Fransk litteraturs store provokatør kommer til Louisiana

Han har indsat en muslimsk præsident i Frankrig og gjort sit mishandlede lig til et kunstværk: Nu er Michel Houellebecq på vej til Louisiana Literature.

Michel Houellebecqs romaner udkommer i førsteoplag på flere hundrede tusinde i Frankrig, men samtidig med succesen – også blandt kritikere – har han oplevet masser af modstand i dele af fransk presse. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIGUEL MEDINA

Frankrigs mest kendte – og mest omdiskuterede – nulevende forfatter, Michel Houellebecq, deltager i dette års Louisiana Literature.

Det skriver Louisiana i en pressemeddelelse.

Den 63-årige provokatør lægger vejen forbi kunstmuseet i Humlebæk i anledning af sin nye roman, »Serotonin«, der udkom 14. januar i Frankrig og fik alt fra begejstrede til lunkne anmeldelser i franske og udenlandske medier.

I Berlingske fik romanen fem ud af seks stjerner i en anmeldelse, hvor den blev kaldt »et rekviem over det vestlige, liberale og individualistiske samfund« og »en begravelsesprædiken over den hvide mands undergang«, der i store træk »ligner aftrykket fra den samme dystopiske skabelon, som forfatteren har brugt i sine hidtidige romaner«.

Michel Houellebecqs forrige roman, »Underkastelse«, der også modtog fem stjerner her i avisen, vakte enorm opsigt med sin dobbelte fortælling om en typisk, depressiv houllebecqsk hovedperson og et politisk skred, der sker i Frankrig i 2022: Den karismatiske muslim Mohammed ben Abbes bliver republikkens nye præsident efter en valgkamp, hvor hverken Front National eller venstrefløjen alene har kunnet danne regering, og den desillusionerede hovedpersons personlige gevinst efter magtskiftet bliver en fyrstelig hyre og udsigt til to-tre hustruer – håndplukkede blandt de nu kysk tildækkede studiner ved det universitet, han arbejder på.

»Underkastelse« udkom ved et makabert tilfælde netop den dag, hvor to islamister angreb det satiriske magasin Charlie Hebdo og myrdede 12 mennesker.

Forfatteren myrdede sig selv

Michel Houellebecq blev født i 1956 og brød internationalt igennem med romanen »Elementarpartikler«. Hans måske bedste roman, »Kortet og landskabet« (2010), er både en eksistentiel beretning og en skarp fortælling om nutidskunstens måde at repræsentere verden på. En af bipersonerne, forfatteren Michel Houellebecq, bliver myrdet og skåret i småstykker og præsenteret som et kunstværk. Romanen blev belønnet med Frankrigs fornemste litteraturpris, Prix Goncourt.

Michel Houellebecqs romaner udkommer i førsteoplag på flere hundrede tusinde i Frankrig, men samtidig med succesen – også blandt kritikere – har han oplevet masser af modstand i dele af fransk presse. Sine kritikere har han selv engang karakteriseret sådan her i magasinet The Paris Review:

»For det første hader de mig mere, end jeg hader dem. Hvad jeg bebrejder dem, er ikke negative anmeldelser. Jeg bebrejder dem, at de skriver om ting, der intet har at gøre med mine bøger – min mor, mit skattely – og at de har karikeret mig i en sådan grad, at jeg er blevet til et symbol på en masse ubehagelige ting: kynisme, nihilisme og misogyni.«

»Serotonin« udkommer på dansk 12. april i Niels Lyngsøs oversættelse.

Årets Louisiana Literature finder sted 21.-25. august. Det er endnu uvist, præcis hvornår Michel Houellebecq dukker op i det nordsjællandske.