Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Nationalmuseet er udsat for skarp kritik for at mangle faglige kompetencer på væsentlige områder som stenalderen og besættelsestiden.
Ikke mindst har det vakt opsigt, at Frihedsmuseet, der hører under Nationalmuseet, ikke har faghistorisk kompetence til at varetage dets opgaver. Kritikken er blandt andet blevet rejst i Berlingske af den konservative politiker Nikolaj Bøgh og i Politiken af en lang række besættelsestidsforskere, der kritiserer den manglende faglige kompetence under overskriften:
»Stop sabotagen af Frihedsmuseet.«
Senest har en række forskere i Jyllands-Posten kritiseret Nationalmuseets beslutning om at fyre dets sidste forsker med speciale i besættelsestiden. I Jyllands-Posten siger Esben Kjeldbæk, der var leder af Frihedsmuseet fra 1987 til 2013:
»Der eksisterer ikke længere et museum om modstandsbevægelsen. Vi har nu kun en udstilling.«
Peter Birkelund, der er seniorforsker på Rigsarkivet, peger på, at Frihedsmuseets samlinger i dag bliver brugt i enhver bog og enhver film om modstandsbevægelsen. Men …
» … samlingerne kommer til at ligge ubrugte, når der ikke længere er en eneste fagperson ansat, som kender dem. Nu er der ingen til at registrere, når der kommer nye genstande ind i samlingerne.«
Turisterne blev væk
Ansvaret i Nationalmuseet for Frihedsmuseet er dit, museumschef Jens Carl Kirchmeier-Andersen. Der har været skarp kritik af Nationalmuseets manglende faglig kompetence på bl.a. Frihedsmuseet. Hvad siger du til den kritik?
»Man skal gøre sig klart, at det er af økonomiske grunde, at vi gør det her. Det er for at få tingene til at hænge sammen økonomisk, at Nationalmuseet har måttet lave nogle besparelser. Vi forudser, at der kommer til at gå nogle år, før vi får de indtægter fra turister, som vi plejer at have. Det er jo coronakrisen, der har forårsaget et kraftigt fald i indtægterne.«
Det er jo forståeligt, at Nationalmuseet må kigge på økonomien, men på andre landes krigsmuseer er det utænkeligt, at man ikke har en faghistorisk kompetence tilknyttet, og hvor den sidste faglige leder er blevet fyret?
»Når man læser kritikken, får man det indtryk, at det er en permanent tilstand, og det virker som om, man tror, at Nationalmuseets ledelse for en lang tid ud i fremtiden har planlagt, at sådan skal det være uden faghistorisk tilknytning. Sådan er det ikke. For det første råder vi stadig over mange fagligheder med stor historisk viden, og vi har stadig Nationalmuseets forskningsenhed i ryggen. Dette er ren økonomi, og vi har i en periode måtte spare, men regner med at komme op igen og få den faghistoriske tilknytning igen – foruden den vi stadig har.«
Men kan man have et museum om besættelsestiden uden faghistorisk kompetence?
»Der er stadig faghistoriske kompetencer tilknyttet Frihedsmuseet. Vi åbnede i 2020, og det er faktisk gået rigtig fint. Der kommer mange besøgende, og mange af de medarbejdere, der er på museet, har jo også en historisk baggrund og er i stand til at læse en bog, som jeg plejer at sige.«
Er i krise
Men der skal jo forskes og videreudvikles, så det er vel ikke nok med medarbejdere, der kan læse en bog?
»Jo, og det håber vi jo også at få tilknyttet, når økonomien bliver bedre.«
Kunne man ikke have udvist mere rettidig omhu. Den sidste leder af museet, historikeren Henrik Lundbak blev fyret, og kunne man ikke lang tid i forvejen have forudset den situation?
»Jeg kan ikke kommentere på en konkret personsag. Og der forskes i besættelsestiden på Nationalmuseet.«
Er der konkret fagfolk tilknyttet Frihedsmuseet?
»Sådan arbejder vi ikke. Vi arbejder på tværs af områderne, og der er fagfolk i Nationalmuseet med faglig indsigt i besættelsestiden.«
Den konservative Nikolaj Bøgh har skrevet i Berlingske, at »Rane Willerslev har tømt Nationalmuseets ledelse for kulturhistorisk viden. Troen på, at man kan formidle godt uden dygtige forskere og med et minimum af genstande, er tilsyneladende meget stor på Nationalmuseet. Det virker ærlig talt ret bekymrende.« Til det har Nationalmuseets leder Rane Willerslev i bl.a. DR indrømmet, at Nationalmuseet har en krise. Er du enig i det?
»Ja, men det er økonomien, der presser os.«