Frankrig stækker techgiganter for at styrke fysiske bogbutikker – minister opfordrede til boykot

Den franske regering indfører minimumspriser for pakker fra store netboghandlere som Amazon. Målet er at styrke de lokale boghandlere. I Danmark siger Boghandlerforeningen nej tak til den løsning.

Sophie Fornairon, der ejer boghandlen La Librairie du Canal i Paris, siger til nyhedsbureauet Reuters, at både de faste bogpriser og en ny minimumstakst for bogforsendelser vil være med til at sikre de franske boghandlere mod ulige konkurrence fra onlinegiganter som Amazon. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Meyssonnier/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Store netboghandlere som Amazon truer de franske boghandleres eksistens, fordi de næsten gratis sender bøger ud til deres kunder, mener et flertal i det franske parlament, som nu vil sætte en stopper for denne udvikling med en lov om minimumstakster for bogforsendelser.

»Denne lov er nødvendig for at regulere den skævvredne konkurrence, som onlinebogsalget har skabt. Den er også nødvendig for at forhindre det monopol, som uundgåeligt vil opstå, hvis man ikke ændrer på status quo,« lyder det i en udtalelse fra det franske kulturministerium til nyhedsbureauet Reuters.

Loven er vedtaget, men først i 2022 indføres der en minimumstakst for bogforsendelser, så Amazon ikke som nu næsten gratis kan sende bøger ud til sine kunder.

Målet er at beskytte de cirka 3.500 franske boghandlere og dermed sikre kundernes adgang til at købe bøger i den fysiske boghandel.

Amazon har ifølge nyhedsmediet France 24 lobbyet mod loven, som ifølge den store onlinehandelsvirksomhed vil straffe kunder i yderområder, hvor der ikke findes fysiske boghandlere.

Her er forfattere stjerner

I Frankrig tager man litteratur og adgang til bøger gennem fysiske bogbutikker meget alvorligt.

Forfattere bliver dyrket som stjerner, og der sælges mange bøger i landet, som har fostret store forfattere som Victor Hugo, Simone de Beauvoir og Michel Houellebecq. Forrige år blev der solgt ikke mindre end 435 millioner bøger,  hvoraf en femtedel blev solgt via nettet.

Der findes omkring 3.500 bogbutikker i Frankrig, og La Librairie du Canal i Paris er en af dem. Butikkerne er udfordret af gigantet som Amazon, men nu skal ny lovgivning støtte dem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Meyssonnier/Reuters/Ritzau Scanpix.

Under coronakrisen fik boghandlerne statsstøtte, og den franske kulturminister, Roselyne Bachelot, opfordrede direkte til en boykot af Amazon og andre store nethandlere.

»Lad være med at købe bøger fra onlineplatformene,« lød hendes usædvanlige appel.

Frankrig har allerede en lov, som forbyder de store netboghandlere at sælge bøger uden at opkræve forsendelsesgebyr, men det har blot fået Amazon og andre store netboghandlere til at sende bøger ud for 0,01 euro, altså næsten gratis.

De mindre fysiske butikker og boghandlerkæder sender også bøger ud til deres kunder, men de har ikke råd til at gøre det for den slags priser.

»Lokale boghandlere tager typisk seks-syv euro for at sende bøger ud, så der er en betydelig forskel. Det her handler om at sikre, at folk kan købe deres bøger forskellige steder, og det er meget vigtigt for os,« siger Géraldine Bannier fra midterpartiet Mouvement démocrate til The Guardian.

Danske boghandlere siger nej

I Danmark er onlinehandlen også udbredt, og her har boghandlerne i flere år frygtet, at Amazon vil åbne en forretning, som med benhård priskonkurrence kun vil sætte yderligere fart i lukningen af de fysiske boghandlerbutikker.

I dag er der godt 300 butikker, men antallet af butikker er faldende, og i 60erne og 70erne var der dobbelt så mange.

I Boghandlerforeningen, som er brancheforening for de danske boghandlere, er man principielt imod at lovgive om minimumsgebyrer for bogforsendelser.

»Vi har fri handel i Danmark og er medlem af EU, hvor varerne skal kunne bevæge sig frit, og jeg mener ikke, at man fra politisk side skal indføre den slags begrænsninger. I Danmark kan man også se, at både netboghandlen Saxo og boghandlerkæden Bog & idé på forskellige måder tilbyder fri fragt, fordi det er en måde at komme i kontakt med kunderne på,« siger Lone Haagerup, formand for bestyrelsen i Boghandlerforeningen og boghandler i Nibe.

Hun siger, at hun har stor respekt for den indsats, som de franske politikere gør og har gjort for at støtte boghandlerne, for eksempel under coronanedlukningen, hvor boghandlere kunne holde åbent, ligesom apotekerne kunne. Mange andre lande kunne lære noget af den franske indsats, mener Lone Haagerup.

»Politikerne skal støtte op om den fysiske detailhandel, så meget man kan, fordi det styrker livet i vores byer. Hvis man vil gøre noget særligt for boghandlen, så skulle man hellere se på, om man kunne fjerne eller reducere moms på bøger, som man i dag gør på magasiner og aviser, ligesom en karensperiode med fastpris ville tilgodese branchen,« siger Lone Haagerup.

Frankrig støtter også boghandlen gennem faste bogpriser. Priserne må højst nedsættes med fem procent i forhold til de faste priser. I Danmark forlod man et fastprissystem for ti år siden, ligesom man tillod supermarkeder at handle med bøger.

I Frankrig ser boghandlere de faste bogpriser som årsagen til, at de indtil nu har klaret sig nogenlunde i konkurrence med de store netgiganter, men de mener samtidig, at deres gratis forsendelser er en trussel, og derfor støtter de loven om minimumspriser for bogforsendelser.