kog. Hvilket hun stort set lige så godt kunne have spurgt Tollund-manden om.

Det er helt bogstaveligt over et årti siden, at undertegnede var i spil på kødmarkedet, uden at der ligefrem er skrevet historiebøger om den præstation. Og samtidig var informationsteknologien på et noget mere sindigt stadie dengang, så det der med SMSer var simpelthen ikke en del af repertoiret. I dag er der til gengæld gang i en hel del tommelfinger-lir i æteren - næsten dagligt bliver man ufrivilligt vidne til folks fnisende flirteri på et krystaldisplay, hvis man har sin daglige gang blandt mennesker under 35 år.

Hvis jeg af den ene eller anden grund skulle gå hen og blive forladt en gang i fremtiden, vil jeg sandsynligvis have lettere ved at klare mig som Bubbers beskytter på savannen end at finde en ny partner i tilværelsen.

Men min kones veninde kunne jo heller ikke vide, hvor farlig jeg er efter to glas rødvin. Enhver form for selvindsigt, klædelig beskedenhed eller almindelige begrænsninger er spulet ud af systemet, og pludselig sad jeg dér i rollen som lommepsykolog og redegjorde på hele mit køns vegne for, hvilke tangenter vi skal spilles på. Som en anden Onkel Morfar. Jeg manglede sådan set bare en striktrøje med tinknapper og en pibe, jeg kunne flytte fra mundvig til mundvig for ligesom at understrege vægten af mine ord. Havde hun spurgt om kernespaltning, faldskærmsudspring eller veterinærkirurgi havde jeg sikkert have udtalt mig med samme skråsikkerhed. Og indsigt.

Ikke desto mindre vidste jeg præcis, hvordan hun skulle formulere sin SMS. Det skulle være et åbent spørgsmål, så han ikke følte sig presset. Ikke noget med »Har helt vildt lyst til flytte sammen med dig, få børn og fællesøkonomi - har du også lyst til at se mig igen?« Eller intimideret: »Vil gerne spænde dig fast til min fjernvarmeinstallation og forgribe mig på dig. Er du frisk?« Samtidig skulle det være casualt og neutralt, så hun ikke blottede sig, hvis han nu svarede afvisende. Jeg husker ikke længere den præcise sluttekst, men den endte med at være lige så lidenskabelig som et vaskerimærke på en hvid T-shirt. Hun kunne stort set lige så godt have SMSet og spurgt, hvad klokken var? Takket være Onkel Morfars Dating Consult.

Et par dage efter ringede hun til min kone. Han havde selvfølgelig svaret helt i spørgsmålets ånd. Eller mangel på samme. Sikkert noget a la »klokken er 13.24, og jeg har ret travlt for tiden, så det er ikke så godt du SMSer mere.«

Hun mente nok, at hun ville spørge en anden næste gang. Som hendes rådgiver tror jeg, det er en god idé.